Παρασκευή, Οκτωβρίου 04, 2024

Ερση Σωτηροπούλου: Πότε η ανακοίνωση για το Νόμπελ Λογοτεχνίας - Μεγάλο φαβορί η Ελληνίδα Ένα από τα φαβορί για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι η Ελληνίδα συγγραφέας, Έρση Σωτηροπούλου.



Facebook

 
 


Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελληνίδα συγγραφέας από την Πάτρα, Έρση Σωτηροπούλου, φιγουράρει στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, φέτος όμως πλασάρεται ως ένα από τα μεγάλα φαβορί.

Η είδηση έγινε γνωστή τις τελευταίες ημέρες, μέσα από ανάρτηση της συγγραφέως στα social media, στην οποία δημοσιεύει τις αποδόσεις για την κατάκτηση του Νόμπελ, με την ίδια να έχει απόδοση 17:1.




Το όνομα της γνωστής πεζογράφου συναγωνίζεται κορυφαία ονόματα της λογοτεχνίας, όπως του Ιάπωνα συγγραφέα Χαρούκι Μουρακάμι και της Κινέζας Can Xue. Και στο World Literature Forum τα στοιχήματα θέλουν την υποψηφιότητά της φαβορί.



Σε σχετική ανάρτηση των εκδόσεων «Πατάκη» στο Facebook αναφέρεται το εξής για την Έρση Σωτηροπούλου: «Στο Φόρουμ Παγκόσμιας Λογοτεχνίας, τα στοιχήματα θέλουν την υποψηφιότητά της στα φαβορί, αναγνωρίζοντας στη συγγραφέα "τη διαυγή εξερεύνηση της ανθρώπινης πολυπλοκότητας μέσα από μια πρωτοποριακή πεζογραφία που εξετάζει τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του πολιτικού". 45 χρόνια μετά τη βράβευση του Οδυσσέα Ελύτη και 61 χρόνια μετά τη βράβευση του Γιώργου Σεφέρη, οι ευχές όλων μας είναι μαζί της!».

Η ίδια έκανε δήλωση στη LIFΟ, για τη μεγάλη της επιτυχία, λέγοντας πως παραμένει ψύχραιμη. Ανέφερε επίσης πως τα τελευταία 5 με 6 χρόνια το όνομά της είναι στη λίστα των πιθανών νικητών του Νόμπελ Λογοτεχνίας, λέγοντας, ωστόσο, πως στην Ελλάδα είχε περάσει απαρατήρητο.


«Φέτος εκτοξεύτηκα, κάποιος ή κάποιοι μ’ έσπρωξαν και ανέβηκα αρκετά ψηλά στη λίστα, έτσι το θέμα πήρε δημοσιότητα», ανέφερε στη lifo.
Πότε θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024

Στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου, (ώρα Ελλάδας), η Σουηδική Ακαδημία θα ανακοινώσει από τη Στοκχόλμη τον ή τη συγγραφέα που θα τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024.

Η χώρα μας έχει πολλά χρόνια να τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίες.Την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση είχε λάβει στο παρελθόν ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Γιώργος Σεφέρης.
Ποια είναι η Έρση Σωτηροπούλου

Η Έρση Σωτηροπούλου γεννήθηκε το 1953 στην Πάτρα, είναι Ελληνίδα συγγραφέας και σπούδασε Φιλοσοφία και Πολιτιστική Ανθρωπολογία στη Φλωρεντία. Η πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα έγινε με την ποιητική συλλογή «Μήλος + Θάνατος + … + …» (1980).

Το βιβλίο της με τίτλο «Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές», το 2000, βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, αλλά και με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω». Επίσης, το 2011 το μυθιστόρημά της με τίτλο «Εύα» τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών ενώ, έναν χρόνο αργότερα, η συλλογή διηγημάτων της με τίτλο «Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα» απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος. Ακόμα, το 2017 η Έρση Σωτηροπούλου κέρδισε το Βραβείο «Μεσόγειος» (Prix Mediterranee) για το βιβλίο της με τίτλο «Τι μένει από τη νύχτα».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου