Πέμπτη, Νοεμβρίου 14, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στις… εργοστασιακές ρυθμίσεις του - Το ρήγμα Διαμαντοπούλου στο ΠΑΣΟΚ...




Καλησπέρα σας



Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει νωρίτερα και πιο βίαια απ’ όσο περιμέναμε στις… εργοστασιακές ρυθμίσεις του.

Και κυρίως στα… πατροπαράδοτα ποσοστά του. Τα προ μνημονίων, που τον «φούσκωσαν» και τον έφτασαν ως και κυβέρνηση – έστω σε συμμαχίες με τον Καμμένο...

Τέσσερις μέρες μετά το συνέδριο, που θα μείνει στην ιστορία ως το μεγαλύτερο πολιτικό ανέκδοτο κομματικών εκδηλώσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε δημοσκοπικά ποσοστά μεταξύ 3% με 5%.

Τύποις παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση. Στην πραγματικότητα – στην κοινωνία δηλαδή – είναι μία αξιοθρήνητη «κηλίδα», ελάχιστα ικανός να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Η προσοχή έχει οριστικά στραφεί αλλού: Στο ΠΑΣΟΚ πρωτίστως. Και στον Κασσελάκη επίσης.

Και το χειρότερο, πλην πιθανό; Να συνεχιστεί ο διχασμός, η εσωκομματική κρίση και ο διασυρμός με την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη του νέου αρχηγού.

Τώρα που έφυγε ο Κασσελάκης ο οποίος έδινε μία κάποια δικαιολογία για τον πολιτικό ξεπεσμό της πάλαι ποτέ «παράταξης», η οποία εκπροσώπησε για κάποια χρόνια τον προοδευτικό χώρο, φαίνεται όλο το μάταιο της ύπαρξης ενός κόμματος, που ενδιαφέρεται μόνο για το «σπίτι» του.

Κρατάω από τος χθεσινές δημοσκοπήσεις δύο στοιχεία επιπλέον, πέραν των ποσοστών για την πρόθεση ψήφου:

Πρώτον ότι μόλις το 15% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον Κασσελάκη ως υπεύθυνο του προβλήματος των τελευταίων 12 μηνών.

Και δεύτερον ότι συντριπτικά ποσοστά, που αγγίζουν έως το 80% της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ λένε πως το κόμμα θα πάει ακόμα χειρότερα.

Η μία ιδέα είναι ότι μπορούν να ανατάξουν αυτή την κατιούσα, «ηγέτες» όπως ο Φάμελλος, ο Πολάκης, ο Φαραντούρης και ο… Γκλέτσος. Δεν τη βλέπω να έχει μεγάλη τύχη αυτή η ιδέα.

Η δεύτερη – ούτε κι αυτή με μεγάλες ελπίδες, αλλά μάλλον ως τελευταία διέξοδος – είναι να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μεταβατική φάση μέχρι να (μπας και) προκύψει κάτι άλλο από μία κάποια συνεργασία, συνένωση και πάει λέγοντας.

Έχει γίνει θέμα συζήτησης μεταξύ των αποχωρησάντων στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Κουμουνδούρου δεν τους διαγράφει από τα Μητρώα, παρά τα emails που στέλνουν.

Η Ράνια Σβίγκου και οι αρμόδιοι του κόμματος συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα στοιχεία τους για να επικοινωνούν μαζί τους και ουσιαστικά να προσπαθούν να κρατήσουν κάποιους – όσους δηλαδή μπορεί να έχουν έστω και λίγους ενδοιασμούς.

Απλά, εάν επιμείνουν πολύ σε αυτή την τακτική θα προκύψουν κι άλλοι λόγοι (παραβίαση προσωπικών δεδομένων) για να βρεθούν να απολογούνται στη δικαιοσύνη – η Ράνια και οι άλλοι αρμόδιοι.

Η αντίφαση του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία


Ένα πράγμα πρέπει να προσέξουν στο ΠΑΣΟΚ για να μην χάσουν πάλι την ευκαιρία να καταστούν πραγματική αξιωματική αντίπαλοι και μοναδικός αντίπαλος του Μητσοτάκη: Να εκπέμπει το Κίνημα ένα σαφές πολιτικό στίγμα, χωρίς αντιφάσεις και παλινωδίες.

Αλλά αν κρίνω από τα όσα έγιναν στην τροπολογία για την υγεία – ένταξη του υγειονομικού κόσμου στα βαρέα και ανθυγιεινά – τα μπέρδεψαν για τα καλά.

Για την ακρίβεια μπερδεύτηκε το πράγμα όταν η Άννα Διαμαντοπούλου βγήκε σε άλλη γραμμή από την επίσημη του ΠΑΣΟΚ. Από αυτή δηλαδή που αποτυπώθηκε στη σχετική τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα στη Βουλή.

Και μετά ήρθε ο Άδωνις Γεωργιάδης για να τρολάρει για τα καλά αυτή την αντίφαση.
Τρεις ομάδες στη Χαριλάου

Στον ηγετικό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί διάφοροι κύκλοι πέριξ του προέδρου Νίκου.

Με αντιθέσεις και ανταγωνισμούς μεταξύ τους. Με όχι πάντα δημιουργική συνύπαρξη – το αντίθετο.

Μάντζος και Μουρελάτου είναι ο ένας κύκλος.

Μία άλλη ομάδα αποτελούν κυρίως στελέχη και συνεργάτες του προέδρου, όπως ο Καλαντζόπουλος, ο Κουτσούκος, ο Γκλαβίνας.

Και μία τρίτη ομάδα είναι ο Δουδωνής και άλλοι, που δεν βλέπουν να έχουν το ρόλο που είχαν μέχρι πρόσφατα.

Ο Σπυρόπουλος είναι μοναχική περίπτωση, που περιμένει το συνέδριο, που θα διαμορφώσει τις νέες ισορροπίες...

Κάλχας - Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου