Οι περιοχές γύρω από τον Κηφισό, από τις Τρεις Γέφυρες στους Άγιους Ανάργυρους μέχρι τις εκβολές του ποταμού στον Ταύρο, αλλά και οι περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, είναι αυτές που βρίσκονται στο «κόκκινο» για πλημμύρες στην Αττική, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προήδρευσε σε σύσκεψη για την επισκόπηση των μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική, με βάση τον σχεδιασμό και τις κρίσεις επικινδυνότητας που εκπόνησε η Περιφέρεια τους προηγούμενους μήνες.
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκαν έργα που αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα, πρωτίστως οι εν εξελίξει καθαρισμοί ρεμάτων καθώς και η ολοκλήρωση κατασκευής υποδομών, ενώ συζητήθηκαν δυνατότητες επίσπευσης των χρονοδιαγραμμάτων και πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου, Χάρης Κοντοές, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έχει πως ο Κηφισός αποτελεί το «ευάλωτο» σημείο της Αττικής και πως υπάρχει ο κίνδυνος να μην «αντέξει» το δίκτυο να απορροφήσει το νερό.
Σε εκδήλωση με τίτλο «Κηφισός - Ώρα Μηδέν», ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Μπελαβίλας, υπογράμμισε τους κινδύνους, υπογραμμίζοντας πως οι 12 δήµοι που κινδυνεύουν είναι των Αγίων Αναργύρων, Αθηνών, Αιγάλεω, Αχαρνών, ∆ιονύσου, Κηφισιάς, Μεταµόρφωσης, Μοσχάτου, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Πειραιά, Περιστερίου και Φιλαδέλφειας.
Όπως είχε επισημάνει ο κ. Μπελαβίλας, «ο Κηφισός έχει σχεδιαστεί σε άλλες εποχές (1950), για να αντιµετωπίσει άλλες µετεωρολογικές συνθήκες. ∆εν αρκεί, πλέον, το µέγεθός του για να τραβήξει τα νερά της Αθήνας και των εκατοντάδων χιλιοµέτρων ρεµάτων. Είµαστε αθωράκιστοι», είχε επισηµάνει, εξηγώντας πως «πρέπει να αναθεωρήσουµε όλη τη στρατηγική κάλυψης των ρεµάτων και να ανοίξουµε παράλληλους αγωγούς νερού, για να φεύγουν προς τη θάλασσα. Όπως όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανοίγουν τα ποτάµια τους και τα ρέµατά τους, αυτό πρέπει να γίνει και στην Αθήνα».
Όμως ο Κηφισός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος, καθώς υπάρχουν και άλλα μπαζωμένα ρέματα, όπως της Πικροδάφνης και Ιλισού, που συνδυασμό με την άναρχη δόμηση μπορούν να συνθέσουν ένα καταστροφικό σκηνικό. Επίσης υψηλό κίνδυνο πλημμύρας διατρέχουν τα Μεσόγεια, η πεδινή περιοχή Μαραθώνα - Νέας Μάκρης, οι παράκτιες περιοχές Σαρωνίδας - Αναβύσσου, η χαμηλή ζώνη Λουτρακίου, Μεγάρων, Νέας Περάμου, Ασπροπύργου, Ελευσίνας.
Διαβάστε επίσης: Πόσο πιθανό είναι η Αθήνα να γίνει Βαλένθια: Οι «μαύρες τρύπες» της Αττικής
Λέκκας: «Η Αθήνα έχει υψηλή τρωτότητα»
Εν τω μεταξύ, ο Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στη Βαλένθια, μίλησε στην ΕΡΤ, μεταξύ άλλων, για τον κίνδυνο που διατρέχουν περιοχές της Αττικής από παρόμοια φαινόμενα με αυτά που έπνιξαν την εν λόγω περιοχή, αφήνοντας πίσω πάνω από 210 νεκρούς, μεγάλο αριθμό αγνοουμένων και ανυπολόγιστες καταστροφές.
«Κοιτάξτε, δεν θα έλεγα για κίνδυνο μόνο μέσα στην Αθήνα. Η Αθήνα βέβαια έχει υψηλή τρωτότητα, είναι αστικοποιημένη περιοχή, μεγάλη έκταση, έχουν κλείσει τα ποτάμια, αλλά θα έλεγα ότι θα παρακινδύνευα μία πρόγνωση ή μία πρόβλεψη ότι όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα όπως τον Ιανό, όπως το Daniel ή όπως εδώ, δεν υπήρχε περίπτωση ευρωπαϊκή πόλη να τη γλυτώσει. Το λέω πολύ ωμά. Όχι μόνο η Αθήνα, αλλά και άλλες περιοχές, είτε είναι στην Ευρώπη, είτε είναι στην Αμερική, είτε είναι στον Τρίτο Κόσμο», είπε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε:
«Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δομήσουμε πιο σωστά επιχειρησιακά σχέδια. Δηλαδή τις ζημιές στο δομημένο ιστό, στις υποδομές, στο περιβάλλον δεν θα τις γλιτώσουμε. Εκείνο το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τις επιπτώσεις στους ανθρώπους, να μειώσουμε τα θύματα. Αυτή πιστεύω είναι η όλη προσπάθεια μας και στην Ελλάδα, αλλά και εδώ στην Ισπανία αυτό διαφαίνεται ότι προσπαθούν όλοι. Να δούμε πώς θα κάνουμε τις δομές τις επιχειρησιακές τέτοιες, ούτως ώστε να μην εκτιθέμεθα πολύ στους κινδύνους αυτούς».
Στην ερώτηση τι θα γινόταν αν είχαμε την ίδια ποσότητα νερού που έπληξε τη Βαλένθια στη χώρα μας ο κ. Λέκκας είπε «εξαρτάται πού θα έπεφτε η βροχή». «Έχουμε στρέψει την προσοχή μας στον Κηφισό ποταμό και δικαίως βεβαίως. Αλλά αν αυτή η βροχή με αυτή τη ραγδαιότητα έπεφτε Ζωγράφου, Χαλάνδρι έπεφτε στα Μεσόγεια, έπεφτε σε περιοχές οι οποίες είναι καμένες περιοχές, δηλαδή προς το Μαραθώνα κ.λπ., βεβαίως θα είχαμε τεράστιες επιπτώσεις. Σε κάθε σημείο του κόσμου εάν είχαμε τέτοια βροχόπτωση θα είχαμε αντίστοιχες επιπτώσεις. Εδώ βεβαίως είναι και θέμα τύχης που θα έχουμε το ακραίο καιρικό φαινόμενο, σε ποια ακριβώς περιοχή, σε ποια ακριβώς λεκάνη και από κει και πέρα τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου