Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2024
Πώς να κάνετε μπάνιο την ηλικιωμένη γάτα σας Αγγελική Μακρή
Photo: Pixabay
Σε πολλές περιπτώσεις το νερό και η γάτα είναι έννοιες παράλληλες που δεν συναντιούνται ποτέ. Η αλήθεια όμως είναι πως ίσως να μην μπορεί να κάνει μπάνιο τον εαυτό της όπως πριν και να χρειάζεται τη βοήθειά σας.
Σίγουρα δεν είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας της, όμως θα εκτιμήσει πολύ τη φρεσκάδα και την καθαριότητα που θα αισθανθεί μετά το μπάνιο. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε και τον κτηνίατρο για να σας δώσει πιο συγκεκριμένες οδηγίες, ανάλογα και με την κατάσταση της υγείας σας.
Προκλήσεις που μπορεί να συναντήσετε:
Αν δεν νιώθει άνετα όταν την περιποιείστε, θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή να το συνηθίσει, για να μην πούμε και ρούχα με μανίκια, προκειμένου να μη μείνουν σημάδια από τις νυχιές της. Βέβαια, ακόμα και να τη φροντίζετε για όσο ζει, δεν σημαίνει ότι δεν θα σας αφήσει τουλάχιστον μία αναμνηστική γρατζουνιά.
Δείτε μερικά tips προκειμένου να κάνετε μπάνιο την ηλικιωμένη γάτα σας με ασφάλεια:
● Βουρτσίστε την καλά πριν το μπάνιο, προκειμένου να απομακρύνετε τρίχες, σκόνη και κόμπους.
● Χρησιμοποιήστε προϊόντα αποκλειστικά για το τρίχωμα της γάτας και όχι καλλυντικά για ανθρώπους.
● Κρατήστε την πόρτα κλειστή κατά τη διαδικασία, καθώς είναι πολύ πιθανό να θέλει να ξεφύγει. Καταλαβαίνετε πως μια γάτα με σαπουνάδες που τρέχει, είναι δύσκολο να πιαστεί μέσα στο σπίτι.
● Διατηρήστε τη θερμοκρασία του νερού σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν είναι πολύ ζεστό, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στη γάτα, αν είναι κρύο θα την κάνει να νιώσει άβολα και θα θέλει να φύγει. Μία χλιαρή θερμοκρασία είναι το ιδανικό.
● Αν τη βάλετε στη μπανιέρα, μην τη γεμίσετε μέχρι πάνω, αλλά μέχρι το ύψος της κοιλιάς της. Πρέπει να νιώθει ασφάλεια και ταυτόχρονα να μπορείτε να την καθαρίσετε σωστά.
● Αποφύγετε την περιοχή γύρω από το πρόσωπο, τα μάτια και τα αυτιά. Προσπαθήστε να μην μπει εκεί ούτε νερό, ούτε σαμπουάν. Ειδικά η επαφή με τα καλλυντικά θα της προκαλέσει τσούξιμο στα μάτια. Παράλληλα, ένα καλό κόλπο για να μην μπει νερό στα αυτιά της, είναι να της βάλετε βαμβάκι πριν το μπάνιο.
● Βάλτε στην μπανιέρα ένα αντιολισθητικό πατάκι, έτσι ώστε να μην γλιστράει και να μη νιώθει αστάθεια.
● Μόλις τελειώσει το μπάνιο, αντί να την τρίψετε με την πετσέτα, σκουπίστε τη ταμποναριστά. Αυτή η ήπια κίνηση θα αρέσει περισσότερο στη γάτα σας και θα αποτρέψει το τρίχωμα από το να αποκτήσει καινούριους κόμπους.
● Μην χρησιμοποιήσετε πιστολάκι για να στεγνώσετε το τρίχωμά της. Η θερμότητα μπορεί να κάψει το δέρμα της και να της δημιουργήσει δυσφορία.
Ποια είναι η ηλικία της γάτας σας σε ανθρώπινα χρόνια; Πώς να την υπολογίσετε
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η αντιστοιχία των “γατίσιων” χρόνων με τα ανθρώπινα;
Πώς θα κόψετε τα νύχια της ηλικιωμένης γάτας σας
Ο βασικός λόγος που γρατζουνάνε αντικείμενα στο σπίτι οι γάτες, είναι επειδή λιμάρουν τα νύχια τους. Οι γάτες έχουν άποψη και για το πώς πρέπει να είναι τα νύχια τους, προκειμένου να κάνουν τις κινήσεις τους με άνεση, χωρίς να τις εμποδίζει κάτι. Ουσιαστικά λειτουργούν όπως εμείς, τα μακριά νύχια μας εμποδίζουν και τα φροντίζουμε συχνά.
Όσο μεγαλώνει η γάτα, τόσο περισσότερη βοήθεια θα χρειάζεται στην περιποίηση των νυχιών της. Ένας άλλος λόγος που πρέπει να φροντίζουμε για τα νύχια τους είναι για να μη μας γρατζουνάνε πάνω στο παιχνίδι.
● Αν είχε συνηθίσει από μικρή στη φροντίδα των νυχιών της από εσάς, τότε δεν θα έχει πρόβλημα να το κάνετε και στην πιο προχωρημένη ηλικία της. Αν όμως δεν το έχετε ξανακάνει, ο κτηνίατρος είναι αυτός που θα σας πει πώς πρέπει να το κάνετε σωστά και με ασφάλεια. Υπάρχουν ειδικές λίμες για αυτή τη δουλειά που θα κάνουν τη διαδικασία πιο απλή και πιο γρήγορη.
● Προσέξτε να μην πιέζετε την πατούσα της γάτας, γιατί θα της δημιουργήσει δυσφορία και ίσως τραυματιστεί στην προσπάθεια να την τραβήξει.
● Κάντε αργές κινήσεις για να μην ματώσει το νύχι. Ο κτηνίατρος θα σας πει σε ποιο σημείο πρέπει να κόψετε, χωρίς να ακουμπήσετε νεύρα και αγγεία. Αν ματώσει, βάλτε λίγη αιμοσταλτική σκόνη, που θα φροντίσετε να έχετε από πριν ξεκινήσει το μπάνιο, κοντά σας.
● Για κάθε κίνηση που κάνετε και την δέχεται, επιβραβεύστε την με μια λιχουδιά.
Η γάτα σας έχει ανάγκη τη φροντίδα από εσάς όλο και περισσότερο όσο μεγαλώνει. Με συμβουλές από τον κτηνίατρο και υπομονή και αγάπη από εσάς, θα είναι υγιής, καθαρή και χαρούμενη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου