Κυριακή, Οκτωβρίου 27, 2024

Ρήγμα στο Ιράν για τα αντίποινα στο Ισραήλ - Χαμενεΐ: «Ο στρατός θα αποφασίσει» Στο εσωτερικό του Ιράν έχει πυροδοτηθεί μια συζήτηση για το αν θα πρέπει να υπάρξει απάντηση στην ισραηλινή επίθεση.




AP Photo

 

 


Οι Ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα απαντήσουν στην ισραηλινή επίθεση στο Ιράν το βράδυ της Παρασκευής, αλλά το γεγονός δεν πρέπει ούτε να υποβαθμιστεί ούτε να υπερτονιστεί, δήλωσε την Κυριακή ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στην πρώτη του απάντηση στην επίθεση.

Στο εσωτερικό του Ιράν έχει πυροδοτηθεί μια συζήτηση για το αν η ισραηλινή επίθεση, πιο περιορισμένη από ό,τι είχαν προβλέψει ορισμένοι, δικαιολογεί μια στρατιωτική απάντηση και αν η χώρα θα θεωρηθεί αδύναμη αν δεν κάνει τίποτα.


«Το κακό που διέπραξε το σιωνιστικό καθεστώς [Ισραήλ] πριν από δύο νύχτες δεν πρέπει ούτε να υποβαθμιστεί ούτε να υπερτονιστεί», δήλωσε ο Χαμενεΐ.

Ο Χαμενεΐ είπε ότι η ισχύς του Ιράν θα πρέπει να επιδειχθεί στο Ισραήλ, προσθέτοντας: «Εναπόκειται στις αρχές να καθορίσουν πώς να μεταφέρουν την ισχύ και τη βούληση του ιρανικού λαού στο ισραηλινό καθεστώς και να αναλάβουν δράσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτού του έθνους και της χώρας».Διαβάστε ακόμα: «Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα» για το Ιράν μετά το χτύπημα του Ισραήλ - Ανάλυση BBCΔιαβάστε ακόμα: «Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα» για το Ιράν μετά το χτύπημα του Ισραήλ - Ανάλυση BBC
Τι μαρτυρά η πρώτη αντίδραση του Αλί Χαμενεΐ

Τα σχόλιά του μαρτυρούν ότι δεν σχεδιάζεται άμεση στρατιωτική απάντηση, καθώς το Ιράν σταθμίζει τις επιλογές του.


Η Τεχεράνη υποβάθμισε το Σάββατο τη νυχτερινή αεροπορική επίθεση του Ισραήλ εναντίον ιρανικών στρατιωτικών στόχων, λέγοντας ότι προκάλεσε περιορισμένες ζημιές, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε να σταματήσει η κλιμάκωση εν μέσω φόβων για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times, η επίθεση του Ισραήλ κατέστρεψε τα συστήματα αεράμυνας που είχαν δημιουργηθεί για την προστασία αρκετών κρίσιμων διυλιστηρίων πετρελαίου και πετροχημικών και ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα συστήματα αεράμυνας που δέχθηκαν επίθεση περιλάμβαναν εκείνα γύρω από το πετροχημικό συγκρότημα Bandar Imam Khomeini και το γειτονικό λιμάνι Bandar Imam Khomeini.


Στην πρώτη του αντίδραση ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, θρήνησε την απώλεια των τεσσάρων Ιρανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επίθεση. Σε ανακοίνωσή του πρόσθεσε: «Οι εχθροί του Ιράν πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτοί οι γενναίοι άνθρωποι στέκονται άφοβα στην υπεράσπιση της χώρας τους και θα απαντήσουν σε κάθε ηλιθιότητα με τακτ και εξυπνάδα».
«Συνενοχή των ΗΠΑ»



Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και στρατηγικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Τζαβάντ Ζαρίφ, δεν απείλησε επίσης άμεσα με αντίποινα, λέγοντας αντίθετα σε μια μακροσκελή δήλωση: «Η Δύση πρέπει να απομακρυνθεί από το ξεπερασμένο και επικίνδυνο παράδειγμά της. Πρέπει να καταδικάσει τις πρόσφατες επιθετικές πράξεις του Ισραήλ και να συμμετάσχει με το Ιράν στις προσπάθειες να τερματιστεί το απαρτχάιντ, η γενοκτονία και η βία στην Παλαιστίνη και τη Γάζα και στο Λίβανο. Η αναγνώριση της σίγουρης αποφασιστικότητας του Ιράν για ειρήνη είναι απαραίτητη- αυτή η μοναδική ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί».

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που χρησιμοποιείται συχνά ως μέσο επικοινωνίας μηνυμάτων των μέσων ενημέρωσης προς τη Δύση, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι συνένοχες στην επίθεση, καθώς ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στο Ιράν από τον ιρακινό εναέριο χώρο: «Ο ιρακινός εναέριος χώρος βρίσκεται υπό την κατοχή, τη διοίκηση και τον έλεγχο του αμερικανικού στρατού. Συμπέρασμα: η συνενοχή των ΗΠΑ σε αυτό το έγκλημα είναι βέβαιη».
Η αποστολή έστειλε επίσης επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να κατηγορήσει το Ισραήλ για παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας.
ΥΠΕΞ Ιράν: Χωρίς τις ΗΠΑ το Ισραήλ δεν θα είχε καμία δύναμη στην περιοχή

Ο Abbas Araghchi, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι η αλήθεια έχει αποδειχθεί πλήρως ότι χωρίς την Αμερική, το Ισραήλ δεν έχει απαραίτητα καμία δύναμη στην περιοχή, όχι μόνο στην επιχείρηση που έχει κάνει εναντίον του Ιράν, αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις που έχει κάνει στη Γάζα, στο Λίβανο και σε άλλα μέρη, πιστεύουμε ότι η Αμερική ήταν συνένοχη σε όλες αυτές τις περιπτώσεις».


Τόνισε την αντίδραση των χωρών της περιοχής στην ισραηλινή επίθεση. «Από χθες [Σάββατο] μέχρι σήμερα, λαμβάνουμε τακτικά μηνύματα από διάφορες χώρες, τις δηλώσεις που εξέδωσαν, το επίπεδο καταδίκης από διάφορες χώρες τόσο στην περιοχή. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι έλαβε χώρα σε αυτό το διεθνές επίπεδο».

Το Ιράν πρέπει να ζυγίσει την πιθανή διπλωματική ζημιά στις βελτιούμενες σχέσεις του με τους Άραβες εταίρους του από την πραγματοποίηση μιας περαιτέρω επίθεσης, τον αντίκτυπο στην προβληματική οικονομία της χώρας και την πιθανότητα ότι ένα περαιτέρω ισραηλινό χτύπημα θα προκαλούσε σημαντικά μεγαλύτερη ζημιά από την άσκηση άμβλυνσης της Παρασκευής.

Η δημόσια υποστήριξη της δαπανηρής εξωτερικής πολιτικής του Ιράν είναι εύθραυστη, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου