Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2024

Απόλυτος ο Νετανιάχου, αψηφά τις ΗΠΑ: «Θα χτυπήσουμε το Ιράν όπως θέλουμε» Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ παραμένουν σε θολά νερά γύρω από τα αντίποινα στο Ιράν.






 

 


Το σκηνικό στη Μέση Ανατολή παραμένει εφιαλτικό, δύο ημέρες μετά την πιο αιματηρή επίθεση - από την αρχή της σύγκρουσης - που πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ στη στρατιωτική βάση του Ισραήλ, διαπερνώντας την περίφημη ισραηλινή αεράμυνα.

Ο Λίβανος και η Γάζα, βομβαρδίστηκαν από το Ισραήλ λίγες ώρες μετά, αφήνοντας πίσω νεκρούς και τραυματίες. Η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν άμεση, διαμηνύοντας πως θα στείλουν άμεσα στο Ισραήλ το νέο πανίσχυρο εξελιγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD.


«Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ, τα αντίποινα θα επεκταθούν σε όλο τον Λίβανο», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος επισκέφθηκε τη στρατιωτική βάση που χτυπήθηκε από drone της Χεζμπολάχ, αφήνοντας πίσω 4 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Διαφωνία ΗΠΑ - Ισραήλ για τα αντίποινα στο Ιράν

Όμως, οι σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ παραμένουν σε θολά νερά γύρω από τα αντίποινα στο Ιράν.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post ανέφερε, χθες, πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει διαβεβαιώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. 


Το εν λόγω δημοσίευμα τόνιζε πως ο Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Μπάιντεν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα σχέδια του Ισραήλ να ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε στον σχεδιασμό των ισραηλινών αντιποίνων με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως τα αντίποινα σε βάρος του Ιράν θα καθοριστούν βάσει των συμφερόντων του Ισραήλ.


Η επισήμανση εκλαμβάνεται ως αντίδραση στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

«Ακούμε τις σκέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις μας βάσει των αναγκών στην εθνική ασφάλεια του Ισραήλ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου