Πέμπτη, Οκτωβρίου 03, 2024

Ποιος θα πάει στο πάρτι; Ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Σαμαράς… και ο Μητσοτάκης μόνος στον… δρόμο – Οι αντάρτες της ΝΔ «ξαναχτύπησαν» και ο Τσίπρας έμπλεξε με τα… P-3 Orion







Καλωσήρθατε στο σημερινό “Hard Talks”, όπου τα πολιτικά παρασκήνια μοιάζουν με σκηνές από τον “Νονό” και το “House of Cards”. Ας πάρουμε αναπαυτική θέση και ας ρίξουμε μια ματιά στο θέατρο του παραλόγου που διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή. Από καυγάδες και τηλεφωνήματα που μένουν «αναπάντητα» μέχρι τις 1000 κάμερες στην Αθήνα, το σκηνικό είναι έτοιμο για δράματα, κωμωδίες και φυσικά, μπόλικο πολιτικό φλέγμα. Μην αλλάξετε site – έχει πολύ ζουμί!

Στάχτη και μπούρμπερη στη Μέση Ανατολή, και εμείς εδώ στην ψύχραιμη καθημερινότητά μας…

Ενώ στη Μέση Ανατολή οι φλόγες συνεχίζουν να κατακαίουν τα πάντα, στα δικά μας, οι Καραμανλής και Σαμαράς ετοιμάζονται να ρίξουν ένα μεγαλοπρεπές «άκυρο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που τους κάλεσε στο street party της Ρηγίλλης. Εντάξει, δεν μιλάμε για χορευτικά πάρτι με DJ, αλλά για μια «γιορτή δρόμου» που μοιάζει με ένα… κομματικό reunion, χωρίς όμως τις καρέκλες και τα τυπικά.


Αλλά πραγματικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πίστευε πως οι «δύο πρώην» θα απαντήσουν θετικά; Δύο σύντομα τηλεφωνήματα, λιγότερα από 40 δευτερόλεπτα το καθένα, ήταν αρκετά για να κλείσει το κεφάλαιο. Το κωμικοτραγικό είναι ότι το Μαξίμου διέδωσε μόνο τη μισή αλήθεια. Κάλεσε, αλλά δεν είπε πως αρνήθηκαν. Λέτε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση και να ακυρωθούν όλα;
Καραμανλής-Σαμαράς: Street party χωρίς εμάς!

Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, ο Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να τηλεφωνήσει στους δύο πρώην και να τους καλέσει στο street party στη Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια του κόμματος.


Πιθανολογούσε ή μάλλον το ήξερε ότι…θα συναντήσει τοίχο, αλλά είχε κατά νού ότι αυτοί θα εκτεθούν, αν αρνηθούν, ενώ ο ίδιος θα φανεί ότι έκανε το καθήκον του.


Πράγματι, έπεσε σε τοίχο. Ούτε σαράντα δευτερόλεπτα δεν διήρκησε το κάθε τηλεφώνημα! Σαμαράς και Καραμανλής αρνήθηκαν ευγενικά την πρόσκληση αποφεύγοντας μάλιστα να αιτιολογήσουν την άρνησή τους.


Δεν ήθελαν δηλαδή ν΄ανοίξουν κουβέντα με τον πρωθυπουργό και να του πουν το αυτονόητο. Το καταλάβαινε και ο ίδιος. Ότι «οι δύο» είχαν μετάσχει τον περασμένο Απρίλιο στο Συνέδριο του Ζαππείου, όπου και γιορτάστηκαν τα 50 χρόνια της ΝΔ.

Και ενώ είχε εισπράξει την άρνησή τους ο Μητσοτάκης, έδωσε στην δημοσιότητα…μισή την είδηση. Ότι τηλεφώνησε μεν, αλλά δεν είπε ότι «οι δύο» αρνήθηκαν. Γι αυτό και υπήρξε σύγχυση στα μίντια και εικοτολογίες σχετικά με το αν θα πάνε τελικά στο πάρτι ή όχι.

Το χειρότερο είναι το ενδεχόμενο να μην προσέλθουν στο street party και κάποιοι βουλευτές της ΝΔ, λέγοντας ότι βρίσκονται σε προγραμματισμένες εκδηλώσεις στην επαρχία τους.


Το Μαξίμου ισχυρίζεται-όχι δημόσια, φυσικά- ότι Σαμαράς και Καραμανλής αρνούμενοι εκτέθηκαν. Η…απέναντι πλευρά διατείνεται ότι αυτός που εκτέθηκε είναι ο Μητσοτάκης. Μύλος, δηλαδή…

Παραφράζοντας δε εκείνο το γνωστό «του Κουτρούλη ο γάμος», θα μιλούσαμε τηρουμένων των αναλογιών για «του Κουτρούλη το πάρτι»…
Ζαχαριάδης εναντίον Αντώναρου: Ποιος θα βγει από την αρένα ζωντανός;

Στο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε νέο επεισόδιο από τον Ζαχαριάδη, ο οποίος αγανάκτησε με τον Αντώναρο. Φυσικά, η αιτία; Οι «χουντικές αντιλήψεις» που ανέφερε ο τελευταίος. Σιγά τα νέα. Το ενδιαφέρον είναι πώς η κομματική γραμμή φαίνεται να έχει… επιλεκτική κώφωση. Ό,τι και να λένε οι Ραγκούσης και Σπίρτζης εδώ και μήνες, περνά απαρατήρητο. Αλλά αν δεν βρίζεις τον Κασσελάκη, δεν μετράει. Πού είναι η πολιτική ηθική στην Αριστερά;
Ο Μητσοτάκης εκπλήσσεται… αλλά εμείς όχι!

Πάντως, ο Βασίλης Κικίλιας συνεχίζει να εντυπωσιάζει, λέγοντας πως «κανείς δεν περίμενε ότι θα είχαμε πυρκαγιά». Μήπως να διαβάσει τον χάρτη του αστεροσκοπείου που προειδοποιούσε για υψηλό κίνδυνο στην Κορινθία; Φαίνεται πως ο χάρτης ήταν πορτοκαλί… αλλά οι κυβερνητικές προβλέψεις μάλλον ήταν στα σύννεφα.
Οι «αντάρτες» της ΝΔ: Φαρμακευτικές… αντιστάσεις

Μέσα στη Νέα Δημοκρατία, η κατάσταση δεν είναι λιγότερο… φλεγόμενη. Οκτώ βουλευτές αποφάσισαν να ξαναχτυπήσουν μετά τους «11» επαναστατήσουν με ερώτηση για τη φαρμακευτική δαπάνη. Με την ερώτηση τους οι οκτώ βουλευτές καλούν τους κ.κ. Γεωργιάδη και Κεραμέως να επεκτείνουν την απαλλαγή της φαρμακευτικής δαπάνης για όλους τους δικαιούχους της κατώτερης σύνταξης. Την ερώτηση υπογράφουν οι κ.κ. Μίλτος Χρυσόμαλλης, Γιάννης Ανδριανός, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Μπάμπης Αθανασίου, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γιώργος Καρασμάνης και Γιώργος Πασχαλίδης

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν σχέσεις με τον Σαμαρά. Φαίνεται πως οι «ποπολάροι» της παράταξης δεν έχουν τελειώσει την επανάστασή τους, και ο Μητσοτάκης θα πρέπει να παλέψει για να κρατήσει την ισορροπία του κόμματος… αν όχι της χώρας. Εμείς σας τα είχαμε ενημερώσει νωρίς, ότι έρχονται και άλλα χτυπήματα. Και πέσαμε μέσα και στους στόχους.



«Πρίγκιπες» και «Φευγάτοι»: Ποιοι μένουν πίσω;

Οι «πρίγκιπες» και οι «φεύγατοι» γίνονται οι πρωταγωνιστές ενός ακόμα κεφαλαίου της πολιτικής σαπουνόπερας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέβασε τους τόνους και, αντί να εστιάσει στους συνυποψήφιούς του, επέλεξε να στοχεύσει εκείνους που «είναι μακριά από τα προβλήματα του κόσμου» ή «φευγάτοι όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα». Οι κακές γλώσσες λένε πως η φράση είχε άμεσο στόχο τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου. Όμως, φυσικά, ο Ανδρουλάκης προσέχει πάντα να μην χτυπήσει άμεσα τους αντιπάλους του, αφήνοντας τους πολίτες να κρίνουν «την πορεία συνέπειας».

Το ζήτημα είναι: αυτή η πορεία, συγκριτικά με ποιους; Και γιατί τώρα το κόμμα μοιάζει με αρένα για φιλοσοφικές αντιπαραθέσεις, όταν τα προβλήματα είναι πιο κοντά και σκληρά από ποτέ;
Φαραντούρης: Το βίντεο που δεν έπεισε

Ενώ ο Ανδρουλάκης σηκώνει τόνους, ο Νικόλας Φαραντούρης, νέος υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να κερδίσει έδαφος. Όμως το βίντεο της υποψηφιότητάς του, με γαλαζοκόκκινο φόντο και αμήχανες χειρονομίες, θυμίζει περισσότερο ερασιτεχνική παραγωγή παρά επίσημη δήλωση. Το σύνθημα «μπροστά» μάλλον τοποθετεί τον ΣΥΡΙΖΑ… πίσω, καθώς τα όρια του οπτικού πεδίου κάθε συριζαίου ταυτίζονται με τα όρια του κόσμου. Ίσως το βίντεο να χρειάζεται λίγο σκηνοθετικό «φιλότιμο» για να σταθεί δίπλα στα πολιτικά παρασκήνια που βλέπουμε.
Παππάς, Κωνσταντοπούλου και το πολιτικό «ιστορικό χρέος»

Μιλώντας για πολιτικούς πρωταγωνιστές που θέλουν να γράψουν ιστορία, ας πάμε λίγο στον Νίκο Παππά. Όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου άκουσε τον Πρόεδρο της Βουλής να της λέει ότι «μιλάει τελευταία γιατί τελευταία την κατέταξε ο σοφός ελληνικός λαός», ο Παππάς ήταν εκεί να τη στηρίξει. Η υπεράσπιση της «πρώτης φοράς Αριστεράς» φαίνεται να είναι για εκείνον ιστορικό χρέος. Το θέμα είναι: ποιος πραγματικά θέλει να υπερασπιστεί τη Ζωή; Ας μην θυμηθούμε τι έλεγε για Παππά και Τσίπρα. Ένας ακόμη «πρίγκιπας» που βγήκε μπροστά για να βρει τη δική του στιγμή στο πολιτικό προσκήνιο, καθώς το τελευταίο διάστημα δεν τον παίζουν οι «φίλοι» του στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήστε που ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνει η Ζωή… Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ…
Αντίπαλος στον ορίζοντα; Μόνο η γελοιότητα;

Και καθώς κοιτάμε τον πολιτικό χάρτη, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε το εξής δηκτικό σχόλιο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά περνάνε τέτοιες καταστάσεις που ούτε στον εχθρό μου δεν θα τις ευχόμουν». Είναι μια διαπίστωση που προσπαθεί να φανεί γενναιόδωρη, αλλά στην πραγματικότητα δείχνει την κατάντια του πολιτικού συστήματος. Η γελοιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον Γεωργιάδη, βοηθάει περισσότερο τη ΝΔ να φαίνεται σοβαρή. Μήπως, λοιπόν, οι «πρίγκιπες» της δεξιάς αισθάνονται πως δεν υπάρχει πια σοβαρός αντίπαλος; Και η σύγκριση με το γέλιό σε κάνει σοβαρό, ας το σκεφτεί ξανά το επιχείρημα γιατί δεν μου φαίνεται και πολύ καλό για την κυβέρνηση.
Αντί για κίνητρα, αντικίνητρα: Η διαρκής μάχη με τη Λατινοπούλου

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου από την άλλη, ασχολείται με τα θέματα της μετανάστευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν δημιουργεί αντικίνητρα για όσους μετανάστες θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Η κριτική της δεν εκπλήσσει, αφού φαντάζεται κλειστές δομές σε ακατοίκητα νησιά και προσεγγίζει το ακροδεξιό κοινό. Είναι, όμως, αυτή η ρητορική που μπορεί να τραβήξει ψηφοφόρους της ΝΔ ή απλά θα διευρύνει το κοινό του Βελόπουλου; Ίσως και η ίδια να γνωρίζει πως οι περισσότεροι που επιλέγουν κόμμα με τέτοια κριτήρια έχουν ήδη φύγει από το κυβερνών κόμμα.
Τσίπρας και Αποστολάκης: Τα ασυμβίβαστα P-3 Orion

Και κλείνουμε με μια υπόθεση που τραβάει χρόνια. Το αίτημα άρσης ασυλίας του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Αποστολάκη αφορά τη σύμβαση για την αναβάθμιση πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion. Ένα σίριαλ που ξεκίνησε το 2014 επί Σαμαρά, συνεχίστηκε επί Τσίπρα και ακόμα δεν έχει κλείσει. Οι συμφωνίες προχώρησαν, τα λεφτά δόθηκαν, αλλά τα αεροσκάφη δεν απογειώθηκαν ποτέ. Όπως και η ηγεσία που τα υπέγραψε.

Το πολιτικό σκηνικό μας θυμίζει έντονα τη φράση «ούτε πρίγκιπες, ούτε φευγάτοι». Γιατί, στο τέλος, όλοι φαίνονται λίγο από τα δύο. Και όσο προχωράμε στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι μάσκες πέφτουν, και τα παιχνίδια συνεχίζονται.

Αυτή η πολιτική αρένα μας προσφέρει διαρκώς νέο υλικό για συζήτηση. Ας κρατήσουμε ποπ κορν και ας δούμε τι μας επιφυλάσσει το επόμενο επεισόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου