Τρίτη, Οκτωβρίου 08, 2024

Μητσοτάκης: Πολλές οι παθογένειες στην κυβέρνηση, λίγες οι λύσεις O Κυριάκος Μητσοτάκης διαπιστώνει δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση, αλλά και έχει ελάχιστα περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

 
 


Αντιμέτωπος με μία παραδοχή και ένα αδιέξοδο φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει εντοπίσει εδώ και καιρό τις δυσλειτουργίες στον «πυρήνα» της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά τα περιθώρια διορθωτικών κινήσεων είναι από ελάχιστα έως μηδενικά.

Το τελευταίο διάστημα, για παράδειγμα, ακούγεται όλο και πιο έντονα το σενάριο της επιστροφής του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξ. Παπαδοπούλου.


Πόσο εύκολο είναι ωστόσο να υπάρξει αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΥΠΕΞ σε μία στιγμή που κυοφορούνται εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό; Και πόσο ρεαλιστικό είναι να ανατεθεί η ηγεσία του ΥΠΕΞ σε μία διπλωμάτη, με μηδενική πολιτική εμπειρία;

«Η επιστροφή του Γ. Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου θα ήταν μία καλή λύση, η οποία μπορεί να μην έλυνε από μόνη της τα προβλήματα, αλλά θα συνέβαλε στην λείανσή τους» παραδέχεται χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο, ωστόσο, όπως και οι περισσότεροι στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να πάρει σάρκα και οστά το συγκεκριμένο σενάριο.







Επίσης, διαρκώς το τελευταίο διάστημα, τροφοδοτείται το σενάριο περί επιστροφής του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη, η απουσία του οποίου, κατά γενική παραδοχή, δημιούργησε μεγάλη «τρύπα» στην καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης και της σχέσης της με το κόμμα.

Ούτε αυτό, όμως, είναι εύκολο να υλοποιηθεί. Πρώτον διότι ο ίδιος ο κ. Δημητριάδης δεν έχει κάτι τέτοιο κατά νου, ενώ είναι αμφίβολο επίσης, αν ο Κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να κάνει ένα τέτοιο βήμα στην παρούσα συγκυρία.


Ένα τρίτο σενάριο που ακούστηκε είναι αυτό της επιστροφής του πρώην υπουργού Επικρατείας Στ. Παπασταύρου στο επιτελείο του πρωθυπουργού. Και αυτό, ωστόσο, μάλλον δύσκολα θα υλοποιηθεί.

Το γεγονός ότι κάτι δεν δουλεύει σωστά στο Μέγαρο Μαξίμου αποδείχθηκε και από τον αιφνιδιασμό που ένοιωσαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού για το εύρος της εσωκομματικής αμφισβήτησης μετά τις Ευρωεκλογές.

Μέχρι και την κατάθεση της πρώτης ερώτησης των 11 βουλευτών προς τον ΥΠΟΚ Κ. Χατζηδάκη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Μυλωνάκης είχε σχηματίσει την εντύπωση ότι ελέγχει την κατάσταση.


Το πρόβλημα για τον Κ. Μητσοτάκη γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν λάβει υπόψη την συνεχιζόμενη αδυναμία της ΝΔ να ανακάμψει δημοσκοπικά και τη σταθερή παρουσία κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της παράταξης με αθροιστικά ποσοστά γύρω στο 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου