Πέμπτη, Νοεμβρίου 21, 2024
Ντιμπέιτ στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα συγκρουσιακά δίπολα, οι βουτιές στο παρελθόν και οι επιθέσεις στον Κασσελάκη(σσ Ποιος ενδιαφέρεται γι αυτην την επιθεώρηση;)
Με βαθιές βουτιές στο κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με πληθώρα από συντροφικά «μαχαιρώματα», αλλά και με διαδοχικές αναφορές στην περίοδο της επιστροφής στα έδρανα της αντιπολίτευσης κύλησε για δύο και περισσότερες ώρες το ντιμπέιτ μεταξύ των τεσσάρων διεκδικητών της Προεδρίας του κόμματος, με τους συμμετέχοντες να ρίχνονται από τα πρώτα λεπτά με ζήλο στην μάχη των εντυπώσεων.
Προβάλλοντας περισσότερο τα τρωτά σημεία των αντιπάλων τους και λιγότερο τον προγραμματικό τους λόγο οι τέσσερις φιναλίστ: Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης ανάλωσαν πολύτιμο χρόνο και προσωπικό πολιτικό τους κεφάλαιο σκιαμαχώντας, ενώ δυσκολεύτηκαν να συμμορφωθούν με το συμφωνηθέν πλαίσιο, καταστρατηγώντας αρκετές φορές το χρόνο, χειρονομώντας έντονα και διακόπτοντας ενίοτε τον συνομιλητή τους.
Παρότι η πρώτη θεματική ενότητα, αυτή της οικονομίας, έδινε το περιθώριο και στους τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να εκπέμψουν από νωρίς ένα ξεκάθαρο προσωπικό πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα, εντούτοις η αγωνία όλων διαφάνηκε από τις απανωτές ερωτήσεις μεταξύ τους, όπου διακρίθηκε ευθύς εξαρχής το συγκρουσιακό δίπολο Πολάκη – Φάμελλου και η ανταλλαγή φίλιων πυρών μεταξύ των δύο προβεβλημένων στελεχών του κόμματος.
«Παρών» ο ΚασσελάκηςΉδη, όμως, από τον πρώτο γύρου του «τηλεδιαλόγου» κατά τον κ. Φάμελλο, έγιναν ορατές και οι διαφορετικές οπτικές απέναντι στον μελλοντικό προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Παύλο Πολάκη να υπεραμύνεται ενός «ριζοσπαστικού» κυβερνητικού προγράμματος, τον Σωκράτη Φάμελλο να προτάσσει τον «ενιαίο λόγο» και την ανάγκη αξιοπιστίας του, τον Νικόλα Φαραντούρη να υπογραμμίζει το ευρωπαϊκό του πρόσημο και τον Απόστολο Γκλέτσο να ανακαλεί μνήμες από την πλούσια εμπειρία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι αναλαμπές προγραμματικού λόγου, ωστόσο, απουσίαζαν στο μεγαλύτερο μέρος της τηλεμαχίας, όπου ωσεί παρών υπήρξε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, δεχόμενος κατά ρυπάς τις βολές των πρώην συντρόφων του. Χωρίς να τον κατονομάσει, ο κ. Γκλέτσος υπεραμύνθηκε της διοργάνωσης του Συνεδρίου, ενώ μετωπική επίθεση εναντίον του κ. Κασσελάκη εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης με αφορμή ερώτηση για την ύπαρξη ή μη «μαύρων ταμ
Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, «δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε ψεύτικο πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς ο βουλευτής Χανίων αντέτεινε πως ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να δηλώσει ένα φάσμα από εταιρίες, στις οποίες μετείχε. «Φαντάζεστε έναν ηγέτη κόμματος Αριστεράς, CEO σε φορολογικό παράδεισο στα Μάρσαλ». «Αν το ξέραμε ποτέ δεν θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος. Αναλαμβάνω το μερίδιο που μου αναλογεί και τον πίστεψα. Ψέμα ότι χτύπησε το παραδικαστικό κύκλωμα την οικογένειά του» ισχυρίστηκε ο κ. Πολάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «αισχρή προπαγάνδα» τα όσα ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία, στο Μάτι.
«Γιατί να τους κρύψουμε; Να πετύχουμε τι;» ανταπάντησε στις αιτιάσεις Κασσελάκη περί πρότερης γνώσης του αριθμού των νεκρών ο Παύλος Πολάκης, για να κατακεραυνώσει στην συνέχεια τον πρώην ένοικο της Κουμουνδούρου για την στάση του στο νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών, εκτιμώντας ότι στήριξε μέσω της επιβολής κομματικής πειθαρχίας την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε μια στιγμή απώλειας της δεδηλωμένης.
Στα σχοινιά του ΦάμελλουΤον κ. Πολάκη προκάλεσε, ωστόσο, ευθέως στα μέσα της τηλεμαχίας με ερώτησή του ο Σωκράτης Φάμελλος, όταν τον κάλεσε ανοιχτά να απαντήσει πόσα λάθη αντέχει ακόμη το κόμμα με πρωταγωνιστή τον ίδιο, για να εισπράξει ως απάντηση από το βουλευτή Χανίων ότι η συνεισφορά του υπήρξε απείρως μεγαλύτερη από τα λάθη του.
Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Φάμελλος επιχείρησε να «στριμώξει» και τον Απόστολο Γκλέτσο, καλώντας του να τοποθετηθεί εκ νέου για το πλήγμα στο κόμμα από τις δηλώσεις του για τις ιερόδουλες, με τον πρώην Δήμαρχο να ανταπαντά πως μπορούν να διαφωνούν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εντός των συλλογικών οργάνων του.
Την ίδια στιγμή, ο Σωκράτης Φάμελλος απέρριψε την πρόταση του Νικόλα Φαραντούρη για τη θέσπιση δύο θέσεων Αντιπροέδρων στο κόμμα, υπεραμυνόμενος του ισχυρότερου ρόλου των συλλογικών οργάνων του κόμματος, στο μέλλον.
Κατά τη θεώρηση, όμως, του Νικόλα Φαραντούρη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να οδηγηθεί σε Καταστατικό Συνέδριο και να αποφασίσουν οι σύνεδροι την ευρωομάδα στην οποία θα μετέχει το κόμμα στο εξής.
Ακόμη, ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε σειρά από ερωτήσεις αναφορικά με τις δυνατότητες άσκησης των καθηκόντων του προέδρου όντας μέλος του ευρωκοινοβουλίου, για να επισημάνει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να αναζητήσει το «χαμένο κύρος» του πρωτίστως στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.
Πιο κατηγορηματικός σε πολλές ενότητες εμφανίστηκε από μέρους του ο Απόστολος Γκλέτσος, «ξορκίζοντας» κάθε υπόνοια υπερψήφισης του προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη ή μέρους αυτού από τον ίδιο, στο μέλλον.
«Ευθυνόμετρο»Την ίδια ώρα, να επιμεριστούν στο βαθμό που θεωρούν ότι τους αντιστοιχεί την ευθύνη για όσα διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν εμφατικά χθες οι Παύλος Πολάκης και Σωκράτης Φάμελλος, εστιάζοντας κυρίως στην «εποχή Κασσελάκη».
Στην εμπιστοσύνη προσώπων και από τον Τομέα Διαφάνειας του κόμματος που γνώριζαν τον κ. Κασσελάκη απέδωσε την απόφασή του να υποστηρίξει πέρυσι τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης, ενώ βήματα αυτοκριτικής έκανε και ο Σωκράτης Φάμελλος, ισχυριζόμενος ότι είχε καταθέσει τις πολιτικές διαφωνίες του τόσο στον κ. Κασσελάκη, όσο και στα συλλογικά όργανα του κόμματος.
Εκτός κάδρου, δηλαδή των προσωπικών και συλλογικών ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ τοποθέτησε τον εαυτό του ο Νικόλας Φαραντούρης, ενώ ο Απόστολος Γκλέτσος επανήλθε στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Από τη βεντάλια των τοποθετήσεων των υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν έλειψαν και οι εγκωμιαστικές αναφορές, ακόμη και έμμεσες, στον ιστορικό ηγέτη του χώρου, Αλέξη Τσίπρα, αν και ο Παύλος Πολάκης επανέλαβε την κριτική του για το ύψος του μαξιλαριού ασφαλείας, λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η υπερφορολόγηση τον Οκτώβριο του 2018.
Μεγάλοι απόντεςΣε κάθε περίπτωση, δύσκολα κάποιος εκ των συμμετεχόντων διακρίθηκε στα σημεία του οραματικού προγραμματικού λόγου και της ηγετικότητας, καθώς τη συζήτηση μονοπώλησαν σχεδόν τα πεπραγμένα της τελευταίας δεκαετίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκκωφαντική υπήρξε η απουσία οποιασδήποτε μελλοντικής προοπτικής προοδευτικών συνεργασιών.
Πλην μιας ακροτελεύτιας αναφοράς του κ. Φάμελλου, άπαντες οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους απέναντι σε μελλοντικές προγραμματικές συνεργασίες, μικραίνοντας μοιραία το εύρος του ακροατηρίου τους, καίτοι φιλοξενούμενοι στη δημόσια συχνότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπήρξε καμία αναφορά σε όμορα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά, ούτε στο νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος, στο οποίο καλούνται άπαντες από τις 2 Δεκεμβρίου και εξής, να συνυπάρξουν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου