Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2024
7 πράγματα που ξέρουμε για τα κουτάβια αλλά δεν είναι σωστά Μυρτώ Τζώρτζου
Photo: Shutterstock
Υιοθετήσατε ένα κουταβάκι και το φέρνετε σπίτι σας. Η κοινή σας ζωή ξεκινάει και εσείς είστε πολύ ενθουσιασμένοι.
Πριν λοιπόν περάσει ο καιρός και το μικρό αρχίζει να γίνεται μεγάλο, καλό είναι να ξέρετε κάποια πράγματα για τα οποία συνήθως έχουμε λάθος πληροφόρηση. Το διαδίκτυο ή οι εμπειρίες φίλων δυστυχώς δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαθαίνουμε ό,τι χρειαζόμαστε. Και αυτό συνήθως το βλέπουμε στην πορεία.
Όπως και για τους μεγάλους σκύλους έτσι και για τα κουτάβια υπάρχουν κάποιοι μύθοι που είναι ευρέως διαδεδομένοι. Οι μύθοι αυτοί μπορούν να οδηγήσουν σε σύγχυση, λανθασμένες πρακτικές εκπαίδευσης και ανατροφής, όπου στην καλύτερη περίπτωση, να μην καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, και στη χειρότερη, σε κάποιες περιπτώσεις, να κάνουμε κακό στο ζώο μας.
Από την άλλη μαθαίνοντας τι ισχύει και τι όχι βοηθάμε το σκυλάκι μας να προσαρμοστεί στο νέο του σπίτι με σωστό τρόπο και να ζήσει μαζί μας ευτυχισμένο χωρίς προβλήματα.
Ας καταρρίψουμε λοιπόν 7 από αυτούς τους κοινούς μύθους, ώστε εσείς και το κουτάβι σας να μπείτε στο σπίτι και να ξεκινήσετε με τις καλύτερες προϋποθέσεις την κοινή σας ζωή.
Μύθος 1: Το κουτάβι δεν μπορεί να βρίσκεται κοντά σε άλλα σκυλιά μέχρι να εμβολιαστεί πλήρως
Η βιολόγος, εκπαιδεύτρια και συγγραφέας σκύλων Karen B. London, η οποία ζει στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει: ”Ναι, μπορεί, και πρέπει. Αν περιμένετε μέχρι το κουτάβι σας να εμβολιαστεί πλήρως για να το ”συστήσετε” σε άλλους σκύλους, θα είναι πολύ αργά για να αναπτύξει τις φυσιολογικές κοινωνικές δεξιότητες και την άνεση να βρίσκεται γύρω από άλλα σκυλιά.
Τα κουτάβια πρέπει να βρεθούν με άλλους σκύλους ξεκινώντας από την ηλικία των 8 με 14 εβδομάδων και στη συνέχεια να συνεχίσουν να βρίσκονται και με άλλους νέους σκύλους τακτικά καθώς εξελίσσονται σε ενήλικα ζώα. Ωστόσο, τα περισσότερα κουτάβια δεν εμβολιάζονται πλήρως μέχρι να γίνουν 16 έως 18 εβδομάδων, οπότε αν περιμένετε μέχρι τότε, το μικρό σας θα αρχίσει να γίνεται δειλό και διστακτικό με τα άλλα ζώα. Το να βρίσκεται από νωρίς με άλλους σκύλους είναι καλό για την ανάπτυξή του.”
Μύθος 2: Αν το παρηγορήσετε για κάτι, θα ενισχύσετε το φόβο του
Όχι, αυτό δεν ισχύει. Η συμπεριφορά μπορεί να ενισχυθεί, όχι τα συναισθήματα. Παρηγορώντας ένα φοβισμένο κουτάβι είναι τόσο γλυκό όσο και χρήσιμο. Όταν φοβάται, για παράδειγμα, είτε λόγω βροντής είτε λόγω μιας γάτας που απειλεί είτε από την ύπαρξη ενός τεράστιου κουτιού στην είσοδο, τότε σας χρειάζεται. Το να του δείξετε ότι είναι ασφαλές και να του φερθείτε με στοργικό τρόπο το βοηθάτε να αισθάνεται ασφαλές και σίγουρο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.
Όταν το παρηγορείτε, το κάνετε να νιώθει ασφαλές. Το να του στερήσετε αυτό λόγω της ανησυχίας ότι μπορεί να το κάνετε πιο φοβισμένο είναι λάθος. Οπότε ακολουθήστε τη φυσική σας παρόρμηση και ηρεμήστε το.
Μύθος 3: Είναι καλό να το παίρνετε μαζί σας ώστε να τρέχει για να ασκείται
Σύμφωνα με τη London, όχι, δεν είναι. Πολλά σκυλιά μεγαλώνουν για να είναι εξαιρετικοί σύντροφοι στο τρέξιμο, αλλά τα κουτάβια δεν πρέπει να τρέχουν μαζί μας. Το συνεχές τρέξιμο δεν είναι καλό για αυτά, ειδικά αν τρέχουν στην άσφαλτο ή σε άλλες σκληρές επιφάνειες. Αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο για τα πόδια, τις αρθρώσεις και άλλα μέρη του σώματός τους.
Τα κουτάβια μπορούν να τρέξουν και να παίξουν, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από το τρέξιμο για πολλή ώρα. Η ηλικία κατά την οποία τα σκυλιά μπορούν να αρχίσουν να τρέχουν ποικίλλει. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος του σκύλου, το χαρακτήρα του, την κατάσταση της υγείας του και άλλα. Μια κοινή σύσταση είναι να μην τρέχετε με το σκυλί σας μέχρι να είναι τουλάχιστον εννέα μηνών έως ενός έτους. Βέβαια είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, ο οποίος γνωρίζει το σκυλί σας και τις ανάγκες του.
Μύθος 4: Το κουτάβι που ζει με άλλα σκυλιά ξέρει πώς να τα πάει καλά με τα ζώα και δεν χρειάζεται συναντήσεις με άλλα
Η London θα πει: ”Παρόλο που οι άλλοι σκύλοι του σπιτιού αποτελούν μέρος της διδασκαλίας ενός κουταβιού ώστε να γίνει κοινωνικό, εντούτοις δεν αρκεί μόνο αυτό.
Τα σκυλιά που κάνουν παρέα μόνο με τα σκυλιά του σπιτιού είναι πιθανόν να μη νιώθουν άνετα με άλλα σκυλιά. Για να νιώσουν λοιπόν άνετα και με άλλα χρειάζεται να έχουν πολλές αλληλεπιδράσεις. Αυτό πετυχαίνεται φυσικά με το να συναντούν άγνωστους σκύλους. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν να αισθάνονται άνετα με τα σκυλιά γενικά και όχι μόνο με συγκεκριμένα.”
Μύθος 5: Χρειάζεται βόλτες αμέσως με το που έρχεται στο σπίτι
Όχι, δεν χρειάζεται. Τα κουτάβια χρειάζονται άσκηση, πνευματική διέγερση και προσοχή, τα οποία, ναι, αποκτούνται στις βόλτες. Αλλά οι βόλτες δεν είναι ο μόνος τρόπος για να τα έχουν αυτά. Πολλά κουτάβια αισθάνονται πολύ άσχημα, στρεσαρισμένα και φοβισμένα πηγαίνοντας αμέσως βόλτες έξω και αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας. Τα καταφέρνουν άλλωστε αρχικά καλύτερα περνώντας χρόνο σε αυλή ή σε κήπο, παίζοντας διάφορα παιχνίδια και ασχολούμενα με παζλ φαγητού. Όλα αυτά τους δίνουν ό,τι τους δίνει και μια βόλτα. Από την άλλη αν το κουτάβι σας φαίνεται να απολαμβάνει τις βόλτες, αυτό είναι υπέροχο και μπορείτε να τις κάνετε.
Μύθος 6: Πρέπει να συναντηθεί με πολλούς ανθρώπους τους πρώτους δύο μήνες
Η κοινωνικοποίηση, όπως αναφέρει η London, είναι η διαδικασία έκθεσης ενός κουταβιού σε μια ποικιλία νέων εμπειριών κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου της ζωής του που είναι από τις 3 έως τις 14 εβδομάδες. Εδώ όμως έχει σημασία η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Και αυτό σημαίνει ότι το σημαντικότερο είναι το κουτάβι σας να έχει θετικές εμπειρίες με τους ανθρώπους που συναντά, κάτι που είναι δύσκολο να συμβεί αν συναντήσει πλήθος ανθρώπων.
Αυτό που εσείς θέλετε είναι οι άνθρωποι που γνωρίζει να είναι ήρεμοι μαζί του και να του προσφέρουν λιχουδιές, παιχνίδι ή χάδια απολαμβάνοντας πραγματικά αυτή την επαφή. Λίγες εμπειρίες που είναι θετικές και ευχάριστες για το κουτάβι είναι πολύ καλύτερες για τη σωστή κοινωνικοποίησή του από πολλές που δεν είναι πάντα καλές και θετικές για αυτό.
Δείτε αν ένα κουτάβι στο σπίτι μπορεί να κάνει καλό στην υγεία του ηλικιωμένου σκύλου σας
Μετά από πολλή σκέψη καταλήγετε στο να επιλέξετε για υιοθεσία ένα κουτάβι.
Μύθος 7: Πρέπει να πηγαίνει στο πάρκο σκύλων για κοινωνικοποίηση
Και εδώ η London είναι απόλυτη: ”Όχι, δεν θα έπρεπε. Ναι, τα σκυλιά πρέπει να συναντήσουν άλλα σκυλιά κατά τη διάρκεια της περιόδου κοινωνικοποίησής τους, προκειμένου να γίνουν άνετα στο μέλλον. Το πάρκο σκύλων όμως δεν είναι το μέρος για να το κάνετε αυτό. Τα κουτάβια πρέπει να συναντούν ένα σκυλί τη φορά ή μια μικρή ομάδα σκύλων που πρέπει να επιλέγονται ιδιαίτερα προσεκτικά. Τα σκυλιά αυτά πρέπει να είναι σωστά κοινωνικοποιημένα ώστε η συνάντηση να μην είναι τραυματική για το κουτάβι σας.
Στο πάρκο σκύλων θα συναντηθούν με πολλά σκυλιά που δεν είναι γνωστά ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά τους. Μπορεί να μην είναι σωστά κοινωνικοποιημένα, να έχουν πολλή ενέργεια, να είναι επιθετικά. Πηγαίνοντας λοιπόν το κουτάβι σας στο πάρκο είναι πολύ πιο πιθανό να μάθει ότι τα άλλα σκυλιά είναι εχθροί παρά ότι πάει εκεί για να κάνει φίλους. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος να έρθει σε επαφή με μικρόβια που μπορεί να το αρρωστήσουν”.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου