Κυριακή, Οκτωβρίου 27, 2024

Δύο δημοσκοπήσεις χτύπησαν καμπανάκια στο Μαξίμου - Δεν έχει… φόρα η κυβέρνηση Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, μονοψήφια η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ. Τα ρήγματα Καραμανλή – Σαμαρά.

 

Eurokinissi | Τατιάνα Μπόλαρη

  


Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου


 


Ηχηρά «καμπανάκια» για την κυβερνητική παράταξη περιλαμβάνουν οι δύο πρώτες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της Metron Analysis και της MRB. Όχι μόνο γιατί τα ποσοστά της ΝΔ παραμένουν κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%, αλλά κυρίως διότι είναι η πρώτη φορά που η διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο γίνεται μονοψήφια.

Επιπλέον, στη μεν έρευνα της MRB (OPEN), τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ και πέντε στους πέντε στο γενικό σύνολο συμφωνούν με τη στάση των πρώην πρωθυπουργών Αντ Σαμαρά και Κ. Καραμανλή απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, στη δε δημοσκόπηση της Metron Analysis, το συντριπτικό ποσοστό των πολιτών θεωρεί ότι η χώρα κινείται συνολικά προς τη λάθος κατεύθυνση. Συγκεκριμένα το 68% των ερωτηθέντων το πιστεύει αυτό, ενώ το 25% θεωρεί ότι βαδίζει προς τη σωστή.


Στα αξιοσημείωτα είναι και η διακύμανση του σχετικού ποσοστού τους τελευταίους έξι μήνες. Επίσης, η πεποίθηση ότι η χώρα βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο κατά 4% και η άποψη ότι πηγαίνει προς της σωστή έχει μείωση 6%.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της MRB, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 21,7% (από 21,9% τον Σεπτέμβριο) και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 14,1% (από 12,2%). Η πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, καθώς από το 7,5% πέφτει το 6,4% σε ένα μήνα και είναι πέμπτο κόμμα πίσω και από την Ελληνική Λύση (8,5%) και το ΚΚΕ (7,5%). Η Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνει το 4,1%, η Φωνή Λογικής είναι στο 3,6%, το ΜέΡΑ25 στο 3% και η Νίκη στο 2,9%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος διαμορφώνεται στο 22,7%.


Με αναγωγή επί των έγκυρων, το ποσοστό της ΝΔ διαμορφώνεται στο 28,1% (από 28,4%), ενώ το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει από το 15,8% στο 18,2%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση (11%) και το ΚΚΕ (9,7%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει από το 9,7% στο 8,3% και βρίσκεται στην πέμπτη θέση. Στο 5,3% είναι η Πλεύση Ελευθερίας, το 4,7% συγκεντρώνει η Φωνή Λογικής, το 3,9% το ΜέΡΑ25 και το 3,8% η Νίκη.






Σε μονοψήφιο ποσοστό κινείται η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του σταθερά δεύτερου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην εκτίμηση ψήφου και στη δημοσκόπηση της Metron Analysis (MEGA). Αναλυτικότερα, στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ έχει ποσοστό 29,1%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 19,8%, η Ελληνική Λύση 9%, το ΚΚΕ 8,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 8,7%, η Πλεύση Ελευθερίας 5,3%, Φωνή Λογικής 4,5%, η Νέα Αριστερά 4% και η Νίκη 2,4%.

Σε μία ακόμα δημοσκόπηση (MRB), η απάντηση «κανένας» συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό, το 22,3%, στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται με 21,8%, έναντι 9,2% του Νίκου Ανδρουλάκη, 6,9% του Κυριάκου Βελόπουλου και 6,4% της Ζωής Κωνσταντοπούλου.


Ενδιαφέρον εύρημα της MRB είναι επίσης ότι συνεχίζεται η πτωτική πορεία σε ό,τι αφορά την άποψη των πολιτών σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης. Το 20,5% πιστεύουν ότι η κυβέρνηση παίρνει όσα μέτρα μπορεί σε αυτό τον τομέα, από 23,5% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, το 63,5% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα αυξήσει τα ποσοστά του. Και από αυτούς, το 23,7% το αποδίδουν στη φθορά της ΝΔ.


Όλα τα παραπάνω, κατά γενική εκτίμηση, δείχνουν ότι το νέο πολιτικό τοπίο έχει πολλές και σημαντικές προκλήσεις για τη ΝΔ, η οποία δεν εμφανίζει δυναμική βελτίωση της δημοσκοπικής της θέσης. Αντιθέτως, τείνουν να παγιωθούν τόσο τα παραπάνω ποσοστά όσο όμως και η δυσαρέσκεια για τα μέτρα και την πολιτική της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου