Τρίτη, Νοεμβρίου 05, 2024
Αρθρίτιδα: Η προσθήκη στη διατροφή που μειώνει φλεγμονή και πόνο – Ο ειδικός προτείνει δύο κουταλιές την ημέρα
Photo: Shutterstock
Η αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος που «χτυπά» τις αρθρώσεις και εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα και περιορισμό της κινητικότητας. Αν και μπορεί να προσβάλει ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, η οστεοαρθρίτιδα, συνήθης μορφή της, είναι συχνότερη στις γυναίκες, που εμφανίζουν εντονότερα συμπτώματα.
Πέρα από τη σωματική δυσφορία, οι αρθρίτιδες έχουν επίπτωση και στην ποιότητα ζωής των ασθενών, από τη μειωμένη παραγωγικότητα και την πρόωρη συνταξιοδότηση έως την αναπηρία. Ωστόσο, πέρα από τα φάρμακα ή τη χειρουργική αντιμετώπιση σε προχωρημένο στάδιο, υπάρχουν και άλλες θεραπείες που περιλαμβάνουν την άσκηση, τη φυσικοθεραπεία και, φυσικά, τη διατροφή.
Ο διατροφολόγος Δρ El Mohandess Mahmoud μοιράστηκε στο TikTok ένα βίντεο με το διατροφικό συστατικό που μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή της αρθρίτιδας. «Ένα από τα καλύτερα φυσικά φάρμακα για τον αρθριτικό πόνο και τη φλεγμονή είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς περιέχει μια ουσία που ονομάζεται ελαιοκανθάλη, για την οποία έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπλοκάρει την ίδια φλεγμονώδη οδό με ορισμένα φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη, χωρίς όμως τις παρενέργειες» αναφέρει στο βίντεο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η διατροφή με αντιφλεγμονώδη δράση που ανακουφίζει
Αρθρίτιδα: Η διατροφή που ανακουφίζει – Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
Το πολύτιμο αντιοξειδωτικό έλαιο που καταπολεμά τις φλεγμονές
Ο ίδιος συνιστά «δύο κουταλιές της σούπας στο γεύμα καθημερινά», μια απλή όπως φαίνεται λύση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει μελετηθεί για τα προστατευτικά του οφέλη σε φλεγμονώδεις αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος. Οι πολυφαινόλες του, όπως η ελαιοκανθάλη, καταπολεμούν αποτελεσματικά τη φλεγμονή και βελτιώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας στις αρθρώσεις και σε όλο το σώμα. Στους μηχανισμούς δράσης περιλαμβάνονται η μείωση παραγωγής μορίων-μεταφορέων μηνυμάτων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη φλεγμονή. Επίσης, συμβάλλουν στην αναστολή της δράσης προ-φλεγμονωδών ενζύμων.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται από πολλούς ως ο κύριος λόγος που η μεσογειακή διατροφή βοηθά στην πρόληψη σειράς χρόνιων ασθενειών, χωρίς όμως να είναι γνωστή η ακριβής ποσότητα που απαιτείται για την αποτελεσματικότητα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου