Σάββατο, Οκτωβρίου 26, 2024

Μπαράζ νυχτερινών επιθέσεων του Ισραήλ στο Ιράν - Χτυπήματα σε στόχους στην Τεχεράνη Αντίποινα στο Ιράν από το Ισραήλ





 
. Όλες οι εξελίξεις στο live blog του iEidiseis.gr.AP Photo / ΑΡΧΕΙΟ

 
 


Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε «πλήγματα ακριβείας σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν», δυόμισι ώρες μετά τα μεσάνυχτα και η επιχείρηση ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (26/10). Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για άσκηση του δικαιώματος του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα.

Το μπαράζ αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ κατά του Ιράν ήταν μια υψηλού ρίσκου επίθεση αντιποίνων που φέρνει τη Μέση Ανατολή πιο κοντά σε έναν περιφερειακό πόλεμο, ακόμη και με εμπλοκή των ΗΠΑ, σημείωσε ο Guardian.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ολοκλήρωσε την αεροπορική του επίθεση το πρωί του Σαββάτου. Χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων και στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε αρκετές περιοχές εντός του Ιράν. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν τρία κύματα αεροπορικών επιδρομών.

Το Ιράν ανέφερε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε στρατιωτικούς στόχους στις επαρχίες Τεχεράνης, Χουζεστάν και Ιλάμ και ότι προκλήθηκαν «περιορισμένες ζημιές» σε ορισμένες τοποθεσίες.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε τα πλήγματα ως «εκτεταμένα», «ακριβή» και εναντίον στρατιωτικών στόχων σε όλο το Ιράν. Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στα πλήγματα, σημείωσε ο αξιωματούχος, αλλά συνεργάστηκαν με την ισραηλινή κυβέρνηση για να ενθαρρύνουν μια επίθεση χαμηλού κινδύνου χωρίς ζημιές στους πολίτες.

«Το αποτέλεσμα ήταν μια ανάλογη απάντηση αυτοάμυνας. Το αποτέλεσμα είναι να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις και να υποβαθμίσει τις ικανότητες του Ιράν να εξαπολύσει μελλοντικές επιθέσεις», σημείωσε.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την επιχείρηση ως ένα «τέλος στην ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν». «Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της άμεσης στρατιωτικής ανταλλαγής πυρών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – είχαμε μια άμεση ανταλλαγή τον Απρίλιο και αυτό έκλεισε - και τώρα είχαμε ξανά αυτήν την άμεση ανταλλαγή».
Εκρήξεις στην Τεχεράνη

Τουλάχιστον επτά εκρήξεις αναφέρθηκαν πάνω από την πρωτεύουσα, την Τεχεράνη, και το κοντινό Karaj καθώς και την ανατολική πόλη Mashhad λίγο μετά τις 2.30 το πρωί τοπική ώρα το Σάββατο, καθώς ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν στρατιωτικούς στόχους στη χώρα.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αρχικά φάνηκαν να υποβαθμίζουν τις αεροπορικές επιδρομές, σημειώνοντας ότι το αεροδρόμιο της Τεχεράνης λειτουργούσε κανονικά. Η κρατική τηλεόραση αναφέρθηκε σε αρκετές ισχυρές εκρήξεις που ακούστηκαν γύρω από την πρωτεύουσα, ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα. Πρόσθεσε ότι τα συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ, μετέδωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν στην επιχείρηση.

«Σε απάντηση σε μήνες συνεχών επιθέσεων του καθεστώτος στο Ιράν εναντίον του κράτους του Ισραήλ — οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις πραγματοποιούν ακριβείς επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν», ανέφερε το IDF σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X, ανακοινώνοντας λίγο μετά τις 2:30 τα ξημερώματα την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Οι επιθέσεις ήταν εδώ και καιρό αναμενόμενες ως αντίποινα στο μπαράζ πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν την 1η Οκτωβρίου, με 180 βαλλιστικούς πυραύλους προς το Τελ Αβίβ και σε στρατιωτικές βάσεις.

Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις μέσα από το live blog του iEidiseis.gr.
LIVE
ΗΠΑ: «Καλούμε το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ»
07:58:22


Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ιράν να σταματήσει να επιτίθεται στο Ισραήλ για να «σπάσει ο κύκλος της βίας» μετά τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σε ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους.

Το Reuters επικαλέστηκε τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Σον Σάβετ, ο οποίος δήλωσε:

«Καλούμε το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις του κατά του Ισραήλ, ώστε αυτός ο κύκλος των μαχών να τερματιστεί χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση».


Η «ελευθερία δράσης» του Ισραήλ
07:48:52


Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τα πλήγματά του που στόχευαν την αεράμυνα του Ιράν, «του έδωσαν μεγαλύτερη ελευθερία να επιχειρεί στον ουρανό πάνω από το Ιράν».

«Τώρα, το κράτος του Ισραήλ έχει ευρύτερη ελευθερία δράσης στον αέρα και πάνω από το Ιράν», ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τον στρατιωτικό εκπρόσωπο Daniel Hagari.


Η ανακοίνωση του Ιράν για την επίθεση του Ισραήλ
07:36:33


Το Ιράν εξέδωσε ανακοίνωση για την επίθεση του Ισραήλ, στην οποία γίνεται λόγος για «στόχευση σε στρατιωτικά κέντρα» και «περιορισμένες ζημιές σε κάποιες τοποθεσίες».
Η ανακοίνωση:

«Προς τον λαό του Ιράν, αναφέρεται ότι, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών της Ισλαμικής Δημοκρατίας προς το εγκληματικό και παράνομο σιωνιστικό καθεστώς να απέχει από κάθε τυχοδιωκτική ενέργεια, το παράνομο αυτό καθεστώς, σε μια προκλητική πράξη, στόχευσε στρατιωτικά κέντρα στις επαρχίες της Τεχεράνης, του Χουζεστάν και του Ιλάμ νωρίς σήμερα το πρωί.

Η επιθετική ενέργεια αναχαιτίστηκε και αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τα ολοκληρωμένα συστήματα αεράμυνας της χώρας, με αποτέλεσμα να προκληθούν περιορισμένες ζημιές σε κάποιες τοποθεσίες.

Η έκταση του περιστατικού ερευνάται επί του παρόντος. Στο πλαίσιο αυτό, το κοινό καλείται να διατηρήσει την αλληλεγγύη και την ψυχραιμία και ζητείται να παρακολουθούνται οι ειδήσεις που σχετίζονται με αυτά τα γεγονότα μέσω των εθνικών μέσων ενημέρωσης, αποφεύγοντας την προσοχή στις φήμες που διαδίδονται από τα εχθρικά μέσα ενημέρωσης.

Η Πολεμική Αεράμυνα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν»


Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι επιδρομές στο Ιράν ολοκληρώθηκαν
06:36:10


Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ολοκλήρωσε τις «στοχευμένες» επιθέσεις του εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν.

Πρόσθεσε ότι τα αεροπλάνα του Ισραήλ επέστρεψαν με ασφάλεια, όπως μετέδωσε το Reuters.


Ιράν: «Περιορισμένη η ζημιά» μετά τα ισραηλινά πλήγματα
06:34:45


Το Ιράν λέει ότι το σύστημα αεράμυνας του παρακολούθησε και αντιμετώπισε με επιτυχία την «επιθετικότητα» του Ισραήλ, αλλά προκλήθηκαν περιορισμένες ζημιές σε ορισμένες τοποθεσίες, μετέδωσε το Reuters.


CNN: Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση του Ισραήλ κατά του Ιράν
06:13:55


Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου (26/10), όπως ανέφεραν στο CNN δύο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Οι εν λόγω πηγές μίλησαν στο CNN με το πρώτο φως της ημέρας. Ωστόσο, οι ακριβείς στόχοι των ισραηλινών πληγμάτων και η έκταση των ζημιών παραμένει ασαφής.


Η Τεχεράνη απειλεί να απαντήσει στο Ισραήλ με αντίποινα
06:12:00


Το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει σε κάθε είδους ισραηλινή επίθεση, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετά το δεύτερο κύμα επιθέσεων του Ισραήλ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με ανάλογη αντίδραση για κάθε πράξη του», ανέφερε αξιωματούχος στο πρακτορείο.


Ο Νετανιάχου αξιολογεί την κατάσταση ασφαλείας μετά τις αεροπορικές επιδρομές
06:00:38


Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι αξιολογούν την κατάσταση ασφαλείας, ανέφερε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, καθώς ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν.

Ο Νετανιάχου διεξήγαγε την αξιολόγηση στη βάση της πολεμικής αεροπορίας στο υπουργείο Άμυνας με τον υπουργό Άμυνας, τον Αρχηγό του Στρατού, τον Αρχηγό της Μοσάντ και τον επικεφαλής της Shin Bet, όπως μετάδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Τι ξέρουμε μέχρι τώρα
05:35:05
Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου, με τουλάχιστον επτά εκρήξεις να έχουν αναφερθεί στην πρωτεύουσα, την Τεχεράνη, και το κοντινό Καράτζ, λίγο μετά τις 02.30 τα ξημερώματα τοπική ώρα.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν ότι άρχισαν να εξαπολύουν «επιδρομές ακριβείας σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν» ως απάντηση στους «μήνες συνεχών επιθέσεων» από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι ακούστηκαν αρκετές ισχυρές εκρήξεις γύρω από την Τεχεράνη. Δεν υπήρξαν θύματα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Νέες εκρήξεις φέρεται να ακούστηκαν γύρω από την Τεχεράνη ξανά το Σάββατο, λίγο μετά τις αναφορές για τις προηγούμενες εκρήξεις. Συνεχείς εκρήξεις και φωτεινά ίχνη ήταν ορατά στον ουρανό στην κεντρική Τεχεράνη, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ ειδοποίησε την Ουάσιγκτον πριν πραγματοποιήσει τα πλήγματα και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ανάμειξη στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί τα πλήγματα ως δικαίωμα στην άσκηση αυτοάμυνας.
Δεν υπήρξε κανένα επίσημο ιρανικό σχόλιο, άμεσα, σχετικά με την πηγή των εκρήξεων, για τις οποίες τα ιρανικά ειδησεογραφικά μέσα ανέφεραν ότι ήταν υπό έρευνα.
Μερικές από τις εκρήξεις φέρεται να σημειώθηκαν κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμ Χομένι.


Ισραηλινός αξιωματούχος: Η στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράν είναι σε εξέλιξη
05:14:35


Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στο Ιράν είναι ακόμη σε εξέλιξη λίγο πριν τις 5 το πρωί τοπική ώρα στην Τεχεράνη, όπως επιβεβαίωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο CBS.


Νέες εκρήξεις στην Τεχεράνη
04:55:18


Νέες εκρήξεις ακούστηκαν γύρω από την ιρανική πρωτεύουσα, λίγο μετά τις αναφορές για προηγούμενες.

Συνεχείς εκρήξεις και φωτεινά ίχνη ήταν ορατά στον ουρανό στο κέντρο της Τεχεράνης, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.


Αναστολή πτήσεων σε όλα τα αεροδρόμια στο Ιράκ
04:30:09


Το Ιράκ ανέστειλε τις πτήσεις σε όλα του τα αεροδρόμια μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με το Reuters επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.


Μπάιντεν και Χάρις ενημερώθηκαν για τις πυραυλικές επιθέσεις
04:19:48


Τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όσο και η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, που διεξάγει εκστρατεία στο Τέξας απόψε, έχουν ενημερωθεί για το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν.

Ο πρόεδρος "έχει ενημερωθεί και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις", δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CBS.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι η Χάρις έχει επίσης ενημερωθεί και παρακολουθεί τις εξελίξεις.


Η επίθεση στο Ιράν έγινε ενώ επέστρεφε στις ΗΠΑ ο Μπλίνκεν
04:12:08


Τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν σημειώθηκαν τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επέστρεφε στις ΗΠΑ μετά από μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή, όπου προέτρεψε το Ισραήλ να απαντήσει στο Ιράν με τρόπο που δεν θα προκαλούσε κλιμάκωση της σύγκρουση στην περιοχή και θα εξαιρούσε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.

Το Associated Press μετέδωσε ότι ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Σον Σάβετ, ανακοίνωσε ότι δείχνει κατανόση για τα πλήγματα εναντίον ιρανικών στρατιωτικών στόχων και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στην ισραηλινή κυβέρνηση για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρηση.


Ιρανικά ΜΜΕ: Δεν υπάρχουν αναφορές για φωτιές ή εκρήξεις σε διυλιστήριο
04:02:54


Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι δεν αναφέρθηκαν πυρκαγιές ή εκρήξεις σε διυλιστήριο της Τεχεράνης.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim αναφερόταν σε ένα βασικό διυλιστήριο πετρελαίου νότια της πρωτεύουσας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP.


Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα
03:59:29


Αυτή η επίθεση αναμενόταν από τότε που το Ιράν εκτόξευσε σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ σχεδόν πριν από έναν μήνα.

Σε μια δήλωση ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ έχει «δικαίωμα και καθήκον» να απαντήσει, προσθέτοντας ότι οι αμυντικές και επιθετικές του ικανότητες έχουν κινητοποιηθεί πλήρως.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν επιβεβαίωσαν ότι ακούστηκαν εκρήξεις στα δυτικά της Τεχεράνης.

Ένα πρακτορείο ειδήσεων που είναι κοντά στους Φρουρούς της Επανάστασης αναφέρει ότι ορισμένες στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας έχουν στοχοποιηθεί.

Η έκταση των επιθέσεων και οι ακριβείς στόχοι δεν είναι ακόμη σαφείς.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν επίσης στοχεύσει ορισμένες στρατιωτικές τοποθεσίες σε κεντρικές και νότιες περιοχές της Συρίας.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του, με τον ίδιο στο κέντρο επιχειρήσεων του στρατιωτικού Αρχηγείου κατά τη διάρκεια της επίθεσης.


Ποιοι διευθύνουν την επίθεση στο Ιράν
03:45:23


Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο υποστράτηγος Herzi Halevi, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, διευθύνει αυτή τη στιγμή το χτύπημα στο Ιράν από το υπόγειο κέντρο διοίκησης της ισραηλινής αεροπορίας στο Camp Rabin μαζί με τον διοικητή της ισραηλινής αεροπορίας, ταγματάρχη Tomer Bar.







Βίντεο από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
03:44:04


Δείτε βίντεο από την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν:







Ο Νετανιάχου παρακολουθεί την εξέλιξη της επίθεσης - Δείτε εικόνα
03:42:31


H πρώτη εικόνα με τον Νετανιάχου να παρακολουθεί την επίθεση στο Ιράν:







Ισραηλινό ΥΠΕΞ: Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούμε το κράτος και τον λαό μας
03:39:22


Επιβεβαιώνοντας ότι ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται σε τοποθεσίες στο Ιράν, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η χώρα «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί το κράτος και τον λαό της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου