Σάββατο, Νοεμβρίου 16, 2024

Αυτά τα ζώα μένουν τον περισσότερο καιρό με τους γονείς τους Στέλλα Πανοπούλου

 
Photo: Shutterstock

 


Οι άνθρωποι μένουν με τους γονείς τους μέχρι τα 18 – στην Ελλάδα και παραπάνω. Πόσο μένουν, όμως, με τους γονείς τους τα υπόλοιπα ζώα;

Πολλά ζώα γεννιούνται έτοιμα να αντιμετωπίσουν την επιβίωση χωρίς βοήθεια. Πραγματικά μας μοιάζει αδιανόητο. Σε αυτό το άρθρο, όμως, θα δούμε κάποια ζώα που μας μοιάζουν ως προς το ότι περνούν πολύ καιρό με τους γονείς τους μέχρι να είναι έτοιμα να επιβιώσουν μόνα τους στη φύση.

Αφρικανικοί ελέφαντες


Οι θηλυκοί ελέφαντες διανύουν τη μεγαλύτερη περίοδο κύησης από κάθε άλλο θηλαστικό, και καλούνται να φροντίσουν τα μωρά τους έχοντας μόλις βγει από μια εγκυμοσύνη 22 μηνών. Τα μωρά ελεφαντάκια γεννιούνται σχεδόν τυφλά και βασίζονται στις προβοσκίδες τους και στις μαμάδες τους για τα πάντα. Οι μαμάδες τους τα θηλάζουν για 4-6 χρόνια.

Υπάρχει, ακόμα, ένα φαινόμενο κατά το οποίο άλλες θηλυκές που ανήκουν στην κοινότητα βοηθούν στη φροντίδα ενός μωρού. Οι θηλυκές μένουν με το κοπάδι όπου γεννήθηκαν για το υπόλοιπο της ζωής τους, αλλά οι αρσενικοί φεύγουν μεταξύ των 9 και 18 χρόνων.

Οι Αφρικανικοί ελέφαντες ζουν, κατά μέσο όρο, 60-70 χρόνια.

Ουραγκοτάγκοι

Οι ουραγκοτάγκοι περιμένουν περίπου 7-8 χρόνια ανάμεσα σε κάθε γέννα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ δύο γεννήσεων απ’ όλα τα θηλαστικά.


Μετά τη γέννηση του μωρού ουραγκοτάγκου και για περίπου 4 μήνες, το μικρό δεν χάνει ποτέ τη σωματική επαφή με τη μαμά του. Για τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής τους, τα μικρά βασίζονται πλήρως στη μητέρα τους που τα θηλάζει μέχρι τα 6 τους χρόνια, όταν και θεωρείται ότι έχουν αποκτήσει όλες τις βασικές δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να επιβιώσουν στη φύση.

Οι ουραγκοτάγκοι ζουν κατά μέσο όρο για 35-40 χρόνια.

Πιγκουίνοι

Αφού γεννήσει το αυγό, η μητέρα αυτοκρατορικός πιγκουίνος το αφήνει με τον πατέρα που το κρατά ζεστό και ασφαλές. Στη συνέχεια, η μητέρα ταξιδεύει στον ωκεανό για να φάει και να ανακτήσει δυνάμεις, ενώ επιστρέφει στο σημείο της γέννας για να ταΐσει τα μικρά κάνοντας εμετό την τροφή στα στόματά τους. Τα μικρά πιγκουινάκια χρειάζονται τους γονείς τους για να επιβιώσουν και παραμένουν μαζί τους για περίπου 6 μήνες.

Το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης του αυτοκρατορικού πιγκουίνου είναι τα 20 χρόνια.


Χιμπατζήδες

Ο μητρικός δεσμός είναι τόσο ισχυρός που οι χιμπατζήδες αγαπούν και φροντίζουν τις μητέρες τους, και αυτές τα παιδιά τους, για όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τα μικρά απογαλακτίζονται γύρω στα 4 έτη.

Δελφίνια

Τα δελφίνια είναι ένα είδος με έντονη μητρική συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά τους και στα παιδιά των άλλων. Τα περισσότερα δελφίνια θηλάζουν με το θρεπτικό γάλα τους τα μικρά τους για 2-3 έτη. Το προσδόκιμο επιβίωσης των δελφινιών διαφέρει από είδος σε είδος, αλλά γενικά ζουν κατά μέσο όρο 40-60 χρόνια.


Τα ζώα με τη μεγαλύτερη περίοδο κύησης

Όλες οι μαμάδες αξίζουν τον σεβασμό μας!


Καμηλοπαρδάλεις

Η καμηλοπάρδαλη είναι ένα ζώο που μπορεί να μείνει έγκυος ενώ θηλάζει τα προηγούμενα μικρά, κι έτσι οι θηλυκές καμηλοπαρδάλεις περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους έγκυες ή θηλάζοντας.

Οι μικρές καμηλοπαρδάλεις μένουν για περίπου 2 χρόνια μαζί με τη μαμά τους, αλλά οι θηλυκές ταξιδεύουν συχνά με τις μητέρες τους μέχρι οι τελευταίες να φύγουν απ’ τη ζωή.

Λύκοι

Τα κουτάβια των λύκων μένουν με τη μητέρα τους για περίπου 10 μήνες, όταν θεωρούνται πια έτοιμα να κυνηγήσουν μαζί με τους ενήλικες. Η λύκαινα είναι πολύ δοτική μητέρα και κρύβει τα μικρά της σε μια φωλιά για 3-4 εβδομάδες πριν τους επιτρέψει να βγουν έξω. Οι αγέλες των λύκων συνήθως αποτελούνται από τους γονείς και τα παιδιά που έχουν γεννηθεί τα τελευταία χρόνια.

Το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης των λύκων είναι τα 15 χρόνια.

Γαζέλες

Οι θηλυκές γαζέλες κρύβουν τα μωρά τους ανάμεσα σε ψηλά γρασίδια μέχρι να γίνουν δύο μηνών, για να τα προφυλάξουν από τους θηρευτές. Στη συνέχεια, τα μικρά περνούν περισσότερο χρόνο με τη μαμά και λιγότερο χρόνο να κρύβονται. Σε αυτήν περίπου την ηλικία και όσο ακόμα θηλάζουν, εντάσσονται στο κοπάδι. Όταν τα αρσενικά φτάσουν στην εφηβεία, εντάσσονται σε μια ομάδα εργένηδων, και οι μητέρες σταματούν να τα ακολουθούν.

Το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης για τις γαζέλες είναι περίπου 8 χρόνια στη φύση και 15 χρόνια στην αιχμαλωσία.

Αφρικανικά λιοντάρια

Οι λέαινες μπορούν να γεννήσουν μικρά όλον τον χρόνο και αγρυπνούν για τη φροντίδα τους μέχρι αυτά να μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, γύρω στους 16 μήνες της ηλικίας τους.

Τα κουτάβια μένουν με τις μαμάδες τους μέχρι να γίνουν 2 ή 3 ετών, αλλά τα θηλυκά λιοντάρια μένουν μαζί με τις αδερφές και τις κόρες τους για όλη τους τη ζωή.

Γορίλες

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι θηλυκοί γορίλες εγκυμονούν για 8-9 μήνες και, αφού γεννήσουν, φροντίζουν συνεχώς τα μωρά τους μέχρι τα 3-4 έτη της ηλικίας τους. Για το ίδιο χρονικό διάστημα η θηλυκή γορίλας περιμένει μέχρι να ξαναμείνει έγκυος.

Οι γορίλες ζουν κατά μέσο όρο 35-40 χρόνια.

Κοάλα

Τα μικρά των κοάλα ζουν για έξι μήνες μέσα στα μάρσιπο των μαμάδων τους όπου τρέφονται με το γάλα που τα βοηθά να διαμορφώσουν τα αυτιά, τα μάτια (γεννιούνται τυφλά) και το τρίχωμά τους. Τη στιγμή που το μωρό κοάλα γίνεται 12 μηνών, φεύγει από τη μαμά του για να βρει τη δική του περιοχή.

Τα κοάλα ζουν περίπου 13-18 χρόνια.

Όρκες

Οι όρκες γεννιούνται μέσα σε πολύ στενά δεμένες οικογένειες, και οι θηλυκές όρκες μένουν με τις μητέρες τους για όλη τους τη ζωή. Οι αρσενικοί φεύγουν για να ζευγαρώσουν αλλά τελικά επιστρέφουν στην οικογένεια.

Οι όρκες μπορούν να ζήσουν μέχρι τα 90, οπότε σε κάθε οικογένεια υπάρχουν άτομα από πολλές διαφορετικές γενιές που ταξιδεύουν μαζί.

Πολικές αρκούδες

Όταν γεννιέται ένα μωρό αρκουδάκι, η αφοσιωμένη μαμά αρκούδα δεν το αφήνει από τα μάτια της μέχρι να γίνει δυόμισι ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το εκπαιδεύει πλήρως ώστε να μπορεί να επιβιώσει μόνο του στη φύση. Η διάρκεια της κύησης είναι 9 μήνες, όπως στους ανθρώπους.

Γκρι καγκουρό

Η περίοδος κύησης των γκρι καγκουρό είναι μικρή (21-38 ημέρες), αλλά το μικρό που γεννούν παραμένει στο μάρσιπο της μητέρας του μέχρι να γίνει εννιά μηνών. Ακόμα και αφού βγει από το μάρσιπο, το μικρό μένει για τη μαμά του για ένα χρόνο, αφού δεν θεωρείται ακόμα έτοιμο να φροντίσει τον εαυτό του.

Τα καγκουρό ζουν για περίπου 18 χρόνια στη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου