Δευτέρα, Οκτωβρίου 14, 2024

Μετά τα παρατράγουδα στην ΚΕ, ραντεβού στο Συνέδριο (αν γίνει...) δίνει η ομάδα Κασσελάκη Ο ΣΥΡΙΖΑ στα «χαρακώματα» μετά την επεισοδιακή Κεντρική Επιτροπή και το «μπλόκο» στην υποψηφιότητα Κασσελάκη.






 
 


Σημαντικές ήταν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, καθώς μπήκε «στοπ» στον Στέφανο Κασσελάκη και στην υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τον Νοέμβριο και το οποίο «έδειξε» η πλευρά Κασσελάκη, μπορεί να οδηγηθεί σε νέα αναβολή και με μεγάλο χρονικό ορίζοντα.


Έτσι, δεν θεωρείται καθόλου απίθανο πλέον να οδηγηθεί σε οριστική αναβολή, μην αφήνοντας έτσι τον Στέφανο Κασσελάκη να απαντήσει θεσμικά στο «μπλόκο» στην υποψηφιότητά του.

Με βάση τα όσα έχουν αποφασιστεί, η εκλογή συνέδρων θα γίνει 2-3 Νοεμβρίου και το έκτακτο συνέδριο 8-10 Νοεμβρίου.
Πώς φτάσαμε στο «μπλόκο» στον Κασσελάκη

Η ειλημμένη απόφαση για την οποία μιλούσαν από το «στρατόπεδο» Κασσελάκη και αφορούσε το κόψιμο της υποψηφιότητας του από την κούρσα ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (12/10) μετά την ολοκλήρωση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 


Η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία την απόφαση στην οποία διαπιστεύθηκαν ως παρόντες, 151 μέλη του οργάνου. Η πολιτική απόφαση ψηφίστηκε ομόφωνα και έπειτα έγινε ψηφοφορία για την τροπολογία επί της πρότασης Μουζάλα για απόρριψη της υποψηφιότητας Κασσελάκη.

Η τροπολογία είχε ονομαστική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη, κάτι το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία καθώς δεν έγινε επίσημη καταμέτρηση, ενώ για 138 υπέρ κάνουν λόγο ανεπίσημες πληροφορίες. Με την ονομαστική αναφορά διαφώνησαν 12 μέλη.


Η επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής άρχισε με τρεις ώρες καθυστέρηση καθώς η Κουμουνδούρου αναζητούσε απαρτία. Από το «στρατόπεδο» Κασσελάκη, όταν ξεκίνησε η συνεδρίαση, μπήκε μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη προκειμένου να μεταφέρει την πολιτική θέση της πλευράς του πρώην προέδρου.

Ο επικεφαλής του προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής, Δημήτρης Μπίρμπας γνωστοποίησε πως οι συμμετέχοντες στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένης της Θεοδώρας Τζάκρη, ήταν 151.

Η συνεδρίαση, όπως ανέφερε ο ίδιος, ξεκίνησε με 147 μέλη επί συνόλου 293, κατόπιν έφτασε τους 150 και με τη Θεοδώρα Τζάκρη -που πήρε καρτελάκι για να μιλήσει - έφτασαν τα 151. Τα υπόλοιπα μέλη από το «στρατόπεδο» Κασσελάκη δεν μπήκαν στην αίθουσα της συνεδρίασης, απέχοντας από τη διαδικασία, επισημαίνοντας πως «δεν νομιμοποιούμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ και ενεργοποίησης του σχεδίου κονιορτοποίησής του».


Από το «στρατόπεδο» Κασσελάκη σημείωναν πως η Θεοδώρα Τζάκρη έκανε ένσταση για μη απαρτία. «Λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο. Για δύο λόγους! Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει απαρτία και γιατί η λήψη απόφασης επί του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία συνιστά νέα πρόταση μομφής επί έγκυρης και εγκαίρως κατατεθείσας υποψηφιότητας, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό για να περάσει απαιτεί να ψηφιστεί από το 50% +1 του συν όλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ούτε μια ψήφο λιγότερη. Ζητώ λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο» είπε η Θεοδώρα Τζάκρη στην Κεντρική Επιτροπή.

«Το 147 είναι άκρως οριακό, το οποίο έχει προέλθει από το ότι μειώθηκε ο συνολικός αριθμός των μελών της ΚΕ, δηλαδή από 295, έγιναν 293», σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, από τα δύο άτομα που λείπουν, ο ένας φέρεται να είναι ο Λαμπρινός και «δικαίως γιατί, ανήκε σε άλλο κόμμα, στην Νέα Αριστερά», όπως τονίζουν, αλλά «που πριν δυο εβδομάδες υπήρχε, αφού ανήκει σε εκείνους που ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής». «Τώρα που δεν τους βόλευε, τον αφαίρεσαν», σημειώνουν, ενώ «αντίστοιχο είναι και το παράδειγμα μετά την παραίτησης του Μενέλαου Γκίβαλου», όπως τονίζουν. Κατά τις ίδιες πηγές, «10% του 147 δηλαδή 14 μέλη είναι από την πλευρά Πολάκη για τον αποκλεισμό του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τέτοιες μεθόδους».





Το «τζαρτζάρισμα» Γεροβασίλη - Τζάκρη για τη διαπίστευση και η «νέα πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη»

Μετά την είσοδο της στην αίθουσα της Κεντρικής Επιτροπής, η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε τον λόγο για να μιλήσει, χωρίς να διαθέτει το απαιτούμενο καρτελάκι διαπίστευσης.


Της εξήγησαν πως δεν μπορεί να μιλήσει καθώς δεν είχε γραφτεί ως παρούσα και δεν είχε το καρτελάκι, καλώντας τη να γραφτεί και να πάρει καρτελάκι αν θέλει να μιλήσει.

Μάλιστα, ήταν άμεση η αντίδραση της Όλγας Γεροβασίλη καθώς φέρεται να απάντησε στην Θεοδώρα Τζάκρη: «Αν θέλει η συντρόφισσα Τζάκρη να πάρει τον λόγο να πάρει κάρτα και να διαπιστευθεί».

Η Θεοδώρα Τζάκρη όταν πήρε τον λόγο τόνισε πως «Αυτό όμως που κάνετε σήμερα εδώ - ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΡΤΙΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΙΧΑΤΕ ΑΠΑΡΤΙΑ ΘΑ ΔΕΧΟΣΑΣΤΑΝ ΛΗΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ - είναι επί της ουσίας μια νέα πρόταση μομφής, αυτή την φορά κατά της έγκαιρα και έγκυρα κατατεθειμένης υποψηφιότητας Κασσελάκη».


Σε άλλο σημείο της ομιλίας της τόνισε πως «είναι δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι που θα ρυθμίσουν τον ρου της ιστορίας; Σε αυτή την περίπτωση οφείλουμε να καταθέσουμε το θαυμασμό μας για το σθένος προσώπων - ήπιων κατά τα άλλα- σαν την Ράνια, μειλίχιων σαν την Μαριλίζα, η οποία όπως και ο χαμογελαστός Νίκος Παππάς ζήτησαν ρητή δήλωση για την απόσυρση του εξωδίκου από τον Στέφανο Κασσελάκη! Όπερ και εγένετο.

Τώρα πιστεύω Νίκο μου την Δευτέρα, όπως με διαβεβαίωσες αν έπαιρνε πίσω το εξώδικο, να προεδρεύσεις σε αυτή την σύσκεψη με όλους τους υποψηφίους προέδρους, μεταξύ των οποίων και του Στέφανου Κασσελάκη, για να τεθούν κοινά αποδεκτοί κανόνες για τις εσωκομματικές εκλογές. Και να μην χρειαστεί να την ακυρώσεις και πάλι αν έρθει ο Κασσελάκης».







Γεροβασίλη: «Το κόμμα έδειξε μεγάλη ανοχή και υπομονή»

Η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η μίνιμουμ πράξη αξιοπρέπειας είναι αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα. Ακόμα, η ίδια πρόσθεσε: «Είμαστε στο σημείο αυτό μετά από συγκεκριμένες συμπεριφορές, τοποθετήσεις σε πολιτικά θέματα, αλλά και ζητήματα ήθους και ύφους, που τέθηκαν με ευθύνη του πρώην προέδρου. Εμείς δεν κάναμε επιθετικές ενέργειες, αλλά αμυντικές ενέργειες όλο αυτό τον καιρό».


Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε: «Το κόμμα έδειξε όλους αυτούς τους μήνες πολύ μεγάλη ανοχή και υπομονή απέναντι στον πρώην πρόεδρο. Από την πλευρά μου έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τον Φεβρουάριο στο συνέδριο αλλά τότε η άποψη μου δεν ήταν πλειοψηφική. Σήμερα είναι. Οι κινήσεις μας είναι αντίδραση στη δράση. Λέμε ένα "Ως εδώ!". Ποιοι μιλούν για τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ;

Εκείνοι που όταν είχαν την πλειοψηφία δεν ανέχονταν καμιά διαφορετική άποψη κι έφτιαχναν εσωτερικούς εχθρούς και υπονομευτές; Σήμερα είναι μια καθοριστική στιγμή για να διασώσουμε το κόμμα μας και την ιστορία μας».


Φάμελλος: «Είναι αντικομματική στάση»

«Το πρώτο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι έπρεπε να είναι όλοι και όλες εδώ. Και ότι είναι αντικομματική στάση κάποιος/κάποια μέλος της ΚΕ να είναι εδώ και να λέει ότι δεν είναι… Και μαλιστα να το δηλώνει και στις κάμερες! Είναι αντικομματική σταση και το λέω ξεκάθαρα» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.

«Σήμερα ζήσαμε μία υπονόμευση των Οργάνων του κόμματος από μέλη και της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΚΕ. Και η υπονόμευση δηλώθηκε στις κάμερες, αρνούμενα τα στελέχη αυτά τον ρόλο που τους έδωσαν τα μέλη του κόμματος ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής» πρόσθεσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.


Παραίτηση της Γιώτας Πούλου

Μέσα σε αυτό το «εκρηκτικό» κλίμα παραιτήθηκε από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής η βουλευτής Βοιωτίας του κόμματος, Γιώτα Πούλου, πρόσωπο που ανήκει στο «στρατόπεδο» Κασσελάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να παραιτηθεί από ρόλους που κατέχει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, δηλαδή, θέση τομεαρχη, ΕΠΕΚάρχισσα, και θα παραμείνει απλή βουλευτής.





Κασσελάκης: «Η φωνή μας είναι το Συνέδριο»

Η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη από τις εσωκομματικές εκλογές και εκείνος, το βράδυ του Σαββάτου (12/10), έδειξε προς το συνέδριο του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτησή του στο Χ μετά την απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης αρκέστηκε να δημοσιεύσει μια φωτογραφία του με κόκκινο περίγραμμα, που είχε τις φράσεις: «Είμαι εδώ» και «Η φωνή μας είναι το Συνέδριο».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου