Σάββατο, Νοεμβρίου 09, 2024

Ο Τραμπ και ο… τσοπάνης στην Πίνδο: 7 ερωτήσεις - απαντήσεις για τις επιπτώσεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα Τη συζήτηση για την εκλογή Τραμπ δεν μπορεί παρά να τη δούμε μέσα από την Οικονομία.




AP Photo/Evan Vucci

 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Όταν γίνεται πόλεμος η ψήφος αφορά στον τερματισμό του. Και όταν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, η ψήφος αναζητά διέξοδο από αυτό…

Η πάγια αυτή αρχή ισχύει σε κάθε Λαό. Απλώς οι αμερικανοί το κάνουν πιο εμφαντικά…


Η συζήτηση για την εκλογή Τραμπ δεν μπορεί παρά να ειδωθεί μέσα από την Οικονομία. Αλλά, επειδή αυτή δεν πήγαινε και άσχημα επί Μπάιντεν, ακριβώς λόγω των επιδοτήσεων, η ψόφος στις ΗΠΑ αφορούσε την… Προοπτική (της Οικονομίας).
Κατά ποσό οι ΗΠΑ θα στραφούν στα του οίκου των. Κατά πόσο θα εξακολουθεί να μεγαλώνει η Αμερική (έστω η αμερικάνικη ελίτ…).

Οι υποσχέσεις Τραμπ για δασμούς στα ξενόφερτα προϊόντα και δημιουργία θέσεων στις ΗΠΑ («θα φέρω πίσω τις δουλειές μας»), ήταν το ευθύγραμμο μήνυμα.
Κλιμάκωση

Αλλά, εάν και ο Μπάιντεν επιδότησε με έως 400 δισ. δολάρια έως τώρα τις επιχείρησες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον (διεθνή) ανταγωνισμό, έστω και εάν ο απερχόμενος πρόεδρος ξεκίνησε με τους φόρους εισαγωγής (συνεχίζοντας τα… δειλά βήματα της πρώτης θητείας Τραμπ), τώρα όλα τα δεδομένα οδηγούν σε πλήρη κλιμάκωση:


Εθνικές πολιτικές, κρατικές επιδοτήσεις-εμπορικός πόλεμος.

Βεβαίως, για το επίπεδο κλιμάκωσης, π.χ. το μέγεθος του «εμπορικού πολέμου» κανείς δεν πρέπει να είναι σίγουρος, τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.


1.Ερώτηση: Οι δασμοί στις εισαγωγές δεν θα ακριβύνουν τα (καταναλωτικά) προϊόντα στις ΗΠΑ. Θα αντέξει ο Τραμπ τον πληθωρισμό;
Απάντηση: Κανείς δεν θέλει να χάσει μια μεγάλη αγορά όπως την αμερικανική. (Ο εξαγωγέας) θα περιορίσει το ποσοστό κέρδους, το κράτος της έδρας (π.χ. Κίνα) θα επιδοτήσει (και άλλο) τις εξαγωγές, οι ΗΠΑ θα παράσχουν φορολογικά κίνητρα και φθηνότερη ενέργεια.

2.Ερώτηση: Άρα θα ανακαταληφθεί η προσπάθεια για την απανθρακοποίηση;
Απ.: Το περιβάλλον και τα (κοινωνικά) δικαιώματα θα είναι τα πρώτα θέματα. Προέχει η δημιουργία νέου πλούτου (με κάθε κόστος). Υπερκέρδη γα το 1% του (αμερικάνικου) πληθυσμού, έκρηξη στο Χρηματιστήριο και (αμερικάνικοι) μισθοί για την πλειοψηφία.

3.Ερώτηση.: Θα απελαθούν οι μετανάστες
Απ.: Κανένας. Απλώς θα γίνουν πιο αυστηροί έλεγχοι για νέες αφίξεις…


4.Ερώτηση: Γιατί οι Λατίνοι, και εν γένει οι μετανάστες, ψήφισαν τότε Τράμπ;
Απ.: Λογικό οι (μέσα) μετανάστες μην επιθυμούν και άλλες αφίξεις. Δημιουργεί πίεση στις αμοιβές, κοινωνικό ντάμπινγκ από νεοεισερχομένους, και κοινωνική δυσαρέσκεια (εις βάρος τους)...

5.Ερώτηση: Την Ευρώπη πώς θα την επηρεάσει;
Απ.: Πρώτον θα κληθεί να πληρώσει για την άμυνα (της). Και επειδή η Ένωση δεν έχει υψηλότατου επιπέδου πολεμική βιομηχανία, θα ενταθούν οι παραγγελίες στις ΗΠΑ. Πρώτο κέρδος.
Ακολούθως θα βάλει τέλη εισαγωγής στα αυτοκίνητα, το κρασί, τα βιομηχανικά προϊόντα, π.χ. στα δικά μας αλουμίνια ή τις σωληνώσεις, προασπίζοντας την αμερικάνικη παραγωγή. Εκβιάζοντας περισσότερες εξαγωγές προς τη γηραιά ήπειρο. Μαζική είσοδο μεταλλαγμένων κ.α.

6.Ερώτηση: Η κυβέρνηση Σολτς είναι ένα θύμα της νίκης Τραμπ;
Απ.: Όπως και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ. Όλος ο πλανήτης επανατοποθετείται. Στην Ευρώπη περισσότερες θα είναι οι δευτερογενείς επιπτώσεις-επιλογές, παρά τα άμεσα αμερικανικά μέτρα…
Οι αμερικάνικες πιέσεις θα οδηγήσουν σε εθνική αναδίπλωση τα κράτη μέλη της Ένωσης. Τουλάχιστον όσα έχουν (δημοσιονομικό) πλεόνασμα και περιθώριο δανεισμού προκειμένου να επιδοτήσουν τις εγχώριες επιχειρήσεις.
Για παράδειγμα, η γερμανική κυβέρνηση «έπεσε» για 9 δισ. ευρώ, ένα ελάχιστο ποσοστό του προϋπολογισμού, για το εάν θα κατευθυνθεί αυτό στην Ουκρανία ή τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι οποίες, πορευόμενες με την σιγουριά των κινητήρων εσωτερικής καύσεις, είχαν μείνει πέσω στον τομία της ηλεκτροκίνησης.
Κοντολογίς, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «ψήφισε» Τράμπ προκειμένου να κερδίσει χρόνο προσαρμογής στην ηλεκτροκίνηση. Αλλά θα χάσει από τους δασμούς που θα επιβάλει το «είδωλό» τους στις εισαγωγές …

7.Ερώτηση: Για την Ελλάδα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις;


Απ.: Καθώς η Γερμανία θα αποσύρεται στο εσωτερικό, στις επιχειρήσεις της, το Βερολίνο θα τορπιλίζει κάθε συζήτηση για παράταση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), για έκδοση ευρωομόλογου, για τις Εκθέσεις Ντράγκι ή Λέτα. (Να σημειωθεί εδώ ότι ο Λέτα επιμένει να προωθηθούν κίνητρα για να μένει ο κάθε ευρωπαίος στον τόπο του γεννήθηκε (freedomtostay), αφορούν ιδιαιτέρως την ελληνική Περιφέρεια του ερημώνει).
Άρα, η χώρα χάνει οριστικά σε ενάμιση χρόνο, το καλοκαίρι του 2026 που λήγει το ΤΑΑ, πόρους που ξεπερνούν τα 10 δισ. το χρόνο. Έτσι το «επενδυτικό κενό» των 30 δισ. ετησίως (14 μονάδες του ΑΕΠ, από το 14% σήμερα στο 28% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος) μεγαλώνει. Αντί λοιπόν η χώρα να συγκλίνει, αυξάνει η απόσταση από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Και εάν περισσεύσουν (δεν απορροφηθούν) ορισμένα κονδύλια από τα 36 δισ. (δάνεια και μεταβιβάσεις) του ΤΑΑ μέχρι τις 30/6/2026, δύσκολα θα δοθεί παράταση. Τα εναπομείναντα κονδύλια, μετά τον δανεισμό των 600 και πλέον δισ. (για το ΤΑΑ), πιθανότατα θα δεσμευτούν υπέρ της (ευρωπαϊκής) Άμυνας.
Η Ελλάδα δεν έχει τους πόρους για να καλύψει το (επενδυτικό) κενό. Ειδικά καθώς έχει φτωχούς (ακραία φορολογημένους και χαμηλόμισθους) καταναλωτές, ενώ είναι αναγκασμένη να παρουσιάζει πλεόνασμα άνω των 4,5 δισ. ετησίως (2,1% του ΑΕΠ).

Άρα, η νίκη Τράμπ επηρεάζει ακόμη και τον τσοπάνη στην Πίνδο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου