Τρίτη, Οκτωβρίου 01, 2024

Ο πραγματικός στόχος της εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο δεν είναι η Χεζμπολάχ, αλλά το Ιράν - Ανάλυση του Politico Στόχος των ισραηλινών επιχειρήσεων είναι να τελειώσει με τα ερείσματα του Ιράν, δηλαδή τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς.






 


Με τη χερσαία εισβολή στο Λίβανο, το Ισραήλ επισφραγίζει το νέο πολεμικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο ο πραγματικός του στόχος δεν είναι η Χεζμπολάχ. Στόχος του Ισραήλ ήταν και παραμένει το Ιράν.

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ως αντίποινα στη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ «θα αλλάξουν τον χάρτη στη Μέση Ανατολή». Η Ισραηλινή ηγεσία πιστεύει ακράδαντα πως η τρέχουσα συγκυρία είναι μια ανεπανάληπτη ευκαιρία, όχι μόνο για την εξόντωση της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, σε Γάζα και Λίβανο αντίστοιχα, αλλά για την αναδιαμόρφωση των ισορροπιών στη Μέση Ανατολή.


Τη στιγμή που ανακοινωνόταν η χερσαία εισβολή στον Λίβανο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε ένα μήνυμα στην Τεχεράνη, καθιστώντας σαφές πως ο απώτερος στόχος του είναι η πτώση του θεοκρατικού καθεστώτος του Ιράν.

Απευθυνόμενος στον «ευγενή περσικό λαό», δήλωσε πως η ημέρα που θα απελευθερωθεί από την κυριαρχία των «τυράννων» και θα μπορέσει να ζήσει εν ειρήνη με το Ισραήλ «θα έρθει πολύ νωρίτερα από ό,τι όλοι νομίζουν». «Δεν υπάρχει μέρος στη Μέση Ανατολή που να μην μπορεί να φτάσει το Ισραήλ», ήταν η απειλητική προειδοποίηση του Νετανιάχου. 






«Ρίχνει το γάντι» στο Ιράν... και δεν θα σταματήσει

Το Ισραήλ με τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο δεν θέλει απλώς να εξαλείψει την απειλή της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, των πληρεξούσιων του Ιράν. Επιδίωξή του είναι να καταδείξει την στρατιωτική και τεχνολογική υπεροχή του στην Τεχεράνη, αλλά και να δείξει σε όλο τον κόσμο πως το Ιράν είναι στην πραγματικότητα αδύναμο.

Το Τελ Αβίβ το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησε χτυπήματα στο εσωτερικό του Ιράν. Έπληξε υποδομές αεράμυνας στην Ισφαχάν, στέλνοντας το μήνυμα πως μπορεί να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην πόλη. Σκότωσε επίσης τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην καρδιά της Τεχεράνης και δολοφόνησε Ιρανούς διοικητές σε επιδρομές στη Δαμασκό και τη Βηρυτό.


Το Ιράν προβάλλεται ως μια δύναμη ισχύος στην περιοχή, που μπορεί να επιφέρει συντριπτικά πλήγματα σε οποιονδήποτε το αμφισβητήσει. Το Ισραήλ με τις επιθέσεις του αμφισβητεί την εξουσία της Τεχεράνης, ρίχνοντάς της το γάντι, όπως σημειώνει το Politico σε ανάλυσή του.



Την Τρίτη ο Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι δεν θα σταματήσει εδώ, αψηφώντας και τους συμμάχους του, οι οποίοι - τουλάχιστον δημόσια – ζητούν… αποκλιμάκωση. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πραγματικότητα «εκτός κάδρου», οδεύοντας προς τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, και ο Νετανιάχου δρα ανεξέλεγκτα, με δεδομένη την «ακλόνητη υποστήριξη» της Ουάσιγκτον, την οποία έχει διακηρύξει ο απερχόμενος Τζο Μπάιντεν.


Μετά τη δολοφονία του Νασράλα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα ποσοστά αποδοχής για τον Νετανιάχου αυξάνονται, κάτι που σημαίνει πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, του οποίου η δημοφιλία είχε πέσει σε ιστορικό χαμηλό, έχει και πολιτικά κίνητρα για να συνεχίσει τους πολέμους, αγνοώντας τις διπλωματικές εκκλήσεις της Δύσης για κατάπαυση του πυρός.
«Η αρχή του τέλους για τον άξονα της αντίστασης»...

Όμως, όπως επισημαίνει το Politico, και εκτός της ισραηλινής κυβέρνησης, πρώην αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών και των δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αρχηγού της Μοσάντ, Ταμίρ Πάρντο, επικροτούν τα σχέδια του Νετανιάχου για να αλλάξει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής. Μιλώντας για τη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, ο Πάρντο τόνισε πως πρόκειται για «μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».

Ο πιο σημαντικός περιφερειακός σύμμαχος της Τεχεράνης θα πρέπει να χτυπηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι απίθανο να ανακάμψει για να συνεχίσει να ελέγχει το Λίβανο, όπως συνέβη από το 2006, μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ, τόνισε. «Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθει σε αυτό που ήταν πριν», συμπλήρωσε.

Ο Μάθιου Σαβίλ, του βρετανικού ινστιτούτου Royal United Services, συμφωνεί πως το Ισραήλ έχει σημαντικά κίνητρα για την εισβολή στον Λίβανο. «Σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, έχει πλήξει τη δυνατότητα συντονισμού (σ.σ. με το πρωτοφανές σαμποτάζ στις συσκευές επικοινωνίας) και έχει την πρωτοβουλία. Παρά τον κίνδυνο που ενέχει μια χερσαία εισβολή, πολλοί συμφωνούν πως δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να εισβάλλει στον νότιο Λίβανο και να καταστρέψει τις υποδομές της Χεζμπολάχ», δήλωσε στο Politico.




«Σχεδόν ολόκληρη η ανώτερη ηγεσία της ομάδας, πολιτική και στρατιωτική, μαζί με χιλιάδες μέλη και διοικητές μεσαίου επιπέδου, έχει δολοφονηθεί, εξαλειφθεί ή καταστεί αναποτελεσματική - για να μην αναφέρουμε ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει μεγάλες ποσότητες στρατηγικά πυρομαχικά που θα μπορούσαν να έχουν απειλήσει ισραηλινές πόλεις και στόχους», δήλωσε.

«Μπορεί να είναι η αρχή του τέλους του άξονα αντίστασης του Ιράν», σημείωσε στο Politico ο Ahmed Fouad Alkhatib, αναλυτής στο Atlantic Council. Και αυτή η εξέλιξη ενδεχομένως να μη δυσαρεστεί ένα μέρος των Αράβων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου αυτών του Κόλπου. Ήδη σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης στη Σαουδική Αραβία, η οποία βρίσκεται σε διαμάχη με το Ιράν, υπάρχουν δημοσιεύματα που επιρρίπτουν ευθύνες στη Χεζμπολάχ για τα δεινά του λιβανέζικου λαού, υπογραμμίζοντας πως η οργάνωση ενεργεί «για χάρη των ιρανικών συμφερόντων και όχι τον λιβανικών ή αραβικών».
Ή μήπως «επικίνδυνες ψευδαισθήσεις»...

Από την πλευρά του, ο Τζούλιεν Μπαρνς Ντέισι, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, προειδοποίησε για τις ενέργειες του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την ιδέα για δημιουργία μιας νέας περιφερειακής τάξης ως «επικίνδυνη ψευδαίσθηση». «Η ισραηλινή επίθεση σηματοδοτεί ένα σημαντικό τακτικό επίτευγμα, αλλά παραμένει αποκομμένη από μια στρατηγική πορεία για τη βιώσιμη αντιμετώπιση των ισραηλινών αναγκών ασφαλείας και τον τερματισμό των αλληλένδετων περιφερειακών συγκρούσεων», υποστήριξε.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ, εκ των σφοδρότερων επικριτών του Νετανιάχου, δήλωσε επίσης στο POLITICO ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για επιτυχία. «Τι θα συμβεί αν δύο ή τρεις μεγάλοι πύραυλοι προσγειωθούν στο Τελ Αβίβ;» προειδοποίησε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου