Τετάρτη, Νοεμβρίου 13, 2024

Γερμανία: Η προεκλογική περίοδος ανοίγει με το δίλημμα «οικονομία ή Ουκρανία» Η πρώτη ομιλία του Σολτς στο γερμανικό κοινοβούλιο έθεσε την Ουκρανία στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας.


 


Ο απερχόμενος καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς κάλεσε την Τετάρτη τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνουν τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα που προωθεί η κυβέρνησή του πριν από τη ψήφο εμπιστοσύνης. Το αίτημα θα κατατεθεί στις 11 Δεκεμβρίου και στις 16 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, η οποία θα επισημοποιήσει και το τέλος της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς.

Ο ίδιος έθεσε στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης και το ζήτημα της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας πως οι Γερμανοί δεν θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ ασφάλειας και ευημερίας, μεταξύ της υποστήριξης στην Ουκρανία και των περικοπών σε συντάξεις, επιδόματα και υγεία.


«Δεν θα πρέπει στη γερμανική πολιτική να τίθεται το θέμα ως “ή το ένα ή το άλλο”», είπε. Ωστόσο με την ομιλία του ο Όλαφ Σολτς ανέδειξε το εν λόγω δίλημμα στην κορυφή της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Εξάλλου, όπως έχει ανακοινώσει ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, το εν λόγω ζήτημα υπήρξε και η θρυαλλίδα για την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού.
Διάλυση με αφορμή την Ουκρανία

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) του ενός εκ των τριών κομμάτων του συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, αποπέμφθηκε από τον Όλαφ Σολτς επειδή αρνήθηκε να συναινέσει σε μια νέα αναστολή του συνταγματικού φρένου στο χρέος της χώρας, προκειμένου να αντληθούν κεφάλαια για να υποστηριχτεί η Ουκρανία.

Η εμφάνιση του Όλαφ Σολτς στο γερμανικό κοινοβούλιο ήταν η πρώτη μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής του, την περασμένη εβδομάδα, που άνοιξε το δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 23 Φεβρουαρίου. Παρότι ο Σολτς ισχυρίζεται πως στόχος είναι η νίκη στις εκλογές, στην πραγματικότητα οι Σοσιαλδημοκράτες δώσουν μαι δύσκολη μάχη για να βρεθούν στη δεύτερη θέση, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις υπολείπονται της ακροδεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία». Το ακλόνητο φαβορί είναι οι Χριστιανοδημοκράτες υπό τον Φρίντρι Μερτς, ο οποίος αναμένεται να γίνει και ο νέος καγκελάριος της χώρας.


Ο Μερτς είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων. Σχετικά με το φρένο χρέους, σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών ανέφερε πως θα μπορούσε να συναίνεση σε μια μεταρρύθμιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου ορίου στις κρατικές δαπάνες, υπό τον όρο πως οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και σε καμία περίπτωση για ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών.
Η δύσκολη εξίσωση της Γερμανίας

Σε κάθε περίπτωση η Γερμανία θα πρέπει να λύσει μια δύσκολη εξίσωση αναζητώντας κεφάλαια για να αναζωογονήσει την γερμανική οικονομία, που διανύει μια από τις χειρότερες φάσεις της στη μεταπολεμική περίοδο, ούσα αντιμέτωπη με δομικά προβλήματα.

Οπότε το ερώτημα για τα κεφάλαια στην Ουκρανία αναπόφευκτα εξελίσσεται σε ένα καίριο δίλημμα για τη γερμανική πολιτική. Πόσο μάλλον εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει πράξει τα όσα έχει δηλώσει προεκλογικά σχετικά με τον περιορισμό της οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Κίεβο.


Ο Σολτς, μιλώντας στην Μπουντεσταγκ, δήλωσε πως η Ευρώπη έχει ευθύνη έναντι της Ουκρανίας αλλά τόνισε ότι τα χρήματα για την υποστήριξής της δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε περικοπές σε συντάξεις ή στην υγειονομική περίθαλψη και σε άλλες κοινωνικές παροχές. «Ας εργαστούμε μαζί για το καλό της χώρας μέχρι τις εκλογές», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

«Ο τρόπος χρηματοδότησης της Ουκρανία θα μπορούσε να είναι ένα βασικό εκλογικό ζήτημα», παραδέχτηκε και πρόσθεσε: «Όμως κατά την άποψή μου, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ισχύει ότι η υποστήριξη για την Ουκρανία οδηγεί σε περικοπές στις συντάξεις, τη φροντίδα και την υγεία».
Μερτς: «Δεν θα γίνουμε δεκανίκι» μιας απερχόμενης κυβέρνησης

Ο Μερτς, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε πως οι Χριστιανοδημοκράτες δεν πρόκειται να γίνουν δεκανίκι στην καταρρέουσα κυβέρνηση Σολτς και κατηγόρησε τον απερχόμενο καγκελάριο πως επιχειρεί να διχάσει τη χώρα, παρότι ζητά συνοχή στη Βουλή. «Υπάρχει μεγάλη αίσθηση ανακούφισης στη Γερμανία» μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, είπε ο ηγέτης του CDU και πρόσθεσε ότι ο καγκελάριος ζει «στον δικό του κόσμο» και έχει χάσει την επαφή του με ό,τι συμβαίνει στην χώρα.

Επανέλαβε δε ότι ο Σολτς θα έπρεπε να είχε ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης, ωστόσο αντιθέτως «προσπαθεί να παρατείνει τη θητεία του με αγενή και σκληρό τρόπο, προκειμένου να πετύχει ένα υποτιθέμενο κομματικό πλεονέκτημα για το SPD και αυτό είναι απαράδεκτο».


Αναφερόμενος στην ανάκαμψη της οικονομίας, ο Φρίντριχ Μερτς τάχθηκε υπέρ της μείωσης φόρων και εισφορών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και της αλλαγής της ενεργειακής πολιτικής, «χωρίς την αποκλειστική δέσμευση στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια».

Κοιτάζοντας προς τα έδρανα της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), ο αρχηγός του CDU επανέλαβε ότι αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί της, «ανεξαρτήτως του αριθμού των βουλευτών» της στο μέλλον και με το βλέμμα στην Ουάσιγκτον, υποβάθμισε την επαφή του Όλαφ Σολτς με τον Ντόναλντ Τραμπ. «Ο Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζει το όνομά σας μόνο από τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Αμβούργο, την οποία οργανώσατε τόσο έξοχα», είπε ειρωνικά, αναφερόμενος στα εκτεταμένα επεισόδια που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της συνόδου το 2017, όταν σημερινός καγκελάριος ήταν κυβερνήτης του Αμβούργου.

Καταλήγοντας, ο Μερτς είπε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να ανακτήσει την οικονομική ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας και να περιορίσει τη μετανάστευση στη χώρα. «Η Γερμανία χρειάζεται μια θεμελιωδώς διαφορετική πολιτική, ειδικά όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική, την εξωτερική ασφάλεια και την ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική πολιτική», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου