Τρίτη, Νοεμβρίου 26, 2024

Ουκρανικό: Η εβδομάδα που επιτάχυνε τις εξελίξεις στον πόλεμο...






«Πράσινο φως» Μπάιντεν για χρήση αμερικανικών όπλων κατά της Ρωσίας. Εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου από τη Μόσχα και διάγγελμα Πούτιν. Απάντηση Ζελένσκι που μιλάει για διεθνές έγκλημα...




Η περασμένη εβδομάδα ήταν γεμάτη δυσάρεστες εκπλήξεις στο ουκρανικό ζήτημα, με τον πόλεμο να παίρνει δραματική τροπή και την κλιμάκωση των τελευταίων ημερών να προκαλεί γενικευμένη ανησυχία.


Τη στιγμή που όλοι οι παίκτες παίρνουν… θέση αναμένοντας την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε άρδην μέσα σε επτά ημέρες, όμως η κλιμάκωση αυτή ενδέχεται να ξεθωριάσει για ένα ζήτημα που ούτως ή άλλως έχει κουράσει τα εμπλεκόμενα μέρη.




Το CNN επιχείρησε μια ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων σημειώνοντας ότι η εβδομάδα ξεκίνησε με μια κίνηση για ειρήνη που κανένας δεν ήθελε και ολοκληρώθηκε με ένα πυραυλικό χτύπημα για το οποίο η Μόσχα ενημέρωσε την Ουάσιγκτον μισή ώρα πριν την εκτόξευση.



Το χτύπημα στο Ντίπρο αλλάζει τα δεδομένα.




Από τους ATACMS στον Ορέσνικ


Την περασμένη Κυριακή ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε δημοσίως ότι δίνει την άδεια στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους προς τη Ρωσία, κάτι που το Κίεβο πραγματοποίησε άμεσα, τη Δευτέρα. Η Μόσχα απάντησε δοκιμάζοντας τον υπερηχητικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς με σύστημα που μπορεί να μεταφέρει και πυρηνικές κεφαλές για να χτυπήσει το Ντίπρο την Τρίτη. Ο Πούτιν υποστήριξε ότι το Ορέσνικ δεν μπορεί να αναχαιτιστεί από τα δυτικά αμυντικά συστήματα.


Ακολούθησαν αλληλοκατηγορίες για κλιμάκωση και απερίσκεπτες ενέργειες, κυρίως ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. Όμως οι εξελίξεις προδίδουν την απεγνωσμένη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αλλάξει την καθοδική πορεία της Ουκρανίας στα μέτωπα, ενώ η Ρωσία ρέπει προς ολοένα και πιο επικίνδυνες κινήσεις για να επαναφέρει την αποτρεπτική της ισχύ στα πριν τον πόλεμο επίπεδα.


Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο Ουάσιγκτον και Μόσχα να κλιμακώσουν σε μια απευθείας μεταξύ τους σύγκρουση, όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία λαμβάνει ολοένα και περισσότερα παγκόσμια χαρακτηριστικά.




Το τηλεφώνημα για προσέγγιση


Την περασμένη εβδομάδα ο Όλαφ Σολτς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν βάζοντας τέλος στη σιωπή που επικρατούσε μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας τα τελευταία δύο χρόνια.


Ο Γερμανός καγκελάριος δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι εάν ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον Πούτιν, τότε το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Ευρώπη, όμως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτίμησαν ότι το τηλεφώνημα σχετίζεται με την προσπάθειά του να προσεταιριστεί ψηφοφόρους που είναι υπέρ της Ρωσίας, ενόψει των γενικών εκλογών στη χώρα.


Η αντίδραση από την Ουκρανία και την Πολωνία ήταν σφοδρή, όμως Βρετανία και Γαλλία κινήθηκαν πολύ πιο ήπια.


Θεωρείται απίθανο η απόφαση του Λευκού Οίκου για τα όπλα να προήλθε εξαιτίας του τηλεφωνήματος του Σολτς, καθώς η αλλαγή στάσης του Τζο Μπάιντεν επηρεάστηκε από την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών στα ουκρανικά μέτωπα. Αντίστοιχα η απόφαση του Πούτιν να εκτοξεύσει τον Ορέσνικ ήρθε ως απάντηση στον δρόμο της κλιμάκωσης.






Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Μόσχα είχαν προαναγγείλει τέτοιες κινήσεις εδώ και μήνες, ασχέτως εάν και οι δύο εξεπλάγησαν από την διμερή κλιμάκωση.


Οι επόμενες εβδομάδες, καθώς οδεύουμε προς την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ενδεικτικές για το μέλλον της σύγκρουσης.






Δραματική η κατάσταση για την Ουκρανία


Μπορεί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υποστήριξε πως ετοιμάζεται να βελτιώσει την αεράμυνα της χώρας του και να πιέζει για αποφασιστική απάντηση στη Μόσχα, όμως, τα μαντάτα από τα μέτωπα είναι τα πιο ανησυχητικά για το Κίεβο νέα της εβδομάδας.


Η παραδοχή από την βρετανική υπηρεσία αμυντικών πληροφοριών ότι η κατάσταση στην πρώτη γραμμή είναι περισσότερο «ασταθής» από ποτέ δείχνει την δραματική πολεμική κατάσταση για το Κίεβο. Η συγκεκριμένη υπηρεσία μέχρι τώρα υπήρξε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του ουκρανικού στρατού, όμως οι ανακοινώσεις της Πέμπτης δείχνουν πως η πραγματικότητα από τα μέτωπα δεν μπορεί πια να κρυφτεί από τη Δύση.






Το CNN, εξάλλου, σημειώνει ότι η εικόνα είναι ζοφερή σε όλα τα μέτωπα. Η Μόσχα προελαύνει νότια του Χαρκόβου, οι γραμμές ανεφοδιασμού απειλούνται σε όλη την περιοχή του Ντονμπάς, ενώ ακόμη και στη Ζαπορίζια η πίεση είναι ασφυκτική, ενώ ο ρωσικός στρατός κοντεύει να εκδιώξει πλήρως τις ουκρανικές δυνάμεις από το συνοριακό πέρασμα του Κουρσκ.


Έκαναν λάθος Μπάιντεν και Ζελένσκι;


Η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να σπεύδει να προσφέρει περαιτέρω στήριξη σε νάρκες και άλλα όπλα, όμως οι αλλαγές έρχονται σε μια περίοδο όπου ο χειμώνας και το χιόνι αρχίζει να καλύπτει τα πάντα.


Το μόνο σίγουρο είναι πως η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ επιτάχυνε τις εξελίξεις και ενδεχομένως να επιταχύνει και τις συζητήσεις για μια κατάπαυση πυρός.






Ωστόσο η βιασύνη με την οποία Μπάιντεν και Ζελένσκι κινούνται για κλιμάκωση του πολέμου πριν από ένα ενδεχόμενο πάγωμά του μπορεί να μην φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για μια καλύτερη διαπραγματευτική θέση για την Ουκρανία.

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου