Παρασκευή, Νοεμβρίου 22, 2024

Λείπουν λεφτά: Η βίαιη μετάγγιση από τις τσέπες μας και οι… υπερβάσεις στα κρατικά ταμεία – Τι δείχνει ο νέος προϋπολογισμός Μιλάμε για φοροεξάντληση και για οικονομικό «στραγγαλισμό» της αγοράς με βάση το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2025.





Eurokinissi | Κώστας Τζούμας

 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Τελικά, λείπουν χρήματα αλλά, όχι απ όλους. Από την άλλη όμως, σίγουρα περισσεύουν στο κράτος…

Ένας από τους λόγους που «στράγγιξε» η αγορά και τα νοικοκυριά δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα με τα βασικά, εκτός από την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και τις αναιμικές συντάξεις, τα ολιγοπώλια και τις αυθαίρετες ανατιμήσεις, είναι οι φόροι.


Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, και αναμένεται να ψηφιστεί στις 15 Δεκεμβρίου, για φέτος προβλέπεται υπερ-πλεόνασμα άνω των 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή φέτος το κράτος θα εισπράξει παραπάνω τα 4,3 δισ. ευρώ με βάση τον προϋπολογισμού (σ.σ. που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023), αλλά μέσα στο 2024 ενθυλάκωσε και άλλα 2 δισ. ευρώ παραπάνω.

Κοντολογίς, μέσα στο έτος τα υπερβάλλοντα -των δαπανών (πλην τόκων), έσοδα (εισπράξεις) είναι σχεδόν 6,5 δισ. ευρώ. Και, σύμφωνα με βάσιμες εκτιμήσεις (έσοδα του α’ διμήνου του 2025 που θα εγγραφούν στα φετινά αποτελέσματα, όπως είναι οι δόσεις ΦΠΑ, τα τέλη κυκλοφορίας κ.α.), ο τελικός λογαριασμός θα ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα. Ποσό που καλύπτει και τις δαπάνες για τόκους.


Θα πουν ορισμένοι: «Καλύτερα έτσι να ξεπληρώσουμε τα χρέη μας και να μειωθεί η εξάρτηση από τους δανειστές…».

Ωστόσο, μιλάμε για φοροεξάντληση και για οικονομικό «στραγγαλισμό» της αγοράς, κάτι που καθηλώνει την ανάπτυξη κα περιθωριοποιεί ολόκληρα τμήματα της κοινωνίας.


Γιατί τα εν λόγω υπερ-πλεόνασμα προήλθαν:

1. Από τις χαμηλότερες του πληθωρισμού αυξήσεις στο Δημόσιο και στις συντάξεις. Για παράδειγμα, το 2025, καθώς συνεχίζεται και το νέο χρόνο η ίδια τακτική των υπερ-πλεονασμάτων, οι αυξήσεις στις συντάξεις δεν θα είναι ούτε καν 2,4%, όπως προβλέπεται στον νέο προϋπολογισμό, με πληθωρισμό 3% και ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά) άνω του 5%. Ανακοινώθηκαν μόλις 425 εκατ. ευρώ επιπλέον κόστους για τις αυξήσεις στις συντάξεις το νέο χρόνο, επί ενός κονδυλίου σχεδόν 32 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, η μέση αύξηση είναι κάτω του 1,2%…

Αυτό συμβαίνει γιατί σχεδόν 850.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν καμία αναπροσαρμογή λόγω της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», άπωσης 1,3 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα πάρουν αύξηση στις επικουρικές συντάξεις.


Παράλληλα, οι αναπροσαρμογές των δημοσίων υπαλλήλων μετατίθενται για τον Απρίλιο του 2025, «κλέβοντας» ουσιαστικά τις αυξήσεις του α΄ τρίμηνου.

2. Από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (24%), ο οποίος επιβαρύνει πολλά είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. καύσιμα). Οι τιμές των εν λόγω ειδών διαμορφώνονται ανεξέλεγκτε από τα ολιγοπώλια, πυροδοτώντας έτσι και τα κρατικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους.

3. Τα υπερκέρδη των μεσαζόντων (σούπερ μάρκετ) και των εταιρειών ενέργειας (ρεύμα, καύσιμα κ.α.), τα οποία αφαιρούν διαθέσιμο εισόδημα από τα νοικοκυριά. Μάλιστα, πολλά από αυτά τα υπερ-κέρδη επενδύονται στην αλλοδαπή (άνω των 2, δισ. ευρώ επένδυσε η ΔΕΗ στη Ρουμανία και 500 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία/Σκόπια).

4. Την υπερφορολόγηση. Όχι μόνο από τους έμμεσους φόρους που αναφέραμε παραπάνω, αλλά και από τους φορολογικούς συντελεστές και την διπλή φορολογία (Εισφορά «Αλληλεγγύης» Συνταξιούχων-ΕΑΣ), μέσω ΕΦΚΑ.

Υπέρβαση… 70% στην Εισφορά «Αλληλεγγύης»

Να σημειωθεί ότι από τα φετινά υπερ-έσοδα των 2 και πλέον δισ. ευρώ, τα 330 εκατ. εξ αυτών θα προέλθουν από τον σκανδαλώδη τρόπο εφαρμογής της Εισφοράς «Αλληλεγγύης» Συνταξιούχων. Ενώ στον περσινό προϋπολογισμό προβλέπονταν έσοδα 555 εκατ. ευρώ (από κυρίες και επικουρικές συντάξεις), τελικά στο φετινό προϋπολογισμό υπάρχει η (κυβερνητική) εκτίμηση ότι γα το τρέχον έτος θα εισπραχθούν 885 εκατ. Δηλαδή 330 εκατ. περισσότερα από τους συνταξιούχους ή υπέρβαση του στόχου κατά 70%!

Επιπλέον, ο βασικός-εισαγωγικός μισθός (830 ευρώ – 715 ευρώ καθαρά) φορολογείται, ενώ όποιος λαμβάνει οικογενειακά επιδόματα ή έχει έστω και μία τριετία (προϋπηρεσία), πληρώνει φόρο 22% (για ετήσιο εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ!). Οι δε συνταξιούχοι πάνω από 833 ευρώ τον μήνα πληρώνουν φόρο και εισφορές υπέρ Υγείας (ΕΟΠΥΥ) 28%. Ενώ άνω από 300 ευρώ επικουρικής και 1.400 ευρώ άθροισμα συντάξεων, τους παρακρατείται και δεύτερη φορολογία, η ΕΑΣ…

5. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες δεν δημιουργούν νέο χρήμα, καθώς δεν δανείζουν την αγορά (αρνητική πιστωτική επέκταση). Πρόβλημα που μεταφράζεται και σε έλλειψη κατοικιών και έκρηξη των ενοικίων.


6. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών (πάρα τους χαμηλούς μισθούς για να γίνει πιο… ανταγωνιστική η οικονομία και πιο ελκυστικές οι εξαγωγές), αφαιρεί επίσης χρήματα από τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου