Τετάρτη, Οκτωβρίου 09, 2024

Μειώνεται ο τζίρος - αυξάνεται ο ΦΠΑ: Mισθωτοί και καταναλωτές πληρώνουν σε μια διετία επιπλέον φόρους 8,8 δισ. ευρώ Η κατανάλωση μειώνεται λόγω ακρίβειας και οικονομικής κρίσης αλλά στο τέλος τα έσοδα από φόρους αυξάνονται.





ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Τα αυξημένα έσοδα (ΦΠΑ) λόγω ακρίβειας και οι φόροι στα εισοδήματα από την μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας διαμορφώνουν το πρωτογενές πλεόνασμα σώζοντας (και) το νέο προϋπολογισμό. Αφαιμάσσοντας, όμως, τα λαϊκά στρώματα.

Με βάση το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το νέο χρόνο θα εισπραχθεί επιπλέον ΦΠΑ 1,25 δισ. ευρώ. Και ως γνωστόν αυτός ο (έμμεσος) φόρος μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή και επιβαρύνει ισόποσα όλα τα εισοδήματα (ανάλογα με τις προμήθειες αγαθών και προϊόντων). Κατά συνέπεια πρόκειται για «κεφαλικό φόρο» και σίγουρα δεν επιβάλλεται με βάση (προοδευτική) φορολογική κλίμακα και των εισοδημάτων. Δηλαδή τη δεδομένη οικονομική ευχέρεια.


Το εντυπωσιακό είναι ότι τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,054 δισ. ευρώ από το 2023, δηλαδή φέτος και το 2025 οι καταναλωτές θα πληρώσουν παραπάνω από 4,8 δισ. ευρώ ΦΠΑ, ενόσω η κατανάλωση μειώνεται λόγω ακρίβειας και οικονομικής κρίσης.

Το εντυπωσιακό φέτος με τον ΦΠΑ, και ενόσω η οικονομική μεγεθυντή αναμένεται να «κλείσει» στο 2,2%, είναι ότι αυξήθηκαν τα έσοδα κατά 7,7% (από 23,477 δισ. το 2023 αναμένονται έσοδα 25,254 φέτος).








Ειδικά για φέτος, η προβλεπόμενη υπέρβαση στην είσπραξη του ΦΠΑ, τη στιγμή που μάλλον σταθεροποιήθηκαν τα έσοδα στον τουρισμό (εάν δεν έπεσαν όπως τον περασμένο Ιούλιο) υπάρχει από την άλλη υπέρβαση στα έσοδα από ΦΠΑ κατά 900 εκ. ευρώ!

(Σημ. Στα ανωτέρω δεν περιλαμβάνονται οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης οι οποίοι επίσης επιβαρύνουν ισόποσα, άρα άδικα, όλα τα πορτοφόλια).


Κοντολογίς, ενώ τα καλάθι της νοικοκυράς αδειάζει και οι οικογένειες καλούνται να ζήσουν με λιγότερα αγαθά, ο πολίτης πληρώνει παραπάνω χρήματα υπέρ των άπληστων και ασύδοτων ολιγοπωλίων, αλλά και υπέρ του δημοσίου: Ο (σκληρός) ΦΠΑ επιβάλλεται με το ίδιο ποσοστό (συνήθως 24% και 13% στα είδη πρώτης ανάγκης και τα τρόφιμα, πλην των πολυτελών-γαρίδες που είναι στον υψηλό συντελεστή κ.α.). Και πληρώνουν τον ίδιο φόρο όλα τα πορτοφόλια…

Πιο αποκαλυπτική της φοροεπίθεσης είναι η εικόνα στη φόρο Φυσικών Προσώπων (εκτός εταιρειών).

Για το 2025 προβλέπονται επιπλέον φορολογικά έσοδα 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 878 εκ. προέρχονται από τα Φυσικά Πρόσωπα. Τα οποία για το 2025 θα είναι αυξημένα κατά 2.347 δισ. ευρώ από το 2023.


Φέτος δε τα Φυσικά Πρόσωπα θα πληρώσουν παραπάνω 1,617 δισ. ευρώ εν σχέσει με το 2023. Και την διετία οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι πλήρωσαν συν 4 δισ. ευρώ παραπάνω φόρους.

Αθροιστικά λοιπόν τη διετία 2024-2025 τα λαϊκά στρώματα (ως εργαζόμενοι και ως καταναλωτές), πληρώνουν επιπλέον φόρους 8,8 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου