Τρίτη, Νοεμβρίου 26, 2024

Δέκα χόμπι που ωφελούν σοβαρά την υγεία Ο φύλακας άγγελός μας, τα χόμπι μας. από την Δανάη Χριστοπούλου




Εικονογραφηση: Μαριαννα Βητου
 
 
 
  

Αν μας έμαθαν κάτι τα χρόνια της καραντίνας λόγω COVID είναι πως το ψωμί με προζύμι κάνει θαύματα. Όταν το τρώμε, αλλά κυρίως όταν το φτιάχνουμε. Όλες εκείνες οι ατελείωτες ώρες που περάσαμε κλεισμένοι στο σπίτι έγιναν κάπως λιγότερο μοναχικές, αγχωτικές ή βαρετές χάρη στην αίσθηση της ζύμης στα δάχτυλά μας, στη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού στην κουζίνα μας και στην ικανοποίηση που μας έδωσε το να πλάσουμε κάτι από το μηδέν.


Και μπορεί πλέον να μην είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, όμως καθώς χειμωνιάζει και η καθημερινότητα μας πνίγει στη μέγγενή της, ένα χόμπι μπορεί και πάλι να μας σώσει. Δεν χρειάζεται καν να αφορά αλεύρι και προζύμι, απαραίτητα. Η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας μάς δίνει μια ανανεωμένη αίσθηση σκοπού και μας αποσπά προσωρινά την προσοχή από όλα τα άσχημα και αγχωτικά πράγματα στη ζωή μας. Σαν wellness retreat για τον εγκέφαλό μας.

 

Τα οφέλη μάλιστα δεν είναι μόνο ψυχολογικά αλλά και βιολογικά: όταν στρέφουμε την προσοχή μας σε πράγματα που μας ενδιαφέρουν και μας δίνουν χαρά ή ικανοποίηση περιορίζεται η παραγωγή ορμονών του στρες – και με λιγότερη κορτιζόλη στον οργανισμό μας μπορούμε να κάνουμε καλύτερες, πιο υγιεινές επιλογές. Α, επίσης μειώνουμε τον χρόνο που περνάμε καθηλωμένοι σε μια οθόνη, είτε κινητού είτε υπολογιστή/τηλεόρασης, κάτι που μόνο θετικό είναι (για τα μάτια μας, τη σπονδυλική μας στήλη και τα επίπεδα της κορτιζόλης που λέγαμε).

Το τρικ για όλα αυτά τα οφέλη είναι να βρούμε το σωστό χόμπι για την ιδιοσυγκρασία και τις ανάγκες μας στη συγκεκριμένη φάση που περνάμε. Αν ψάχνετε ιδέες, διαβάστε παρακάτω.

Χόμπι που ξεκλειδώνουν τα συναισθήματά μας

1. Μουσική

Όλα εκείνα τα αγόρια στο σχολείο που έπιαναν μια κιθάρα και έπαιζαν άσματα όπως «Το Φιλαράκι» και «Να μ’ αγαπάς» είτε τους το ζητούσε κανείς είτε όχι, ίσως τελικά να είχαν τη σωστή ιδέα. Όταν παίζουμε μουσική αυξάνεται η ροή του αίματος στο λιμβικό σύστημα, στις περιοχές δηλαδή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία και τον έλεγχο των συναισθημάτων. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη συναισθηματική υγεία, μείωση του στρες και καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις. Πιάστε λοιπόν την κιθάρα, καθίστε στο πληκτρολόγιο ή ξεσκονίστε εκείνο το κλαρινέτο. Υπάρχουν εφαρμογές στο κινητό φιλικές προς αρχάριους που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον δρόμο σας ανάμεσα στα πλήκτρα και τις χορδές.

2. Ακουαρέλες


Ακόμα κι αν δεν νιώθετε Πικάσο, η ζωγραφική με ακουαρέλες μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Ερευνες έχουν αποδείξει πως η ζωγραφική είναι αγχολυτικό και ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης – ακόμα και το να κρατάμε το πινέλο στα χέρια μας και να πειραματιζόμαστε με χρώματα και σχέδια έχει μεγάλα οφέλη – μέχρι και στη μνήμη μας. Οι ακουαρέλες συγκεκριμένα είναι φιλικές προς τον χρήστη, αρκετά οικονομικές (σε σχέση π.χ. με ακρυλικά ή λαδομπογιές) και επειδή τα χρώματά τους είναι απαλά καταπραΰνουν το νευρικό μας σύστημα.

3. Αγγειοπλαστική

Μπορεί να μην πρόκειται για το πιο εύκολο ή οικονομικό χόμπι στον κόσμο, καθώς θα πρέπει ή να αγοράσετε τροχό ή να πάτε σε κάποιο στούντιο, ιδανικά με κλίβανο ώστε να ψήσετε τις δημιουργίες σας, όμως η αγγειοπλαστική αξίζει τον κόπο. Η ενασχόληση με τον πηλό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό μας μέσα σε μόλις 45 λεπτά, ενώ έρευνες δείχνουν πως η πρακτική έχει ιδιαίτερα οφέλη για όσους πάσχουν από κατάθλιψη ή έχουν ADHD, καθώς βοηθά το μυαλό μας να αδειάσει, ενώ παράλληλα φέρνει σε αρμονία το νευρικό μας σύστημα. Και να πίνετε καφέ στην κούπα που φτιάξατε με τα χεράκια σας; Αξία ανεκτίμητη.

Χόμπι που μας καλυτερεύουν τη διάθεση άμεσα

4. DIY projects στο σπίτι

Αν και ως χόμπι είναι κάπως ασαφές, γιατί ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να χρειαστεί φτιάξιμο/ανακαίνιση, το DIY είναι πιο πολύ φιλοσοφία ζωής και ως τέτοια μπορεί να αποτελέσει μια δημιουργική διέξοδο για την ψυχική σας υγεία. Είτε πρόκειται για κάτι εύκολο (π.χ. συναρμολόγηση επίπλων IKEA), είτε για κάτι μέτριας δυσκολίας (βάψιμο τοίχων, ταπετσαρία, στένσιλ) είτε κάτι που απαιτεί να είστε ολίγον MacGyver (π.χ. αναπαλαίωση επίπλων, κατασκευές), το DIY θα σας δώσει τη δυνατότητα να φτιάξετε τον χώρο σας όπως τον θέλετε και θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε δεξιότητες που ποτέ δεν ξέρετε πού μπορεί να σας χρειαστούν. Και το καλύτερο; Οι περισσότερες ιδέες είναι ένα βιντεάκι YouTube μακριά.

5. Ikebana

Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για bougie ορχιδέες ή ταπεινά γαρίφαλα. Η διαδικασία της οργάνωσης μιας ανθοδέσμης σε ένα βάζο μπορεί να επιβραδύνει την αναπνοή, να διώξει τα συναισθήματα άγχους και γενικά να κάνει τη διάθεσή μας αμέσως καλύτερη. Και θα έχετε κάτι όμορφο να κοιτάτε όλη την εβδομάδα.

6. Κατασκευή κεριών

Οπως και τα λουλούδια, τα κεριά ομορφαίνουν τον χώρο μας και δημιουργούν μια cozy ατμόσφαιρα – αφήστε που μπορείτε να τα μοιράσετε ως δώρα σε φίλους και συγγενείς στις γιορτές και να γλιτώσετε ένα σωρό έξοδα. Αλλά η ίδια η κατασκευή των κεριών, ειδικά των αρωματικών, έχει πολλά οφέλη: έρευνες δείχνουν πως κάποιες μυρωδιές μπορούν να χαμηλώσουν την πίεση και τους παλμούς της καρδιάς και να προωθήσουν τη δημιουργία νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Κάποιες άλλες, όμως, μπορεί να δημιουργήσουν πονοκεφάλους, οπότε θέλει μια προσοχή πριν ξεκινήσετε, ειδικά αν πάσχετε από ημικρανίες.

7. Πλέξιμο-ραψιμο

Ενός λεπτού σιγή για όλες τις γιαγιάδες που προσπάθησαν να σας μάθουν βελονάκι ή ραπτομηχανή όταν ήσασταν μικρές αλλά δεν το θεωρούσατε αρκετά cool τότε. Τώρα ξέρετε καλύτερα: μόλις συνηθίσετε τις κινήσεις, οι βελόνες πλεξίματος και ο τροχός της ραπτομηχανής μπορούν να γίνουν κάτι σαν διαλογισμός, ξεκουράζοντας τον εγκέφαλο, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και καταπραΰνοντας τα συναισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης. Τα ρούχα (αξεσουάρ, κουβέρτες) στο τέλος της διαδικασίας είναι ένα έξτρα μπόνους.
Χόμπι που βοηθούν το μυαλό μας να δουλέψει καλύτερα

8. Παζλ

Τα παζλ διδάσκουν υπομονή και βελτιώνουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, καθώς επίσης και τη δημιουργία νέων δεσμών ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου μας. Μετά από αρκετό καιρό φτιάχνοντας παζλ, η ενεργοποίηση όλων αυτών των διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της γνωστικής σας λειτουργίας και να διατηρήσει τον εγκέφαλό σας νέο. Για όσους από εμάς πάσχουμε από ADHD, τα παζλ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αδειάσουμε το μυαλό μας και να καταλαγιάσουν οι αρνητικές σκέψεις.

9. Wordle Ή sudoku

Παζλ κι αυτά, αλλά αντί για συσχετισμούς ανάμεσα σε εικόνες, το wordle και το sudoku (και το ταπεινό σταυρόλεξο) βοηθούν στον συσχετισμό ανάμεσα σε αφηρημένες έννοιες, λέξεις και αριθμούς, κάτι που φαίνεται μακροπρόθεσμα να επηρεάζει την ανάπτυξη στρατηγικής.

10. Μια νέα γλώσσα

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τον εγκέφαλό μας να μάθει να λύνει προβλήματα γρηγορότερα. Οι περιοχές που εμπλέκονται στον έλεγχο της ομιλίας ενεργοποιούνται στα δίγλωσσα και πολύγλωσσα άτομα κάθε φορά που ακούνε τη μη μητρική τους γλώσσα, καθώς ο εγκέφαλός τους παρέχει την ίδια λέξη και στις δύο (ή περισσότερες) γλώσσες. Σε απλά ελληνικά, η εκμάθηση ξένων γλωσσών μας κάνει κυριολεκτικά πιο έξυπνους.

Tip: Κάθε νέο χόμπι θέλει τον χρόνο του

Ο,τι από τα παραπάνω κι αν διαλέξατε, το σίγουρο είναι πως δεν θα γίνετε εξπέρ από τη μια μέρα στην άλλη. (Τραγικά νέα για ζώδια της φωτιάς σαν εμένα.) Τα χόμπι θέλουν υπομονή: θα πρέπει να τους αφιερώσετε χρόνο και να εξασκείστε τακτικά αν θέλετε να δείτε διαφορά. Από την άλλη, ίσως και να μη γίνετε ποτέ εξπέρ. Και ξέρετε κάτι; Καθόλου δεν πειράζει. Σε μια κοινωνία ύστερου καπιταλισμού όπου το καθετί τι με το οποίο καταπιανόμαστε είναι ένα πιθανό έξτρα εισόδημα, το να κάνετε κάτι και μόνο για τη χαρά της δημιουργίας και της προσπάθειας είναι όχι απλώς απαραίτητο αλλά και επαναστατικό. Και αν το χόμπι σας αρχίσει να σας φαίνεται περισσότερο σαν αγγαρεία, δώστε στον εαυτό σας την άδεια να δοκιμάσει κάτι άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου