Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2024

Ο γρίφος του νέου ΠτΔ και το «βέτο» Καραμανλή και Σαμαρά σε Μητσοτάκη Οι δυο πρώην πρωθυπουργοί έχουν δημιουργήσει «άξονα» και με τακτικές κινήσεις προβληματίζουν πλέον το Μαξίμου.





ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

 


 


Το κοινό μέτωπο Σαμαρά-Καραμανλή αποτελεί έναν διαρκή πονοκέφαλο για τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι ακόμα και η μέχρι τις ευρωεκλογές εύκολη «πίστα» της προεδρικής εκλογής στις αρχές του 2025, αρχίζει και αποκτά σημαντικό βαθμό δυσκολίας.

Οι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ έχουν επιλέξει να στέλνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα το μήνυμα ότι είναι «εδώ και μαζί». Με περισσότερη μαχητικότητα ο Αντ. Σαμαράς και με σταθερότητα ο Κων. Καραμανλής ο οποίος, μπορεί να έχει πλέον πάρει αποστάσεις από την ενεργό πολιτική δράση, αλλά διατηρεί αναλλοίωτο το ενδιαφέρον του για όσα συμβαίνουν στη γαλάζια παράταξη. Και αυτά που συμβαίνουν, φαίνεται ότι τον ανησυχούν, όπως και τον Μεσσήνιο πολιτικό.


Εξ ου και οι κοινές τους παρουσίες, οι οποίες, ακριβώς επειδή από μόνες τους αποτελούν πολιτικό γεγονός, ενοχλούν το Μέγαρο Μαξίμου και τους πέριξ αυτούς που θα ήθελαν να λάβει τέλος αυτή η συμμαχία. Καλά πληροφορημένες πηγές, μάλιστα, επιμένουν ότι το τελευταίο διάστημα, έγιναν διάφορες κρούσεις προς τον Κ. Καραμανλή, τον οποίον θεωρούν πιο συγκρατημένο από τον Μεσσήνιο πολιτικό, προκειμένου να «σπάσει το δίδυμο» και να σταματήσει τις κοινές εμφανίσεις με τον «ακραίο» όπως τον χαρακτηρίζουν, Αντ. Σαμαρά. Επιδίωξη, η οποία απέτυχε παταγωδώς αν κρίνουμε από την τελευταία κοινή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Το ρήγμα έχει βαθύνει

Πλέον, άπαντες στο κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνονται ότι το ρήγμα έχει βαθύνει και ότι εκτός από τις νέες παρεμβάσεις διαφωνούντων βουλευτών που θα συνεχιστούν παρά τις τετ α τετ συναντήσεις του πρωθυπουργού, τις ενημερώσεις των υπουργών κλπ, η «συμμαχία» Σαμαρά – Καραμανλή θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν σε κάθε σοβαρή πολιτική απόφαση. Δηλαδή και στην επιλογή του προσώπου που θα προτείνει η ΝΔ για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Στις αρχικές σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου ήταν να επιλεγεί ένα πρόσωπο από τα σπλάχνα της παράταξης, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, ο οποίος θα υπερψηφιζόταν με ευκολία από τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα. Οσο περνάει ο καιρός, ωστόσο, η λύση αυτή κρίνεται απολύτως αδύναμη καθώς δεν μπορεί να προκαλέσει ούτε εντύπωση, ούτε αίσθηση, ούτε φυσικά να διασφαλίσει ευρύτερη στήριξη και συναίνεση.


Εν συνεχεία διέρρευσε το σενάριο περί ενδεχόμενης πρότασης στον υπουργό Άμυνας Ν. Δένδια, ο οποίος μετά την πάροδο αρκετών ημερών, έκλεισε τη συζήτηση με τη φράση «δεν είναι στις προθέσεις μου».

Στο πολιτικό παρασκήνιο έπεσαν κι άλλα ονόματα, όπως αυτό του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου, ή του Ευαγγ. Βενιζέλου.


Οι γνωρίζοντες διαβεβαιώνουν ότι όλα τα σενάρια διακινούνται ερήμην του πρωθυπουργού, ο οποίος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Προφανώς, όμως, λαμβάνει υπόψη του όλα τα νέα δεδομένα. Από τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση, ως το «μέτωπο» Σαμαρά- Καραμανλή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου