Πέμπτη, Οκτωβρίου 03, 2024

Τα πιο φτηνά ακίνητα στην Αττική - Περιοχές με χαμηλά ενοίκια Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ακινήτων για αγορά και ενοικίαση σπιτιού. Οι πιο φτηνές και οι πιο ακριβές περιοχές.



ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

 

 


Αποκαλυπτικά δεδομένα για την αγορά ακινήτων δείχνουν τη διακύμανση στις τιμές για αγορά και ενοικίαση σπιτιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και τις περιοχές με τις πιο συμφέρουσες επιλογές.

Οι τιμές των ακινήτων συνέχισαν την ανοδική τους πορεία το τρίτο τρίμηνο του 2024, ενισχυμένες από τη ζήτηση για φοιτητικά σπίτια.


Σύμφωνα με στοιχεία του Spitogatos, οι μέσες τιμές πώλησης ακινήτων αυξήθηκαν κατά 6,8% το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2023, ενώ οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 7,6%.
Πού είναι τα πιο ακριβά και φθηνά ακίνητα για αγορά και ενοικίαση

Στα Νότια Προάστια της Αθήνας και τις Κυκλάδες εντοπίζονται οι υψηλότερες τιμές αγοράς, ενώ στην Καστοριά και τη Φλώρινα οι χαμηλότερες.

Οι πιο ακριβές περιοχές για αγορά κατοικίας το τρίτο τρίμηνο του 2024 είναι τα Νότια και Βόρεια Προάστια της Αθήνας, οι Κυκλάδες, η Λευκάδα και ο Πειραιάς.


Όσον αφορά την ενοικίαση, οι πιο ακριβές περιοχές είναι τα Νότια Προάστια της Αθήνας, οι Κυκλάδες, τα Βόρεια Προάστια, το κέντρο της Αθήνας, ενώ ακολουθεί ο Πειραιάς.

Στις περιοχές με υψηλές τιμές ενοικίασης περιλαμβάνεται και η Χαλκιδική, όπου οι βραχυχρόνιες μισθώσεις εξακολουθούν να ασκούν πίεση στην αγορά ενοικίων.




Οι οικονομικότερες περιοχές για αγορά κατοικίας στη χώρα βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα. Ξεχωρίζουν η Καστοριά, η Φλώρινα, η Καρδίτσα, η Κοζάνη και η Δράμα, όπου οι τιμές παραμένουν σε πιο προσιτά επίπεδα.

Για την ενοικίαση, οι περιοχές με τις χαμηλότερες τιμές περιλαμβάνουν το Κιλκίς, την Πέλλα, το υπόλοιπο του Νομού Θεσσαλονίκης, την Ημαθία και τη Φωκίδα.


Παράλληλα, η μεγαλύτερη αύξηση στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών το τρίτο τρίμηνο του 2024 σημειώθηκε στην περιφέρεια Πειραιά, με άνοδο 27,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Οι ακριβότερες και οικονομικότερες περιοχές της Αττικής για αγορά και ενοικίαση κατοικίας

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024, οι πιο ακριβές περιοχές της Αττικής για αγορά κατοικίας περιλαμβάνουν τη Βουλιαγμένη, τη Βούλα, τη Γλυφάδα, το Κολωνάκι-Λυκαβηττό και την περιοχή Παπάγου, όπου οι τιμές αγγίζουν τα υψηλότερα επίπεδα.

Στον τομέα της ενοικίασης κατοικιών, οι περιοχές με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές είναι επίσης η Βουλιαγμένη, το Κολωνάκι-Λυκαβηττός, η Γλυφάδα, το Παλαιό Ψυχικό και η Βούλα. Αντίθετα, οι πιο οικονομικές επιλογές για ενοικίαση εντοπίζονται κυρίως στα Δυτικά Προάστια, στα Προάστια του Πειραιά και στο κέντρο της Αθήνας.

Όσον αφορά την αγορά κατοικίας, οι οικονομικότερες περιοχές της Αττικής περιλαμβάνουν την Αγία Βαρβάρα, το Πέραμα, τις Αχαρνές, την περιοχή Πατησίων-Αχαρνών και τα Πατήσια, προσφέροντας πιο προσιτές επιλογές στέγασης.




Σε ετήσια βάση, περιοχές του Πειραιά και των Προαστίων του κυριαρχούν στη λίστα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών στην Αττική για το τρίτο τρίμηνο του 2024.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι το κέντρο του Πειραιά (36%), η περιοχή Ταμπούρια-Αγία Σοφία (33,8%), η Δραπετσώνα (31,6%), η Ανθούσα (29,7%) και ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης (27,9%).

Στον τομέα της ενοικίασης, οι περιοχές που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή το τρίτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το 2023, είναι το Νέο Φάληρο (31,4%), ο Άγιος Στέφανος (24,9%), η Πειραϊκή-Χατζηκυριάκειο (23,3%), η Βάρη-Βάρκιζα (23%) και ο Μαραθώνας (22,2%).


Οι πιο οικονομικές περιοχές της Αττικής για ενοικίαση κατοικίαςΠέραμα
Αχαρνές
Καματερό
Άγιοι Ανάργυροι
Κρυονέρι



Στη Θεσσαλονίκη, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών για το τρίτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι, καταγράφηκαν κυρίως στα προάστια της πόλης. Οι περιοχές που ξεχωρίζουν είναι η Μενεμένη με αύξηση 21,7%, ο Εχέδωρος με 18,7% και ο Θερμαϊκός με 18,1%.

Όσον αφορά την ενοικίαση, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν επίσης στα προάστια, με την Ευκαρπία να ηγείται με 27%, τον Άγιο Παύλο να ακολουθεί με 22,6% και την περιοχή Ελευθέριο-Κορδελιό με 17,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου