Κυριακή, Οκτωβρίου 27, 2024

Στο φως η απόφαση-ντροπή για τη Siemens!




Η «δημοκρατία» αποκαλύπτει την καθαρογραμμένη 300σέλιδη υπ’ αριθμόν 1036/2024 ετυμηγορία για τις μίζες που μοίρασε η γερμανική εταιρία στην Ελλάδα

Κάτω από τα ραντάρ της ειδησεογραφίας καθαρογράφηκε και διανεμήθηκε την περασμένη Τρίτη στους εμπλεκομένους της υπόθεσης Siemens η δικαστική απόφαση που αποτελεί μία από τις πιο ντροπιαστικές σελίδες στην Ιστορία του ελληνικού κράτους.

Από τον Βασίλη Γαλούπη

Η «δημοκρατία» παρουσιάζει σήμερα τα αποσπάσματα της υπ’ αριθμόν 1036/2024 «μαύρης» απόφασης, με την οποία οι απαλλαγμένοι -από κάθε κατηγορία πια- Χριστοφοράκος και σία θα λάβουν, και με τη βούλα του νόμου, όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους που είχαν δεσμευτεί ως προϊόντα ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 20 χρόνια, από το 2007 που άγγιξε και την Ελλάδα το σκάνδαλο Siemens με την έναρξη των ανακρίσεων στη Γερμανία, για να δοθεί τελικά το δικαίωμα σε αυτούς που ζημίωσαν με εκατοντάδες εκατομμύρια το Ελληνικό Δημόσιο όχι μόνο να κυκλοφορούν ελεύθεροι, όχι μόνο να παίρνουν πίσω τις δεσμευμένες περιουσίες τους, αλλά και να αποφασίσουν, εφόσον το θελήσουν τώρα, να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να διεκδικήσουν ακόμα και… αποζημιώσεις.

Το σκάνδαλο αυτό και η αθώωση διά των σκόπιμων κωλυσιεργιών ώστε να έρθει αναπόφευκτα η παραγραφή της επιτηδευμένα ελλιπούς στοιχειοθέτησης, προκειμένου να μη «δεθούν» οι υποθέσεις με μίζες σε βάρος των φορολογουμένων, όπως βέβαια και των άβουλων ενεργειών σε όλα τα θεσμικά επίπεδα, αποτελούν μια από τις βαθύτερες πληγές για το αίσθημα δικαίου των πολιτών και την ίδια την καρδιά της δημοκρατίας.


Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος

Αυτό το «αίρει την κατάσχεση» που επιβλήθηκε στον Χριστοφοράκο Μιχαήλ και με την οποία απαγορεύεται η κίνηση κάθε είδους λογαριασμού, που αναφέρεται στην απόφαση, με συνοδευτική τη διαταγή του δικαστηρίου για «την οριστική απόδοση στον κατηγορούμενο του περιεχομένου κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων που τηρούνται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα», αποτελεί μια μαχαιριά για τη Δικαιοσύνη, τα κόμματα και πάνω από όλα για τους πολίτες.

«Χριστοφοράκος και σία θα πάρουν πίσω όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους και πλέον έχουν το δικαίωμα προσφυγής για να μας ζητήσουν και τα… ρέστα»

Από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο Siemens μέχρι σήμερα έχουν εγκαταλείψει τις κάλπες πάνω από 2.000.000 Ελληνες ψηφοφόροι. Ενας από τους λόγους είναι οι χειρισμοί των κυβερνήσεων και της Δικαιοσύνης γι’ αυτή την υπόθεση. Καμία χώρα δεν μπορεί να αυτοαποκαλείται σύγχρονη δυτική δημοκρατία, όταν αποτελεί αποδεδειγμένα ένα βασίλειο της διαφθοράς και όσοι δίνουν ή παίρνουν μίζες σε βάρος του Δημοσίου δεν τιμωρούνται ποτέ, ενώ μπορούν να απολαύσουν και όλα τα πλούτη τα οποία τους επιστρέφει μέχρι ευρώ το ελληνικό κράτος.

Το κεντρικό ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι τι απέγιναν οι από το 2022 δεσμεύσεις του Αρείου Πάγου και τι θα πράξει μετά τη νέα, καθαρογραμμένη πια απόφαση. Τον Σεπτέμβριο του 2022 απαλλάχθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι που ενεπλάκησαν στη σύμβαση 8002 του 1997 μεταξύ του ΟΤΕ και της Siemens για την ψηφιοποίηση των κέντρων του οργανισμού.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε τότε ότι οι 20 από τους 22 κατηγορουμένους κρίθηκαν αθώοι για την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, ενώ για τους περισσότερους εξ αυτών κρίθηκε ότι έπρεπε να παυθεί οριστικά η ποινική δίωξη για τις πράξεις που έχουν τελεστεί έως το 2002, καθώς έχει παρέλθει η 20ετία και έχουν παραγραφεί τα αδικήματα.

Για τον Χρήστο Καραβέλα, ο οποίος ήταν φυγόδικος και εκκρεμούσε σε βάρος του ποινή κάθειρξης 15 ετών από πρωτόδικη απόφαση, δεν εξετάστηκε η ποινική του μεταχείριση, επειδή δεν είχε ασκήσει έφεση, ενώ για τον Δημήτρη Γυφτόπουλο, ο οποίος στο μεταξύ πέθανε, δεν εκφωνήθηκε απόφαση.
Παρέμβαση

Λίγες ημέρες μετά έκανε παρέμβαση ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ζητώντας να του διαβιβαστεί η απαλλακτική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου, προκειμένου να διαπιστώσει ο Αρειος Πάγος αν μπορεί να ασκηθεί αναίρεση και να καθίσουν εκ νέου στο εδώλιο οι εμπλεκόμενοι.

Εκτοτε ουδέν νεότερο. Τώρα η καυτή πατάτα βρίσκεται στα χέρια της Γεωργίας Αδειλίνη. Από τις 25 Ιουλίου 2023, οπότε αναβαθμίστηκε σε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, οι παρεμβάσεις της δεν πείθουν και το χειρότερο είναι ότι προκαλούν αντιδράσεις. Οπως όταν παρενέβη άτσαλα στην εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για το Predator, προκειμένου να αφαιρέσει την υπόθεση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ή με την προκλητική στάση της απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών.

Η εισαγγελέας δρα σαν να έχει αποφασίσει να λειτουργεί λιγότερο ως εκπρόσωπος της Δικαιοσύνης και περισσότερο ως πολιτικός ακόλουθος του Μαξίμου. Θα αποδειχθεί σύντομα αν και η υπόθεση Siemens αποτελέσει μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για να σώσει η Δικαιοσύνη ό,τι έχει απομείνει από την αξιοπιστία της στην αποκαρδιωμένη ελληνική κοινωνία.

Η Αδειλίνη οφείλει να ασκήσει αναίρεση για να μην κλείσει με τέτοιον εξευτελιστικό τρόπο το μεγαλύτερο σκάνδαλο της τελευταίας 20ετίας, αν όχι μεταπολιτευτικά. Στην περίπτωση, μάλιστα, που τα πράγματα μείνουν ως έχουν, τότε ο ΟΤΕ θα χάσει και τις λιγοστές ελπίδες του για να πάρει τα 95.000.000 ευρώ που διεκδικεί από τα δικαστήρια του Μονάχου.

Κανένας πολίτης δεν μπορεί να νιώθει ότι απονέμεται Δικαιοσύνη στην Ελλάδα και να μην απογοητεύεται από το πολιτικό σύστημα όταν αντικρίζει τα αποσπάσματα από την απόφαση 300 σελίδων που παρουσιάζουμε σήμερα. Μέσα σε αυτές τις 300 σελίδες κρύβονται όλες οι παθογένειες που γεννούν, συντηρούν και θεριεύουν τις μίζες που διαχρονικά ρουφούν το μεδούλι από το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας. Όποιος έχει φίλους, προσβάσεις, στηρίξεις από κόμματα, πολιτικά πρόσωπα και μεγάλα ξένα κράτη επιβιώνει ακόμα κι αν δρα κατά του δημόσιου ταμείου και του συμφέροντος.

Η Siemens, με τον γερμανικό νόμο να της επιτρέπει τις δωροδοκίες σε ξένες χώρες, αντιμετώπισε σαν μπανανία τη χώρα μας για να παίρνει τις υπερκοστολογημένες δουλειές, δωροδοκώντας κόμματα και υψηλόβαθμα στελέχη οργανισμών. Και η Ελλάδα έκανε από το 2007 ό,τι μπορούσε για να αποδείξει, μέσω της Δικαιοσύνης, των άλλων θεσμών και των πολιτικών της, ότι είναι όντως μια μπανανία.

Τα ντοκουμέντα της απόφασης προκαλούν αποστροφή. Πλέον η Αδειλίνη έχει μπροστά της μια πρόκληση. Αν θα επιχειρήσει να σώσει τη χαμένη τιμή της ελληνικής Δικαιοσύνης ή αν θα σφραγίσει με την απραξία της βάζοντας βουλοκέρι στον βρόμικο φάκελο της Siemens.
Το «μαύρο» χρονικό στο Εφετείο

Στα έγγραφα που παρουσιάζουμε υπάρχουν τα πρακτικά και η απόφαση του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών από τη συνεδρίαση στις 2 Ιουλίου 2024. Οπως μπορεί να διακρίνει ο καθένας από την πρώτη σελίδα, ο Χριστοφοράκος απουσίασε και τον εκπροσώπησε ο δικηγόρος του. Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν η Κλεονίκη Χίλιου, η οποία αναπλήρωσε την πρόεδρο Εφετών Σοφία Σωτηροπούλου, απούσα λόγω κωλύματος.

Στις αποφάσεις για κάθε εμπλεκόμενο, όπως ο Χριστοφοράκος, ο Πρόδρομος Μαυρίδης, η κόρη του Καραβέλα κ.ά., περιγράφονται επακριβώς ποιοι λογαριασμοί τους ξεμπλοκάρονται και από ποιες ελληνικές ή ξένες τράπεζες. Δικαιούχοι είναι όσοι αναγράφονταν κατά τον χρόνο επιβολής της δέσμευσης.

Ενδεικτικά, για τον πρωταγωνιστή του σκανδάλου Μιχάλη Χριστοφοράκο αναφέρεται:

«Δικάζει απόντος Χριστοφοράκου Μιχαήλ του Νικολάου και της Πηνελόπης, γεννηθέντος το έτος 1953 στην Αθήνα, κατοίκου Μονάχου

Γερμανίας, νομίμως εκπροσωπούμενου από τη δικηγόρο του Δ.Σ. Αθηνών Σαξιώνη Μαρία.

Αίρει την κατάσχεση που επιβλήθηκε με την υπ’ αριθμόν 57/21-1-2009 διά του ανακριτή του 4ου Ειδικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απαγορεύεται η κίνηση κάθε είδους λογαριασμού, τίτλων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων, μεταξύ άλλων και του εν λόγω κατηγορουμένου που τηρούνται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα.

Διατάσσει την οριστική απόδοση στον κατηγορούμενο του περιεχομένου κάθε είδους λογαριασμών, τίτλων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων που τηρούνται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι κάτωθι ενδεικτικά κι όχι περιοριστικά».
Δωροδοκία

Θυμίζουμε ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ομολόγησε τον Ιούλιο του 2009 στην εισαγγελέα του Μονάχου καταβολή χορηγιών στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα για την «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα». Υστερα από πρόταση της εισαγγελέως στο Πρωτοδικείο εξεδόθη δικαστική διαταγή για δωροδοκία πολιτικών κομμάτων, ποινή φυλάκισης με εξαγοράσιμη αναστολή και πρόστιμο ύψους 750.000 ευρώ.

Ο Χριστοφοράκος άσκησε έφεση και το 2010 υπήρξε συναινετική διαδικασία μεταξύ εισαγγελίας – δικαστή και κατηγορουμένου. Το αποτέλεσμα ήταν η αθώωσή του για την κατηγορία της δωροδοκίας πολιτικών κομμάτων, η επιβολή προστίμου 350.000 και ολιγόμηνη ποινή φυλάκισης με εξαγοράσιμη αναστολή για το πλημμέλημα της παράπλευρης βοήθειας σε απιστία κατά της εταιρίας Siemens.

Τον Απρίλιο του 2019 η εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ζήτησε να κηρυχθούν ένοχα τα πρώην στελέχη της εταιρίας Siemens. Στην αγόρευσή της ήταν καταπέλτης για τους Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα, Ηλία Γεωργίου, Πρόδρομο Μαυρίδη και Αλέξανδρο Αθανασιάδη. Επιβλήθηκαν ποινές έως 15 χρόνια. Ο ανακριτής Ζαγοριανός, ο οποίος χειριζόταν την υπόθεση, θεωρήθηκε υπαίτιος για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και χειραγώγηση κατά την ανάκριση με επίκεντρο την καθυστέρηση στην έκδοση εντάλματος προς τον Χριστοφοράκο. Στις 20 Ιουλίου 2011 ο Νίκος Ζαγοριανός αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες.

Τον Σεπτέμβριο 2022 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε όλους τους κατηγορουμένους. Τον Ιούλιο 2024 το δικαστήριο αποφάσισε την επιστροφή όλων των περιουσιακών στοιχείων που είχαν δεσμευτεί στους εμπλεκομένους.
Σοκαρίστηκαν ακόμα και οι… Γερμανοί

Η ανακοίνωση της απαλλαγής των κατηγορουμένων τον Ιούλιο στην Ελλάδα είχε προκαλέσει σοκ ακόμα και στη Γερμανία. Αλλωστε, το σκάνδαλο διαφθοράς της Siemens αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη μεταπολεμική Ιστορία της Γερμανίας.

Η «Tageszeitung» («TAZ») έγραφε: «Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της δίκης αποφασίστηκε σε δεύτερο βαθμό ότι και οι 22 κατηγορούμενοι ανεξαιρέτως τη γλιτώνουν. Οι επικριτές κάνουν λόγο για σκανδαλώδη ατιμωρησία – και δικαίως. Στην Αθήνα η δίκη δεν κατέληξε πουθενά».

Εξαιτίας της βαρύτητας των κατηγοριών «η παραγραφή των αδικημάτων ήταν 20ετούς διάρκειας και έληγε το 2022. Τότε όμως εκκρεμούσε ακόμη η δευτεροβάθμια δίκη και οι δικαστές άφησαν απλώς τις διαδικασίες να τρέχουν για την πλειοψηφία των κατηγορουμένων, έως ότου τελικά να παραγραφούν. Μια κατηγορούμενη αθωώθηκε, ένας φυγόποινος κατηγορούμενος δεν άσκησε έφεση ποτέ, ενώ ένας άλλος πέθανε», επισήμαινε η εφημερίδα του Βερολίνου.

Οι δραστηριότητες στην Ελλάδα κατά τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 ήταν για τη Siemens ένα πραγματικό χρυσωρυχείο με δουλειές στον ΟΤΕ, έργα στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και στον ΟΣΕ. Οπως έχουν παραδεχτεί στελέχη της Siemens, θύμιζε η «TAZ» ότι «δόθηκαν συνολικά περίπου 130.000.000 γερμανικά μάρκα ως δωροδοκίες σε διάφορους Ελληνες, ανάμεσά τους και στελέχη του ΠΑΣΟΚ».


Τα πρακτικά της δίκης στις 2 Ιουλίου 2024, με την απόφαση να καθαρογράφεται και να παραδίδεται στους εμπλεκομένους στις 22 Οκτωβρίου 2024

Η καθαρογραμμένη απόφαση που στάλθηκε την περασμένη Τρίτη και στον «απαλλαγμένο» Χριστοφοράκο

Μέχρι κεραίας θα επιστραφούν οι περιουσίες και στους Πρόδρομο Μαυρίδη, Αλεξία Καραβέλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου