Τρίτη, Οκτωβρίου 15, 2024

Τα πλεονάσματα και ο… γάιδαρος: Ο προϋπολογισμός κινδυνεύει από την εξάντληση των καταναλωτών Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται ιδιαιτέρα ανήσυχο με τα έσοδα στο νέο προϋπολογισμό.





ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

 
 


Μην πεθάνει η «γάιδαρος». Τότε αντίο πλεονάσματα… Με βάση την παροιμία, πάνω που συνήθισε την πείνα ο γάιδαρος, πέθανε… Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται ιδιαιτέρα ανήσυχο με τα έσοδα στο νέο προϋπολογισμό. Όπου και πάλι πρέπει να βγει πλεόνασμα πέριξ των 4,7 δις ευρώ (2,1% του ΑΕΠ).

Αλλά, αυτή τη φορά ο κίνδυνος είναι… εσωτερικός. Ο προϋπολογισμός είναι αντιμέτωπος με διπλή παγίδα: την υπερφορολόγηση και την απόκλιση των εισοδημάτων (χαμηλούς μισθούς).


Έτσι το πακέτο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αδειάζει, πολιτικά επικίνδυνα για τη ΝΔ. Ο. κ.Μητσοτάκης αναβαίνει στη συμπρωτεύουσα με σχέδια για το 2027, αλλά χωρίς κάτι χειροπιαστό για το 2025. Ειδικά για μια κατηγορία πολιτών που έχει οδηγηθεί στην ανέχεια λόγω ακρίβειας και ενεργειακού κόστους…
Ανησυχία

Το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται αντίθετο σε οποιασδήποτε μορφής… χαλάρωση.

Το δύσκολο, δημοσιονομικά, κομμάτι σε ένα προϋπολογισμό είναι η μετάβαση από ένα επίπεδο σε ένα αυστηρότερο. Είναι κάτι που απαιτεί περισσοτέρους φόρους και περικοπές δαπανών. Εκτός και εάν η οικονομία παράγει πλούτο και αυτός κατανέμεται δίκαια.

 

 


Για παράδειγμα: από τα ελλείμματα της πανδημίας, στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό του 2023 και τα φετινά πλεονάσματα. Τα στάδια αυτά ήταν πιο δύσκολα… Όμως, λογικά, για το νέο χρόνο δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Τα πλεονάσματα του 2025 θα είναι ίδια με τα φετινά (2,1% επί του ΑΕΠ).

Ωστόσο, υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας και αυτό ακούει στο όνομα: εξάντληση τα καταναλωτών… Γιατί τα δημόσια έσοδα του (ελληνικού) κρατικού προϋπολογισμού στηρίζονται κατά 52% στους έμμεσους φόρους (περίπου 37 από τα 70 δισ. στο νέο προϋπολογισμέ του 2025). Δηλαδή η φορολογία επεμβαίνει ισοπεδωτικά στους καταναλωτές. Ενώ η σχέση άμεσων προς έμμεσους φόρους είναι 1:2. Αντιθέτως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι άμεσοι φόροι εισοδήματος είναι σχεδόν διπλάσιοι από τους φόρους σε αγαθά και υπηρεσίες!


Και είναι ακριβώς αυτό το στοιχεία, της πλήρους εξάρτησης των εσόδων του προϋπολογισμού από την κατανάλωση, που οδηγεί σε δημοσιονομική αστάθεια.
Οι αιτίεςΗ ακρίβεια έχει περιορίσει τις αγορές των πολιτών.
Οι καταθέσεις και οι αποταμιεύσεις στο «μαξιλάρι» φαίνεται να έχουν εξαντληθεί.
Έχει περιοριστεί η ανεργία, αλλά η μη αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων τους στερεί αγοραστική δύναμη.
Η στεγαστική κρίση και τα ακριβά ενοίκια περιορίζουν έτι περαιτέρω το εισόδημα και εμποδίζουν την αναζήτηση καλύτερης εργασίας (γεωγραφική κινητικότητα).
Στην Ευρώπη σημειώνεται ασθενική ανάκαμψη, με την Γερμανία να βρίσκεται σε σταθερό φλερτ με την οικονομική στασιμότητα.
Πιθανότατα οι πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή (Ουκρανία, Μέση Ανατολή) θα συνεχιστούν.
Η κλιματική αλλαγή και η ακρίβεια τους τουριστικούς προορισμούς μπορεί να επηρεάσει τις αφίξεις το 2025…

Κοντολογίς, ο προϋπολογισμός κινδύνευε να πέσει θέμα της υπεράντλησης πόρων από τους καταναλωτές, τους μόνους που πλήρωσαν τόσο ακριβά τόσο τα δημοσιονομικά πλεονάσματα όσο και την απληστία των ολιγοπωλίων.

Η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας κινδυνεύει από μια διπλή παγίδα: την υπερφορολόγηση των καταναλωτών και την απόκλιση των εισοδημάτων. Ο παραγόμενος πλούτος, και αυτό είναι πολιτική επιλογή της ΝΔ, δεν διαχέεται στην κοινωνία, επιτρέπονται ασύστολα υπερκέρδη στις επιχειρήσεις. Και η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατάει διατιμημένη την εργασία (μισθούς), ώστε να περιορίσει το εργασιακό κόστος προς όφελος του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, τιμωρώντας τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να προμηθευτούν τα αναγκαία. Υποτίθεται για περισσότερες εξαγωγές(;) φθηνών ελληνικών προϊόντων -λιγότερες εισαγωγές από την αλλοδαπή.

Μόνο που ούτε το… μοντέλο της φθηνής εργατικής δύναμης έπιασε: Οι εισαγωγές αυξήθηκαν. Και το α’ τετράμηνο φέτος είχαμε ρεκόρ στο έλλειμμα εξωτερικών πληρωμών, το οποίο αυξήθηκε κατά 21% εν σχέσει με το 2023…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου