Παρασκευή, Οκτωβρίου 11, 2024

Απληστία και Τεχνητή Νοημοσύνη: Φορολογούν τα πουρμπουάρ και «αυξάνουν» τους μισθούς με… αλγόριθμο Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φορολογήσει σαν εισόδημα τα tips των εργαζομένων στον επισιτισμό, τα οποία έχει εντοπίσει αφού τα έβαλε σαν ξεχωριστό «κουτάκι» στα POS των τραπεζών.






 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Ο ανειδίκευτος εργάτης θα αμείβεται με βάση αποφάσεις μέσω αλγορίθμου, η εφορία και ο ΕΦΚΑ θα πετσοκόβουν το πουρμπουάρ του σερβιτόρου, αλλά τα τρόφιμα στο Σούπερ Μάρκετ έχουν έναν… κωδικό: συν 30%-50% από χέρι (μεσάζοντα) σε άλλο χέρι (μεσάζοντα). Ακόμη και στα συσκευασμένα προϊόντα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει, αφενός να φορολογήσει σαν εισόδημα τα τιπς των εργαζομένων στον επισιτισμό, τα οποία έχει εντοπίσει αφού τα έβαλε σαν ξεχωριστό «κουτάκι» στα POS των τραπεζών και, αφετέρου, να φτιάξει ένα μηχανισμό μόνιμης συμπίεσης των εργατικών αμοιβών. Να μακροημερεύσει δηλαδή το μοντέλο των χαμηλών αμοιβών, το οποίο εγκαταστάθηκε με τα μνημόνια και τελειοποιήθηκε με την ΝΔ, σαν συγκριτικό «πλεονέκτημα» της ελληνικής… παραγωγικότητας. Και το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την φυγή των νέων (επιστημόνων) στο εξωτερικό.


Με βάση μια τελευταία Ευρωπαϊκή οδηγία θα πρέπει κατά τα επόμενα χρόνια κάθε κράτος μέλος να διασφαλίσει ότι το 80% των μισθωτών θα καλύπτεται από Συλλογικές Συβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Κοινώς, οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι και οι αντίστοιχοι εργατικοί Σύλλογοι ή Ενώσεις εργαζομένων να συνομολογούν τους όρους και τις αμοιβές της εργασίας. Να διαπραγματεύονται δηλαδή οι εργαζόμενοι την εργατική τους δύναμη…

Το εν λόγω ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόλις 25%. Και αυτό γιατί από το 2012 καταργήθηκε η ευχέρεια της ΓΣΕΕ και των αντίστοιχων εργοδοτικών ενώσεων (ΣΕΒ, Ξενοδόχοι, Μικρομεσαίοι-ΓΣΕΒΕΕ και Έμποροι) να συνάπτουν Σύμβαση για τις αμοιβές των ανειδίκευτων-νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.






Στη θέση της Σύμβασης (ΕΓΣΣΕ) προβλέφθηκε ότι με κρατική απόφαση (του υπουργικού συμβουλίου) να ορίζεται το ύψος των βασικού-εισαγωγικού μισθού.

Ουσιαστικά, την ελεύθερη διαπραγμάτευση των ενδιαφερομένων (όσων πληρώνουν και όσων εργάζονται), αντικατέστησε η κρατική… διατίμηση.


Ως προς τις κλαδικές συμβάσεις, οι πολλές μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και η απροθυμία συμμετοχής των εργοδοτών στους αντίστοιχους συνδέσμους, περιορίζει τη δυνατότητα σύναψης περισσοτέρων συλλογικών συμβάσεων…

Αντι λοιπόν να επανέλθουν οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και να προβλεφθούν πέναλτι (αντικίνητρα) για τη μη συμμετοχή των εργοδοτών στους αντίστοιχους συνδέσμους (σ.σ. αρνητική στάση για να αποφεύγουν την καταβολή των κλαδικών-υψηλότερων αμοιβών), η κυβέρνηση όρισε μια επιτροπή η οποία, αφού συσκέφθηκε, εισηγείται ένα… αλγόριθμο για τον καθορισμό του βασικού μισθού. Ο οποίος, με σταθερό τρόπο, θα προβλέπει αυξήσεις στο ύψος του (επίσημου) πληθωρισμού, συν ένα μέρος της παραγωγικότητας. Έτσι ώστε η κυβέρνηση να… διασκεδάσει, αν όχι την… φτώχεια των εργαζομένων, τουλάχιστον τις εντυπώσεις από την αλγεινή εικόνα καλοβαλμένων υπουργών που κάθονται σε άνετους θώκους και κρίνουν το μεροκάματο της οικογένειας…

Λόγω απουσίας κοινωνικής ενσυναίσθησης, αντι να το κάνουν οι υπουργοί, θα το κάνουν πλέον με τεχνητή νοημοσύνη.


Ταυτόχρονα η εφορία θέλει να φορολογήσει τα πουρμπουάρ και ο ΕΦΚΑ να ασφαλίσει τα τιπς.

Αλλά, ακόμη και τα επιτόκια της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας (ΕΚΤ), αυτή που ελέγχει το κυκλοφορικό (νομισματικό) σύστημα του καπιταλισμού, τα καθορίζουν άνθρωποι. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τους και την κοινωνική συγκυρία ή συνυπολογίζοντας και τις αποφάσεις των άλλων κεντρικών τραπεζών (ΗΠΑ, Αγγλίας. Ιαπωνίας κ.λπ.).

Μόνο οι αυτόματοι καταβρεχτήρες οροφής για πυρόσβεση δουλεύουν αυτόματα με την ανίχνευση καπνού.

Γιατί, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου