Τρίτη, Οκτωβρίου 01, 2024

Αυστρία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η μετανάστευση έφεραν την ακροδεξιά στην εξουσία Το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) προηγείται με 29% στις εκλογές στην Αυστρία. Ακολουθούν το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) με 26,3%, ενώ τρίτο είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) με 21%.







 

 


Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας οδεύει προς μια άνευ προηγουμένου νίκη στις βουλευτικές εκλογές υπό τον ηγέτη του Χέρμπερτ Κικλ.

Ήδη τα ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη συνεχάρησαν το FPÖ για το προβλεπόμενο αποτέλεσμα.


Οι προβλέψεις, που βασίζονται στα πρώτα αποτελέσματα, δίνουν στο κόμμα του Kickl ποσοστό 29% - τρεις μονάδες μπροστά από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με 26,3%, αλλά πολύ μακριά από την πλειοψηφία.

Με βάση τα τελευταία αποτελέσματα:




Το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) έχει συμμετάσχει και στο παρελθόν σε συνασπισμό, αλλά το δεύτερο στη σειρά συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα έχει αρνηθεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό την ηγεσία του.


Ο κύριος αντίπαλος του Kickl, ο νυν καγκελάριος Karl Nehammer του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), δήλωσε ότι είναι «αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση με κάποιον που λατρεύει τις θεωρίες συνωμοσίας».

Περίπου 6,3 εκατομμύρια Αυστριακοί είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν σε μια κούρσα που κυριαρχείται από το ζήτημα της μετανάστευσης και του ασύλου, αλλά και από τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων Μίχαελ Σνέντλιτς δήλωσε ενθουσιασμένος δηλώνοντας ότι «οι άνδρες και οι γυναίκες της Αυστρίας έγραψαν σήμερα ιστορία».


Ο ίδιος, αρνήθηκε να πει τι είδους συνασπισμό θα προσπαθήσει να δημιουργήσει το κόμμα του, το οποίο είναι σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει περίπου 57 έδρες στο κοινοβούλιο των 183 εδρών, με τους συντηρητικούς να έχουν 52 έδρες και τους Σοσιαλδημοκράτες 41 έδρες.

Ο ηγέτης του Κόμματος των Ελευθέρων, Herbert Kickl, έχει υποσχεθεί στους Αυστριακούς να οικοδομήσουν το «Φρούριο Αυστρία», για να αποκαταστήσουν την ασφάλεια, την ευημερία και την ειρήνη τους.

Έχει μιλήσει για το ότι θα γίνει Volkskanzler (καγκελάριος του λαού), κάτι που για κάποιους Αυστριακούς έχει απόηχο του όρου που χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τον Αδόλφο Χίτλερ στη ναζιστική Γερμανία.

Ο σχηματισμός συνασπισμού είναι πιθανό να αποδειχθεί περίπλοκος για τον Χέρμπερτ Κικλ. Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Νέοι έχουν αποκλείσει μια συνεργασία με την ακροδεξιά.


Ο μόνος πιθανός συνασπισμός που θα μπορούσε να σχηματίσει το κόμμα του Kickl είναι με τους συντηρητικούς, αν και το Κόμμα της Ελευθερίας θα πρέπει να βρει λύση στην άρνηση του Λαϊκού Κόμματος να έχει τον Kickl καγκελάριο.

Όταν το Κόμμα της Ελευθερίας του Geert Wilders κέρδισε τις εκλογές στην Ολλανδία τον Νοέμβριο, ο ίδιος εγκατέλειψε την υποψηφιότητά του για πρωθυπουργός, ώστε τρία άλλα κόμματα να συμφωνήσουν να σχηματίσουν συνασπισμό. Ωστόσο, ο Kickl επιθυμεί να γίνει καγκελάριος, υποσχόμενος στους Αυστριακούς ότι θα ενεργήσει ως «υπηρέτης και προστάτης» τους.

Όπως δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Τόμας Χόφερ στο BBC, δεν είναι καθόλου σαφές ότι ο αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος επιβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα δώσει στον Κικλ «άμεση εντολή για τον σχηματισμό συνασπισμού».


Το Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε θεωρητικά να σχηματίσει συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, και θα μπορούσε να προσελκύσει το φιλελεύθερο κόμμα Neos ή τους Πράσινους.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν έχει εκφράσει στο παρελθόν επιφυλάξεις για το FPÖ, λόγω της κριτικής που ασκεί στην ΕΕ και της αποτυχίας του να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το κόμμα αντιτίθεται στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας, επικαλούμενο την ουδετερότητα της Αυστρίας.
Η ακροδεξιά κυριαρχεί στην Ευρώπη

Η νίκη του Kickl είναι η τελευταία επιτυχία των ριζοσπαστικών δεξιών κομμάτων στην Ευρώπη.

Η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι ηγείται ενός δεξιού συνασπισμού ως επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας και το AfD της Γερμανίας πρώτευσε στις δημοσκοπήσεις στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας τον περασμένο μήνα.

Σε αντίθεση με τον Κικλ, η πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει δώσει την πλήρη υποστήριξή της στην υπεράσπιση της Ουκρανίας από την ΕΕ απέναντι στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας.


Ο Kickl έχει αξιοποιήσει τους φόβους για τη μετανάστευση στην Αυστρία και έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο την οργή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία του Covid, υιοθετώντας θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με σκοτεινές θεραπείες για τον ιό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου