Κυριακή, Οκτωβρίου 13, 2024

Μήνυμα Ιράν σε Ισραήλ και ΗΠΑ: «Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές στην υπεράσπιση του λαού και των συμφερόντων μας» Η απάντηση του Ιράν στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Ρήξη Ισραήλ με ΟΗΕ ενώ συνεχίζεται το σφυροκόπημα του Λιβάνου.






 

Το Ιράν «δεν έχει κόκκινες γραμμές» όταν πρόκειται να υπερασπιστεί το λαό και τα συμφέροντα του, ανέφερε την Κυριακή σε ανάρτησή του στο Χ ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, καθώς η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής προετοιμάζεται για την επίθεση ανταπόδοσης του Ισραήλ, στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν.

Σχολιάζοντας δε τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον κατά του ιρανικού πετρελαϊκού τομέα, τις χαρακτήρισε «παράνομες και αδικαιολόγητες».


Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ισμαήλ Μπαγαΐ τόνισε πως «η πολιτική των απειλών και της μέγιστης πίεσης δεν έχει καμία επίπτωση στη βούληση του Ιράν να υπερασπιστεί την κυριαρχία του, την εδαφική του ακεραιότητα, τα εθνικά συμφέροντά του και τους πολίτες του κατά οποιασδήποτε ξένης παραβίασης και επίθεσης».

Αντίθετα, όπως υπογράμμισε, οι κυρώσεις θα επιτρέψουν στο Ισραήλ «να συνεχίσει να σκοτώνει αθώους και συνιστούν απειλή για την ειρήνη και την ενότητα της περιοχής και του κόσμου».







Υπενθυμίζεται πως οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο το σύνολο του πετρελαϊκού τομέα, αλλά και περίπου 20 πλοία και επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο εξωτερικό και κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου και πετροχημικών υλικών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η Ουάσιγκτον με τις κυρώσεις αποσκοπεί στο «να περιορίσει τις δυνατότητες του καθεστώτος να συγκεντρώνει τα απαραίτητα εισοδήματα για να αποσταθεροποιεί την περιοχή και να επιτίθεται στους εταίρους των ΗΠΑ».
Ρήξη με τον ΟΗΕ - Το Ισραήλ καλεί τους κυανόκρανους να απομακρυνθούν

Εν τω μεταξύ, και καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες και οι παρασκηνιακές συζητήσεις με τις ΗΠΑ για το χτύπημα – απάντηση στην Τεχεράνη, το Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση και τις στρατιωτικε΄ς επιχειρήσεις στον Λίβανο.


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τον ΟΗΕ να απομακρύνει τις δυνάμεις της ειρηνευτικής δύναμης UNIFIL από τις περιοχές των μαχών εντός του Λιβάνου. «Η παρουσία τους στην περιοχή, τους καθιστά ομήρους της Χεζμπολάχ», ανέφερε.

Τις τελευταίες ημέρες οι κυανόκρανοι έχουν δεχτεί επανειλημμένα πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις, γεγονός που προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις. Η UNIFIL κατηγόρησε αυτήν την εβδομάδα τον ισραηλινό στρατό ότι άνοιξε πυρ "σκοπίμως" στις θέσεις της.

«Οι ενέργειες αυτές πρέπει να σταματήσουν αμέσως και να αποτελέσουν αντικείμενο αρμόζουσας έρευνας», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους 40 χώρες που συνεισφέρουν στη δύναμη αυτή, η οποία έχει περίπου 9.500 στρατιώτες, και βρίσκεται ανεπτυγμένη στον νότιο Λίβανο στα σύνορα με το Ισραήλ.

 

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωσε τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο, «παρά την επιχειρησιακή πρόκληση που δημιουργεί η παρουσία της Χεζμπολάχ κοντά σε θέσεις της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL, FINUL)».

Ο Γκάλαντ κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι «επιχειρεί και ανοίγει πυρ» κοντά σε θέσεις της UNIFIL, «χρησιμοποιώντας τις αποστολές διατήρησης της ειρήνης ως κάλυψη για τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες».

Σε κάθε περίπτωση η ρήξη της ισραηλινής ηγεσίας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ είναι δεδομένη, εξαιτίας των καταδικαστικών δηλώσεων που έχουν εκδοθεί για την ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινές επιχειρήσεις σε Λίβανο και Λωρίδα της Γάζας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραήλ Κατς επανέλαβε την Κυριακή ότι η χώρα του θεωρεί τον Αντόνιο Γκουτέρες, ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata) εξαιτίας της μη καταδίκης της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, την οποία, ο Κατς θεωρεί αντισημιτική συμπεριφορά, η οποία, στρέφεται κατά του Ισραήλ.

Ο Κατς είχε δηλώσει στις 2 Οκτωβρίου ότι απαγορεύει στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να εισέλθει στη χώρα του, επειδή δεν καταδίκασε «ξεκάθαρα» την πυραυλική επίθεση.
Καταστράφηκε ολοσχερός ιστορικό τζαμί στον νότιο Λίβανο - Πάνω από 2.250 οι νεκροί

Την Κυριακή ανακοινώθηκε πως ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα κατέστρεψε «ολοσχερώς» τζαμί λιβανικού χωριού που βρίσκεται σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ. «Γύρω στις 03:45 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), εχθρικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα με στόχο το παλιό τζαμί στο κέντρο του χωριού Κφαρ Τέμπνιτ, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς», μετέδωσε το ANI.


Το τέμενος αυτό των εκατό ετών «ήταν ένα σύμβολο καθώς οι οικογένειες συγκεντρώνονταν στον περίβολό του για να γιορτάσουν σε διάφορες περιστάσεις», δήλωσε στο AFP ο δήμαρχος του Κφαρ Τέμπνιτ, ο Φουάντ Γιασίν.

Το μέτωπο που άνοιξε τον Οκτώβριο του 2023 η Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, σε υποστήριξη της παλαιστινιακής Χαμάς, μετατράπηκε σε ανοιχτό πόλεμο στις 23 Σεπτεμβρίου με την έναρξη εντατικών ισραηλινών βομβαρδισμών στα προπύργια του λιβανικού σιιτικού κινήματος στον Λίβανο, σκοτώνοντας κυρίως τον αρχηγό του, τον Χασάν Νασράλα.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε στη συνέχεια στις 30 Σεπτεμβρίου χερσαία επίθεση κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας, πάνω από 2.255 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε έναν χρόνο, οι μισοί εκ των οποίων από τις 23 Σεπτεμβρίου, και πάνω από ένα εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου