Παρασκευή, Οκτωβρίου 11, 2024

Αντί εξηγήσεων επίκληση στον κανονισμό για τον θάνατο του Μοχάμεντ...

 




Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι «έχει ήδη δρομολογήσει την συγκάλυψη και αυτής της δυσώδους υπόθεσης βασανιστηρίων και κρατικής δολοφονίας». Νέα ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Ελ. Ακρίτα...
«Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του Πακιστανού μετανάστη Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, που κατέληξε νεκρός στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα με εμφανή σημάδια βασανισμού, αφού τον περιέφεραν από τμήμα σε τμήμα.

Όπως σημειώνει δηκτικά σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που είχε κάνει επίκαιρη ερώτηση για το περιστατικό, ο υφυπουργός, που είχε ζητήσει αναβολή της συζήτησης για να διερευνήσει τις λεπτομέρειες, «εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή και απλώς αρκέστηκε να απαριθμήσει τις γενικές αρχές που οφείλουν να διέπουν την πειθαρχική και ποινική διερεύνηση των περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, θεωρώντας ότι παρουσιάζει εσωτερικό σεμινάριο της Ελληνικής Αστυνομίας». 

Ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς κατηγόρησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι «έχει ήδη δρομολογήσει την συγκάλυψη και αυτής της δυσώδους υπόθεσης βασανιστηρίων και κρατικής δολοφονίας».

Συγκεκριμένα αναφέρει ο Δ. Τζανακόπουλος πως «επιπλέον, αγνοώντας τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις πλημμέλειες των εσωτερικών ερευνών της ΕΛΑΣ αλλά και τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ για βασανιστήρια στην Ελλάδα, στη συνέχεια τις επιβεβαίωσε στην πράξη: Ο κος Υφυπουργός θεώρησε ότι απάντησε στις καταγγελίες των δικηγόρων και της οικογένειας του Μοχάμεντ Καμράν διαβάζοντας κατά λέξη τα γεμάτα αντιφάσεις δελτία τύπου της ΕΛΑΣ παραδεχόμενος σιωπηρά αυτό που όλοι γνωρίζουμε, ότι, δηλαδή, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη δρομολογήσει την συγκάλυψη και αυτής της δυσώδους υπόθεσης βασανιστηρίων και κρατικής δολοφονίας. Να μην το επιτρέψουμε».

Νέα ερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Ακρίτα

Συνέχεια στην σκοτεινή υπόθεση δίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταθέτοντας ερώτηση με πρωτοβουλία της Έλενας Ακρίτα, την οποία υπογράφουν 20 συνολικά βουλευτές του κόμματος. Στο «κάδρο» της παρέμβασης μπαίνει και ο νεκρός μετανάστης κρατούμενος στο ΑΤ Ομονοίας.

«Δυο κρατούμενοι βρέθηκαν πρόσφατα νεκροί στα δυο Αστυνομικά Τμήματα, ο ένας μάλιστα με εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού. Μόλις πριν ένα χρόνο είχαμε και άλλη περίπτωση θανάτου στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα που αποδόθηκε σε αυτοκτονία, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα. Στο ίδιο μάλιστα Τμήμα είχαμε και απόπειρα αυτοκτονίας κρατούμενης, όπως και κλήσεις του ΕΚΑΒ για περίθαλψη κρατουμένων. Όπως έχει αποκαλυφθεί, στους χώρους κράτησης των δυο αστυνομικών τμημάτων, όπου σημειώνονται τα τραγικά περιστατικά, δεν λειτουργούν κάμερες ασφαλείας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Στην ερώτηση επισημαίνονται οι ευθύνες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των κρατουμένων, σε μια χώρα με πολυάριθμες καταδίκες στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση από αστυνομικούς.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ερωτάται γιατί καθυστερεί η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Σαϊμίρ Μάμο πριν 13 μήνες στο Α.Τ. Αγίου Παντελήμονα, αλλά και γιατί απουσιάζουν κάμερες ασφαλείας στους επίμαχους χώρους.

Ερωτάται, τέλος, αν προτίθεται να μετακινήσει το προσωπικό ή τη διοίκηση του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα μέχρι να διαλευκανθούν τα τραγικά περιστατικά του τελευταίου έτους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου