Σάββατο, Νοεμβρίου 16, 2024
Νέα πρόκληση: Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί την Κομισιόν για τον χάρτη με την ελληνική ΑΟΖ και τα 12 ν.μ.
Επιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή αναφέρει το αυτονόητο για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Απανωτές οι προκλήσεις από την Άγκυρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να σιωπά. Μετά τις αρκούντως… αποκαλυπτικές δηλώσεις του Χακάν Φιντάν για τα παζάρια στο Αιγαίο, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας... επανέρχεται και επιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή αναφέρει το αυτονόητο για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Η Κομισιόν δημοσιεύει τον επίσημο χάρτη με την ελληνική ΑΟΖ και τα αυτονοήτως 12 ναυτικά μίλια (επέκταση χωρικών υδάτων), που αρνείται το Μαξίμου.
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αφορά στην αποτύπωση των χρήσεων στις θαλάσσιες περιοχές των χωρών μελών στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της ΕΕ για τις ευρωπαϊκές θάλασσες.
Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει την υποβολή του λόγω του Casus Belli της Τουρκίας.
Στην PLATFORM MSP (Maritime Spartial Planning) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τον σχετικό χάρτη με την επισήμανση ότι. Βεβαίως, εξηγεί, αποτυπώνει τις πραγματικότητες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία παρακολουθεί στενά τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μεταφέροντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις στα αρμόδια μέρη και λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και την Μεσόγειο.
Οι χάρτες του Αιγαίου και της Μεσογείου που χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον Σχεδιασμό είναι άκυροι για την Τουρκία και δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας με αυτόν τον Σχεδιασμό. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΕ δεν έχει καμία εξουσία να σχολιάζει τις θαλάσσιες διαφορές μεταξύ κυρίαρχων κρατών. Η συμμετοχή της ΕΕ σε τέτοιες πρωτοβουλίες καθιστά πιο δύσκολη την επίλυση αυτών των διαφορών.
Οι μονομερείς ενέργειες σε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι απαράδεκτες. Τέτοιες μονομερείς προσπάθειες θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες εξεύρεσης συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στα αλληλένδετα ζητήματα του Αιγαίου. Θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και συνολική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου