Τρίτη, Νοεμβρίου 05, 2024
Τι «ψηφίζει» ο Μητσοτάκης στις αμερικανικές εκλογές: Τραμπ ή Χάρις Σενάρια στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ ή της Κάμαλα Χάρις στις αμερικανικές εκλογές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Εγρήγορση επικρατεί (και ) στην Αθήνα, εν όψει των αυριανών εκλογών στις ΗΠΑ, καθώς από την/τον νικητή θα κριθεί αν θα καταστεί αναγκαία η αναπροσαρμογή των στρατηγικών της σε μία σειρά από μείζονα ζητήματα.
Παρά το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης διατηρούν σχέσεις με τα επιτελεία τόσο της Καμάλα Χάρις όσο και του Ντόναλτ Τραμπ, το εσωτερικό της κυβέρνησης, είναι κοινό μυστικό ότι αν η υποψήφια των Δημοκρατικών κατορθώσει να κόψει το νήμα, τότε η μέχρι σήμερα πορεία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.
Αντιθέτως, αν επανέλθει στον Λευκό Οίκο ο Ρεμπουπλικανός μεγιστάνας, τότε πολλά από όσα μέχρι σήμερα θεωρούνταν δεδομένα, θα τεθούν εν αμφιβόλω και ενδεχομένως θα απαιτηθεί ένας ευρύς ανασχεδιασμός.
Στο «πόδι» οι Βρυξέλλες για ενδεχόμενη νίκη Τραμπ
Δεν είναι τυχαίο ότι και οι Βρυξέλλες βρίσκονται κυριολεκτικά στο «πόδι» καθώς ο κ. Τραμπ έχει δεσμευτεί δημόσια ότι σε περίπτωση εκλογής του να επιβάλει δασμούς της τάξεως του 10-20% σε όλες τις εισαγωγές, ανάμεσα σε αυτές και σε εκείνες από την Ευρώπη, που για τα προϊόντα από την Κίνα θα φτάσουν έως και το 60%. Μία τέτοια εξέλιξη, θα επηρεάσει άμεσα όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, περιλαμβανομένης και της ελληνικής.
Ένα ερώτημα που προκαλεί ρίγη αγωνίας στη γηραιά ήπειρο, είναι αν ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας επιλέξει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Παρ ότι ακραίο, το σενάριο είναι υπαρκτό. Η Αθήνα, όπως τονίζουν πολύ καλά ενημερωμένες πηγές, είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες που ανησυχούν λιγότερο για μία τέτοια προοπτική, καθώς είναι γνωστό ότι ο κ. Τραμπ έχει βάλει στο παρελθόν με δριμύτητα εναντίον των χωρών του ΝΑΤΟ με μικρή συμμετοχή στις αμυντικές δαπάνες. Η Ελλάδα αντιθέτως, δαπανά ετησίως το 3%-4% του ΑΕΠ, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Από την άλλη πλευρά, κατά γενική εκτίμηση, με πρόεδρο τον Ντ. Τραμπ, οι ΗΠΑ θα αποτραβηχτούν, τουλάχιστον οικονομικά, από την ευρωπαϊκή άμυνα, «στριμώχνοντας» πολύ τις χώρες της Ε.Ε και κυρίως τη Γερμανία που βρίσκεται ήδη σε οικονομική ύφεση, τη Γαλλία που διαθέτει τον ισχυρότερο στρατό στην Ε.Ε. κα. αλλά και αρκετά οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, των ειδικών, οι δασμοί που σκοπεύει να επιβάλλει ο Τραμπ, θα μειώσουν κατά 150 δις ευρώ τις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.
Ταυτοχρόνως, η Ε.Ε. συζητά εδώ και δύο χρόνια για το πώς θα φτάσει σε κοινές αμυντικές δαπάνες της τάξης των 100 δισ. ευρώ, αλλά χωρίς τις ΗΠΑ η ευρωπαϊκή άμυνα θα απαιτήσει ποσά της τάξης του 1 τρισ. ευρώ, όπως σημειώνουν αναλυτές . Κάτι που, όπως είναι προφανές, θα μετακυλίσει το βάρος στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Επιπρόσθετα, τυχόν επανεκλογή του κ. Τραμπ πιθανότατα θα έχει επίδραση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο κυβερνητικό επιτελείο ουδείς παραγνωρίζει τόσο την προνομιακή σχέση που είχαν ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ούτε βεβαίως το γεγονός ότι επί της δικής του προεδρίας στον Λευκό Οίκο είχε χτυπήσει «κόκκινο» η ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία έχει χάσει αρκετά από τα σημαντικά ερείσματα που είχε στις ΗΠΑ – και στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών – λόγω της άρνησής της να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά και με το θέμα των S400. Κάτι, που πολλοί αναλυτές θεωρούν δύσκολο να ανατραπεί μόνο και μόνο λόγω επαναφοράς του κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Και φυσικά, για την Αθήνα έχει μεγάλη σημασία πως θα κινηθεί ο κ. Τραμπ αν επανεκλεγεί έναντι των δύο πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποστηρίξει πως θα μπορούσε να λήξει τον πόλεμο της Ουκρανίας και της Ρωσίας μέσα σε μία ημέρα. Αν και δεν έχει αποσαφηνίσει πως θα το κάνει αυτό, οι περισσότεροι αναλυτές διεθνώς θεωρούν ότι τυχόν επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, θα μεταβάλλει τα σημερινά δεδομένα στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.
Ούτε στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή υπάρχει σαφής εικόνα για το πως θα κινηθεί ο κ. Τραμπ σε περίπτωση επιστροφής του στον Λευκό Οίκο. ίδιος είναι υπέρμαχος του τερματισμού και των δύο πολέμων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου