Δευτέρα, Νοεμβρίου 25, 2024

Προϋπολογισμός: Η δυσάρεστη αλήθεια πίσω από τους «αριθμούς της ευημερίας»






ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI

 


Γράφει ο Χρήστος Μέγας
 


Η κυβέρνηση θριαμβολογεί για την ανάπτυξη στη χώρα, αλλά οι μισθωτοί διαθέτουν το δεύτερο χειρότερο, μετά τη Βουλγαρία, διαθέσιμο εισόδημα. Και αυτό το... διασφαλίζουν οριακά, εν σχέσει με τους γείτονες, γιατί στη χώρα μας εργαζόμαστε περισσότερες ώρες την εβδομάδα (μελέτη ΚΕΠΕ).

Οι φόροι στα επιχειρηματικά κέρδη είναι τα τρίτα πιο ευνοϊκά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΟΟΣΑ).


Είναι η αλήθεια πίσω από τους… αριθμούς της «ευημερίας». Εξάλλου, η «Στατιστική είναι ένας ωραίος τρόπος να μην λες την αλήθεια…»

Τι μένει, λοιπόν, από το ελληνικό… θαύμα;


Ούτε η (κυβερνητική) σταθερότητα πλέον... Όντως ένα πραγματικό αγαθό, όπως είναι και η ασφάλεια εξάλλου (όχι μόνο… αστυνομικής φύσεως, αλλά και η οικονομική και κοινωνική), για την ευημερία ενός Λαού.

Η πλειοψηφία φαίνεται να κλονίζεται… Οι πρώην πρωθυπουργοί Σαμαράς και Καραμανλής) αμφισβητούν ευθέως την πολιτεία Μητσοτάκη, η δημοσκοπική απήχηση της ΝΔ μειώνεται συνεχώς, το ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει εντυπωσιακά.


Και μπορεί οι τριγμοί στη συντηρητική παράταξη (και οι ανακατευθύνσεις στη δεξιά πολυκατοικία) να έχουν σαν πρόσχημα τα εθνικά θέματα, ωστόσο υπόβαθρο και πραγματική αιτία όλων αυτών των έντονων αμφισβητήσεων είναι η (πραγματική) οικονομία.

Μια οικονομική πραγματικότητα η οποία αποκαλύπτεται πίσω από τις επίσημες γραμμές και στον κατατεθέντα προϋπολογισμό…

1.Μπορεί ο πληθωρισμός να έχει.. ανακόψει τους ρυθμός ανόδου, ωστόσο φέτος θα κλείσει στο +3% σε μέσα επίπεδα. Από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε. Τον Οκτώβριο μάλιστα ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην κατηγορία «Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά», αυτός που ενδιαφέρει τη μέση ελληνική οικογένεια, ήταν σε υπερδιπλάσιο ποσοστό: 6,1% (σελ. 32 της Εισηγητικής Έκθεσης του Προϋπολογισμού).


Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού, πλην δηλαδή των προϊόντων που παρουσιάζουν κάποια εποχικότητα (στις τιμές), όπως τις ομάδες «Ενέργειας και Διατροφής, αλκοολούχων ποτών και καπνού», ο πληθωρισμός ήταν 3,7%.

Αυτό δείχνει ότι οι τιμές θα ανέβουν και άλλο τον επόμενο χρόνο και δεν προβλέπεται καμία αποκλιμάκωση. Για μείωση στις τιμές, εν σχέσει με φέτος, θα απαιτείτο… αποπληθωρισμός το 2025! Το μόνο που θα συμβεί όμως είναι η… αποκλιμάκωση της έντασης ανόδου των τιμών. Δηλαδή το 2025 τα αγαθά και προϊόντα θα είναι πιο ακριβά σε σχέση με φέτος, αλλά οι διαφορές, προς τα πάνω, δεν θα είναι τόσο έντονες όπως μεταξύ 2023 και 2024…
Λύση οι αυξήσεις

Κατά συνέπεια, η μόνο λύση για τη διασφάλιση του διαθεσίμου εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων, είναι οι αυξήσεις στις αποδοχές τους!

2.Οι έμμεσοι φόροι, π.χ. ΦΠΑ, οι οποίο υπολογίζονται (και επιβάλλονται επί μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας προϊόντα λόγω ακρίβειας), είναι ιδιαίτερα αυξημένοι. Το 2025 ο ΦΠΑ θα φτάσει τα 26,673 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 4,2% εν σχέσει με φέτος.


3.Στους άμεσους φόρους κυριαρχούν οι πληρωμές των φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.α.) με 15,244 δισ. ευρώ, καθώς δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα, έναντι των μισών (7,972δισ.) των Νομικών Προσώπων (εταιρειών). Οι δε φόροι κεφαλαίου, περιορίζονται μόλις στα 235 εκ. το 2025 (αφορολόγητο στις μεταβιβάσεις, μόλις 5% φόρο μερισμάτων κ.α.), παραμένοντας σταθερά χαμηλοί, όσοι και φέτος…

4.Η κρατική επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ θα είναι αυξημένη το νέο χρόνο κατά 713 εκ. ευρώ, αλλά τα περίπου 450 εκ. εξ αυτών θα απολεσθούν από τη μείωση, κατά μια ποσοστιαία μονάδα (1%), των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών υπέρ ΕΟΠΥΥ (Υγείας). Δηλαδή, για να καταστεί πιο φθηνή/ελκυστική η απασχόληση (μείωση του έμμεσου μισθολογικού κόστους), θα πληρώσουν τη διαφορά (χρηματοδότηση ΕΟΠΥΥ) οι φορολογούμενοι…
Η κλοπή δια της… ΕΑΣ

5.Η Εισφορά «Αλληλεγγύης» Συνταξιούχων αποτελεί την πιο σκαστή φορο-απάτη. Φέτος Δημόσιο και ΕΦΚΑ δαπάνησαν για τις αυξήσεις στις περίπου 1,6 εκ. συνταξιούχους 425 εκ. ευρώ (900.000 είχαν προσωπική διαφορά, ενώ δεν αναπροσαρμόζονται καθόλου οι επικουρικές συντάξεις). Και από αυτά εισέπραξε πίσω το δημόσιο 866 εκ. μόνο υπέρ ΕΑΣ. Και όχι μόνο αυτό: οι εισπράξεις το 2024 (σ.σ. το ίδιο θα επαναληφθεί και το 2025), είναι αυξημένες κατά 320 εκ. το 2024 εν σχέσει με το 2023.


Άρα με μια μικρή αύξηση κατώτερη που πληθωρισμού (και όχι στο σύνολο των συνταξιούχων), πυροδοτείται το ντόμινο της υπερ-φορολόγησης. Στην περίπτωση της ΕΑΣ, της διπλής φορολογίας/φοροκλοπής.

6.Το ονομαστικό ΑΕΠ το 2024 έφθασε τα 235 δισ. ευρώ, όσο περίπου ήταν και το 2007, προ της κρίσης (από το 2008 σημειωνόταν ύφεση, αρχικά -0,2% και ακολούθως σε καταστροφικά ποσοστά λόγω και των μνημονίων), αλλά το ατομικό ΑΕΠ είναι μόλις 15.700 ευρώ, πολύ κάτω ακόμη και του ατομικού ΑΕΠ του μακρινού και… μνημονιακού έτους 2010 (16.000 ευρώ).

Αυτό και μόνο καταδείκνυε τις εισοδηματικές ανισότητες στη χώρα. Κυρίως όπως αυτές διευρύνθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια της… νεοδημοκρατικής ανάκαμψης.

7.Φέτος είχαμε περισσότερους τουρίστες, αλλά ήταν πιο… φτωχοί. Σε κάθε ταξίδι άφησαν 7% λιγότερα χρήματα από πέρυσι (ή άφησαν τα χρήματα στην… αλλοδαπή οι touroperators).


8.Για συντάξεις θα δαπανηθούν το νέο χρόνο 34,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,374 από τον προϋπολογισμό (φορολογούμενους), σχεδόν 250 εκ. λιγότερο από φέτος. Ωστόσο, το 2024 ο ΕΦΚΑ έλαβε επιπλέον 713 ευρώ από τον προϋπολογισμέ λόγω αυξημένου αριθμού συνταξιοδοτήσεων (περίπου 210.000 αιτήσεις). Έκρηξη συνταξιοδοτήσεων λόγω της κατάργησης των αντικινήτρων απασχόλησης των συνταξιούχων…

Ειδική περίπτωση είναι το ΝΑΤ. Από τα ανωτέρω ποσά που δίνει ο προϋπολγσιμός, τα 3,56 δισ. θα πάνε στους απόμαχους ναυτικούς, καθώς οι εισφορές από την απασχόληση στην ναυτιλία περιορίζονται μόλις στα 9 εκ. ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου