Σάββατο, Οκτωβρίου 05, 2024

«Πορτοκαλί συναγερμός» στην Αθήνα για την κόλαση στη Μέση Ανατολή: Μεταναστευτικό και τρομοκρατία Σε «αναμμένα κάρβουνα» η Αθήνα για τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και στον Λίβανο.




ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

 
 


Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη με ένα μεγάλο και ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό κύμα είναι πάνω στο τραπέζι και συζητήθηκε εκτενώς στη έκταση συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνεδρίαση τέθηκε επίσης η πιθανότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων, αλλά και οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης Ελλήνων από τον Λίβανο και το Ισραήλ.


Το πρώτο που ακούστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η αύξηση της χωρητικότητας σε κάποιες από τις 33 δομές φιλοξενίας προσφύγων. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι στην παρούσα φάση το όριο αυτό δεν μπορεί να αυξηθεί παραπάνω από 3.000 άτομα, ενώ πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν πως οι όποιες νέες ροές που θα προκαλέσει η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να κατευθυνθούν προς τις δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς οι αντίστοιχες στα νησιά βρίσκονται εδώ και καιρό στο όριο των αντοχών τους. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε έχει ξεκινήσει ήδη η διαβούλευση μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των τοπικών παραγόντων σε Κρήτη και Ρόδο που θα αποτελέσουν πιθανότατα τον πρώτο «σταθμό» του προσφυγικού ρεύματος με κατεύθυνση την Ελλάδα.

Ο Λίβανος φιλοξενεί περίπου 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, κατά κύριο λόγο Παλαιστίνιους, Σύρους και Ιρακινούς. Οι δομές που βρίσκονται λειτουργούν υπό τη Χεζμπολάχ και είναι προφανές πως σε περίπτωση που οι χερσαίες συγκρούσεις μεταξύ των Ισραηλινών και της σιιτικής παραστρατιωτικής και πολιτικής οργάνωσης ξεφύγουν από τον έλεγχο, θα καταρρεύσει ο ελεγκτικός μηχανισμός των προσφυγικών καταυλισμών.







Η Αθήνα φοβάται ότι ενδεχομένως να καταρρεύσει και η προσφυγική διάβαση στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, η μετάβαση Παλαιστινίων μέσω Αιγύπτου προς την αφύλακτη Λιβύη και από εκεί προς την Κρήτη να γίνει πιο εύκολη από ποτέ.

Η πίεση πάνω σε έναν πληθυσμό περίπου 5 εκατομμυρίων ενεργοποιεί τα πιο απαισιόδοξα σενάρια. Ένα από τα χειρότερα είναι εκείνο του ντόμινο που θα ασκήσει πίεση και προς τη Συρία. Ήδη κάποιοι Σύροι έχουν εγκαταλείψει τους προηγούμενους μήνες τους καταυλισμούς του Λιβάνου και επέστρεψαν στη χώρα τους. Ωστόσο ενδεχόμενη κατάρρευση του συστήματος των καταυλισμών στον Λίβανο θα ασκήσει τεράστιες πιέσεις και προς τη Συρία και από εκεί στην Τουρκία, απ’ όπου οι πρόσφυγες θα επιχειρήσουν να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα. Είτε μέσω Αιγαίου, είτε μέσω της χερσαίας διαδρομής.
Σχέδιο εκκένωσης «Κόσμος»

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε φυσικά και η εκκένωση των Ελλήνων πολιτών από τον Λίβανο, υπό την κωδική ονομασία «Κόσμος». Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε προηγηθεί σύσκεψη των αρχηγών των Επιτελείων υπό τον Νίκο Δένδια, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να τεθούν σε επιφυλακή δύο μεταγωγικά C-130 και αριθμός μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού. Επιπλέον αποφασίστηκε η ενεργοποίησης της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών για παροχή συνδρομής σε Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από τον Λίβανο (περίπου 3.500). Η Αθήνα έθεσε, επίσης, ένα C-130 στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς έχουν ζητήσει να αναχωρήσουν από τον Λίβανο περίπου 60 Κύπριοι.
«Συναγερμός» σε ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ

Υπό καθεστώς «συναγερμού» βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΥΠ για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης σε στόχους ισραηλινού ενδιαφέροντος. Το ενδεχόμενο να υπάρξουν και στην Ελλάδα φαινόμενα όπως οι εκρήξεις που σημειώθηκαν ξημερώματα χθες (Τετάρτη, 2/10) στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Κοπεγχάγη έχει θορυβήσει τις Αρχές, με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και τη ΓΑΔΑ να εκδίδουν διαταγή, ζητώντας την αύξηση των μέτρων ασφαλείας σε πιθανούς στόχους βίαιων επιθέσεων.


Στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. για την πρωτεύουσα μετέχουν κλιμάκια μυστικών αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής, της Κρατικής Ασφάλειας, καθώς και ένστολοι αστυνομικοί. Επιπλέον «πονοκέφαλο» αποτελούν τα διάφορα καλέσματα για συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και το ξέσπασμα του πολέμου, που οδήγησε στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας και όχι μόνο.
Φόβοι για βίαιες ενέργειες στις δομές φιλοξενίας

ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ μελετούν τον ανασχεδιασμό των μέτρων στις δομές κράτησης – φιλοξενίας μεταναστών για το ενδεχόμενο να υπάρξουν βίαιες ενέργειες εντός των δομών. Πόσω μάλλον όταν σε αρκετές εξ αυτών έχουν αποχωρήσει το τελευταίο διάστημα οι Έλληνες αξιωματούχοι ασφαλείας, αλλά κι αυτοί που υπηρετούσαν υπό την «ομπρέλα» της Europol.
Πλοία στην Κύπρο περιμένουν διαταγή για απόπλου προς Λίβανο

Σχέδια εκτάκτου ανάγκης επεξεργάζεται, σύμφωνα με την «Καθημερινή» και το υπουργείο Ναυτιλίας, σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα. Αυτά αφορούν τον δια θαλάσσης απεγκλωβισμό από τον Λίβανο Ελλήνων πολιτών σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή. Στην Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται ήδη επιβατηγά πλοία μισθωμένα από τις ελληνικές Αρχές, τα οποία αναμένουν διαταγή απόπλου για τον Λίβανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου