Κυριακή, Νοεμβρίου 10, 2024
Το «ευρωπαϊκό κόμμα» του Τραμπ θέλει να γίνει κυρίαρχη δύναμη στην ΕΕ Από τον Όρμπαν στην Μελόνι και τον Βίλντερς, πληθαίνουν οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
AP Photo/Manuel Balce Ceneta
Σε ένα πρόσφατο ταξίδι στο Στρασβούργο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, υποσχέθηκε να ανοίξει πολλά μπουκάλια σαμπάνιας, εάν ο φίλος του, Ντόναλντ Τραμπ, κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Στη άτυπο Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (7/11), στη Βουδαπέστη, καθώς και στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ακολούθησε την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή (8/11) με θέμα συζήτηση την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, θα μπορούσε να το κάνει ενώπιον των ηγετών της ΕΕ.
Ο συντηρητικός λαϊκιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, επιμένει εδώ και πολύ καιρό ότι ο ίδιος, μαζί με έναν αυξανόμενο αριθμό Ευρωπαίων συμμάχων του, θα βρεθούν τελικά στη νικήτρια πλευρά της ιστορίας, με ατζέντες που είναι εχθρικές προς τη μετανάστευση και την Ουκρανία, προσηλωμένοι στις παραδοσιακές χριστιανικές οικογενειακές αξίες.
Πλήγμα σε μια ΕΕ που «χωλαίνει» η νίκη Τραμπ
Η νίκη του Τραμπ δίνει τώρα μια εμφατική ώθηση σε εκείνες τις χώρες που επιδιώκουν να αντισταθούν στο κυρίαρχο ρεύμα της ΕΕ και να αποσπάσουν περισσότερες κυρίαρχες εξουσίες, μακριά από τους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες. Ίσως το πιο σημαντικό, θα αισθάνονται όλο και περισσότερο ότι έχουν μεγαλύτερη πολιτική κάλυψη για να εμποδίσουν τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν σε πολιτικές που κυμαίνονται από κυρώσεις κατά της Ρωσίας έως τις «πράσινες» μεταρρυθμίσεις.
Με την εύθραυστη κυβέρνηση της Γαλλίας να παρακωλύεται από μια δημοσιονομική «μαύρη τρύπα» και τώρα που ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας έχει καταρρεύσει, το παραδοσιακό μηχανοστάσιο της ΕΕ δείχνει να «φρενάρει». Οι εξελίξεις αυτές αφήνουν περισσότερο χώρο στους συντηρητικούς φίλους του Όρμπαν στην Κεντρική Ευρώπη και την Ιταλία για να δώσουν τον πολιτικό τόνο στην ΕΕ, γράφει το Politico.
«Είναι προφανές ότι αυτήν τη στιγμή είναι η μεγάλη στιγμή για τις Μελόνι και τους Όρμπαν αυτού του κόσμου. Εμείς (η Γαλλία) δεν έχουμε κανέναν έλεγχο στα τωρινά μεγάλα διεθνή ζητήματα», δήλωσε ένας ανώτερος σύμμαχος του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Μακρόν αποδυναμώθηκε σοβαρά στο εσωτερικό μετά τις πρόωρες εκλογές, που είδε το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι.
Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης ηγεσίας, η οποία έχει προκαλέσει τον κυβερνητικό συνασπισμό του να καταρρεύσει.
Μαζεύοντας το «κόμμα Τραμπ»
Ο χρόνος των Συνόδων Κορυφής, που αποφασίστηκε από τον Όρμπαν χάρη στον ρόλο της Ουγγαρίας στο τιμόνι της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ, δεν θα μπορούσε να ήταν χειρότερος για τους Ευρωπαίους ηγέτες, που είναι επιφυλακτικοί για την επιστροφή του Τραμπ.
Εκτός από τον Όρμπαν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, και ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, είναι οι δύο ιδεολογικά εγγύτεροι στον Τραμπ -αν και η Μελόνι δεν συμμερίζεται τη φιλορωσική στάση του Ορμπάν
Ο ολλανδικός κυβερνητικός συνασπισμός υποστηρίζεται από τον Γκεερτ Βίλντερς, έναν αντι-ισλαμιστή, αντιμετανάστη, λαϊκιστή πολιτικό. Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, έχει εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη για το κράτος δικαίου με τις Βρυξέλλες, όπως ο Όρμπαν, και συμμερίζεται τις φιλορωσικές τάσεις του Ούγγρου ομόλογού του.
Σε αυτήν την «ομάδα» είναι πιθανό να προστεθεί το επόμενο έτος ο Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στην εξουσία στην Τσεχική Δημοκρατία, στις εκλογές του επόμενου έτους.
H ατζέντα του Όρμπαν έχει πολύ... Τραμπ
Αμέσως μετά τον θρίαμβο του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, έγραψε στο Facebook ότι «μπορούμε να ελπίζουμε ότι η ουγγρο-αμερικανική πολιτική συνεργασία θα επιστρέψει στο αποκορύφωμά της, καθώς μοιραζόμαστε παρόμοιες απόψεις για την ειρήνη, την παράνομη μετανάστευση και την προστασία των οικογενειών», έγραψε στο
Πράγματι, για τον Όρμπαν η εκλογή Τραμπ αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τη «Δύση» -μέσω ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που βασίζεται σε φιλελεύθερες αξίες, σε έναν πιο οργανισμό στον οποίο κυριαρχούν οι συντηρητικές απόψεις.
«Υπογραμμίζει την αφήγησή του για μια ανανέωση μιας διαφορετικής Δύσης, όπου ο Τραμπ είναι ο ηγέτης και η Δύση ακολουθεί», δήλωσε ο Νικολάι φον Οντάρζα, επικεφαλής της έρευνας στη δεξαμενή σκέψης Stiftung Wissenschaft und Politik.
Ο Όρμπαν, ο οποίος συμφιλιώθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και συναντήθηκε μαζί του τις τελευταίες εβδομάδες, ζήτησε επίσης μια «νέα ευρωπαϊκή στρατηγική» για την Ουκρανία.
Προβληματισμός εντός ΕΕ για το νέο ρεύμα
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να παλέψουν με τη συνεχιζόμενη οικονομική και στρατιωτική υποστήριξή τους στην Ουκρανία ενάντια στην πλήρης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, εάν ο Τραμπ διακόψει τη βοήθεια των ΗΠΑ.
Ο Μακρόν και ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντεκ Σικόρσκι, υποστήριξαν την Τετάρτη (6/11) ότι η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα πρέπει να ωθήσει την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια.
Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλτν Τουσκ, έγραψε στο X (πρώην Twitter) -πλατφόρμα ιδιοκτησίας του Έλον Μασκ, του ανθρώπου που βοήθησε όσο κανένας τον Ντόναλντ Τραμ στην προεκλογική του εκστρατεία- ότι η εποχή της «γεωπολιτικής εξωτερικής ανάθεσης» πλησιάζει στο τέλος της.
Οι ηγέτες ήταν «περισσότερο συγκεντρωμένοι, παρά πανικοβλήθηκαν» στην ιδέα της επιστροφής του Τραμπ στην εξουσία, είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, στον οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει ειλικρινά για μη δημόσιες συνομιλίες.
Τόνισε πόσο γρήγορα ο Μακρόν πραγματοποίησε μια κλήση με τον Γερμανό καγκελάριο μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ ως μια απόδειξη της ενοποιημένης δράσης.
Ωστόσο, άλλοι ειδικοί και διπλωμάτες ήταν επιφυλακτικοί, υποστηρίζοντας ότι αντί να φέρει πιο κοντά τις δυνάμεις της ΕΕ, η εκλογή του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα θα ωθήσει τις χώρες να προσπαθήσουν να κερδίσουν την εύνοια διμερώς με την Ουάσιγκτον -και να αυξήσουν τις διχόνοιες μεταξύ των κυρίαρχων πολιτικών.
«Περιμένετε από τους Ευρωπαίους να συρρέουν στο Μαρ-Α-Λάγκο ομαδικά για να απαιτήσουν προνομιακή μεταχείριση έναντι των γειτόνων τους», έγραψε στο Χ ο Ζεράρ Αρό, πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στις ΗΠΑ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου