Πέμπτη, Νοεμβρίου 21, 2024

Γάζα: 66 νεκροί μετά από βομβαρδισμούς – 49 θύματα στη Συρία – Σκοτώθηκε 71χρονος έφεδρος του ισραηλινού στρατού






Περίπου 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους νέους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το Ισραήλ στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και συγκεκριμένα στην Μπέιτ Λάχια. Δεκάδες ακόμη άτομα τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες τα θύματα των χτυπημάτων ήταν περισσότερο γυναίκες και παιδιά.


 

 

Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη τον θάνατο άλλων τριών μελών του, συμπεριλαμβανομένου εφέδρου ηλικίας 70 ετών, σε μάχες στον νότιο Λίβανο, αυξάνοντας σε 52 τις απώλειες που είναι επισήμως γνωστές αφότου άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στο λιβανικό έδαφος, την 30ή Σεπτεμβρίου.

Μετά τον θάνατο 22χρονου εφέδρου που ανακοινώθηκε μετά το μεσημέρι, ο στρατός γνωστοποίησε χθες βράδυ δεύτερο θάνατο στρατιωτικού, τα στοιχεία του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκαν, και αυτόν του Ζεέβ Έρλιχ, εφέδρου 70 ετών.

Ο κυριότερος οργανισμός που αντιπροσωπεύει τους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το συμβούλιο Γεσά, χαρακτήρισε τον Ζεέβ Έρλιχ «πρωτοπόρο της έρευνας για τη γεωγραφία, την αρχαιολογία και την εβραϊκή ιστορία στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια».Ο εβδομηντάρης ζούσα στον Οφρά, έναν από τους πρώτους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη παλαιστινιακή περιοχή.Η ανακοίνωση των νέων απωλειών του στρατού καταγράφτηκαν με φόντο τις νέες προσπάθειες για να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Άμος Χόκστιν, που αναμενόταν χθες στο Ισραήλ, έκανε λόγο το πρωί για «περαιτέρω πρόοδο» όσον αφορά το αμερικανικό σχέδιο που προβλέπει ανακωχή και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από το λιβανικό έδαφος με βάση την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την 8η Οκτωβρίου 2023, την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας που υπήρξε έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολά άνοιξε «μέτωπο υποστήριξης» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, εκτοξεύοντας στην πράξη καθημερινά ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ.

Τους μήνες που ακολούθησαν εκτυλίσσονταν εχθροπραξίες, συγκριτικά περιορισμένες, ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τους μαχητές του σιιτικού κινήματος, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να εκτοπιστούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και στις δυο πλευρές των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Τονίζοντας πως θέλει να απωθήσει τη Χεζμπολάχ από τη μεθόριο ώστε να μην είναι πλέον σε θέση να επιτίθεται στο έδαφός του και να επιστρέψουν με ασφάλεια περίπου 60.000 κάτοικοι του βόρειου τμήματος της χώρας, το Ισραήλ εξαπέλυσε από την 23η Σεπτεμβρίου εκστρατεία μαζικών αεροπορικών βομβαρδισμών στον Λίβανο και επτά ημέρες αργότερα χερσαία επίθεση στο νότιο τμήμα της γειτονικής χώρας.

Θύματα και στη Συρία

Ο απολογισμός των θυμάτων των ισραηλινών βομβαρδισμών χθες Τετάρτη σε τρεις ζώνες στην προαιώνια πόλη της Παλμύρας, στην έρημο της κεντρικής Συρίας, αυξήθηκε στους 49 νεκρούς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Νωρίτερα, το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδιδε πως σκοτώθηκαν 36 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 50 και πλέον.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, που έχει έδρα τη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, σκοτώθηκαν 24 σύροι πολίτες ενταγμένοι σε παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν, 22 μη Σύροι, κυρίως μέλη του σιιτικού «Κινήματος Αλ Νουτζάμπα» του Ιράκ, και 3 άνθρωποι αγνώστων στοιχείων.

Κατά την ίδια πηγή, ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, καθώς αρκετοί τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανάμεσα στους στόχους που χτυπήθηκαν σε βιομηχανική ζώνη της Παλμύρας ήταν αποθήκη πυρομαχικών.

Από την πλευρά του, το SANA μετέδωσε πως πολλά κτίρια υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.

Ο στρατός του Ισραήλ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο ως αυτό το στάδιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε «με τον πλέον σθεναρό τρόπο την ισραηλινή βάρβαρη επίθεση εναντίον της πόλης της Παλμύρας», που εντάσσεται «στα συνεχιζόμενα εγκλήματα του σιωνισμού σε βάρος των χωρών της περιοχής και των λαών τους».

Στην Παλμύρα βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι ενταγμένοι στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, που προσέλκυαν χιλιάδες ξένους τουρίστες προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία το 2011, ο οποίος έγινε εξαιρετικά περίπλοκος στην πορεία των ετών.

Αφότου το Ισραήλ μετέφερε το κέντρο βάρος του πολέμου στον Λίβανο, την 23η Σεπτεμβρίου, οι βομβαρδισμοί του στο συριακό έδαφος έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου