Πέμπτη, Νοεμβρίου 21, 2024
Το Documento καταγγέλλει την ΑΑΔΕ για εκδικητικό πρόστιμο 161.000 ευρώ Νέο πρόστιμο 161.000 ευρώ στο Documento.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Πρόστιμο 161.000 ευρώ επιβλήθηκε στο Documento από την ΑΑΔΕ, το οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως αντίποινα για τις αποκαλύψεις της.
Σύμφωνα με το Documento, το πρόστιμο βασίζεται σε αμφισβητούμενα πορίσματα.
Η εφημερίδα και το site υποστηρίζει ότι το πρόστιμο αποτελεί μέρος μιας οικονομικής και πολιτικής πίεσης, και τη στοχοποίηση του ιδιοκτήτη της, Κώστα Βαξεβάνη.
Αναλυτικά όπως αναφέρει το Documento: «Η ΑΑΔΕ συνεχίζει ακάθεκτη την επιχείρηση εξόντωσης του ενοχλητικού Documento, που δεν πτοήθηκε από το παράνομο πρόστιμο των 250.000 ευρώ που μας επιβλήθηκε με ένα εξωφρενικό τέχνασμα, την τελευταία εργάσιμη ημέρα του 2023, και συνέχισε να αποκαλύπτει τα «σημεία και τέρατα» της διοίκησης Πιτσιλή και της εγκληματικής μαφίας που ενδημεί στις τάξεις της.
Τρέφοντας φρούδες ελπίδες ότι μόνο μέσω του οικονομικού στραγγαλισμού θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την εκδίκηση τους απέναντι στην ανυπότακτη δημοσιογραφία, σε λιγότερο από ένα χρόνο, τα «πιστόλια» του Μαξίμου και του Γ. Πιτσιλή στην ΑΑΔΕ προχώρησαν στην επιβολή ενός ακόμα αυθαίρετου πρόστιμου ύψους 161.000 ευρώ.
Μάλιστα αυτή τη φορά η δολιότητα είναι ακόμα πιο εξόφθαλμη…
Ενώ το τέχνασμα παραμένει το ίδιο, και είναι η αυθαίρετη κρίση ότι οι εκπτώσεις που γίνονται σε διαφημιζόμενους με ποσοστά πάνω από 80%, αποτελούν αδήλωτα και κρυφά κέρδη, δηλαδή μαύρο χρήμα (χωρίς να υπάρχει καμία απόδειξη για αυτό), στον νέο έλεγχο που μάς έκαναν (για το 2018) άφησαν απέξω κάποιες μεγάλες εταιρείες…
Τι έκαναν δηλαδή;
Άλλες εκπτώσεις, της τάξης για παράδειγμα του 90%, τις θεωρούν διακίνηση μαύρου χρήματος, ενώ άλλες της ίδιας τάξης, θεωρούν ότι δεν σχετίζονται με μαύρο χρήμα. Δηλαδή οι ίδιοι ελεγκτές σε δύο ελέγχους, την Εθνική Τράπεζα (για το 2017) την εμφανίζουν να διακινεί μαύρο χρήμα στο Documento, ενώ για το 2018 αν και έχει την ίδια έκπτωση την εξαιρούν!
Προφανώς και δεν πρόκειται για φορολογική σχιζοφρένεια, αλλά για ξεκάθαρο δόλο. Βάζουν πρόστιμο στο Documento, αλλά ταυτόχρονα εξαιρούν επιχειρηματίες για να τους διαφυλάξουν στην περίπτωση που το Documento ζητήσει να ελεγχθούν ως διακινητές μαύρου χρήματος όσοι έδωσαν διαφήμιση με μεγάλη έκπτωση (όπως βέβαια γίνεται σε όλα τα ΜΜΕ).
Για να γίνει ακόμα πιο σαφής ο δόλος ενδεικτικά αναφέρουμε δύο εταιρείες που έχουν δώσει έκπτωση πάνω από 80% αλλά έμειναν απέξω από αυτές που δήθεν πλήρωναν το Documento με μαύρο χρήμα. Πρόκειται για την ΤΕΡΝΑ που συνδέεται με τον υπουργό Γ. Γεραπετρίτη (μέσω του πεθερού του) και για τη ΜΟΤΟP ΟΙΛ της οικογένειας Βαρδινογιάννη.
Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τι ακριβώς έχει συμβεί…
Χθες το απόγευμα, μάς κοινοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ, ότι επιβάλλεται φορολογικό πρόστιμο 161.000 ευρώ στο Documento, μετά από fast track αυθαίρετο φορολογικό έλεγχο για το οικονομικό έτος 2018. Είναι ο δεύτερος που γίνεται. Στον πρώτο που αφορούσε το έτος 2017, επιβλήθηκε πρόστιμο 245.000 ευρώ, με έρεισμα την ίδια αυθαιρεσία, πρόστιμο το οποίο εξ ανάγκης ρυθμίσαμε αναμένοντας την δικαστική δικαίωσή μας.
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κανονικούς φορολογικούς ελέγχους αλλά για την επέκταση των SLAPP’s, της φίμωσης δηλαδή της δημοσιογραφικής φωνής και της ελευθερίας του Τύπου, σε αυτήν την εκδοχή τους μέσω δρομολογημένων αυθαίρετων φορολογικών ελέγχων της ΑΑΔΕ. Μετά τις πρωτοβουλίες που πήραν οι ενώσεις για τα SLAPPs και τη χρήση της Δικαιοσύνης κατά της δημοσιογραφίας, τώρα πλέον εργαλειοποιείται και η ΑΑΔΕ για τη διεκπεραίωση «εργολαβιών» ενάντια σε δημοσιογράφους.
Η προσπάθεια να φιμώσουν και να κλείσουν το Documento
Ο φορολογικός έλεγχος στο Documento ξεκίνησε με τη μέθοδο των ανώνυμων επιστολών. Με μια κατάπτυστη και εκδήλως αβάσιμη επιστολή προτεραιοποιήθηκε έλεγχος εναντίον του Documento. Την εντολή ελέγχου έδωσε το νούμερο δύο σήμερα στην ΑΑΔΕ, Νίκος Μπατσίλας, για τον οποίο η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει εισαγγελικό έγγραφο, το οποίο αποκάλυπτε ότι κατά τον φορολογικό έλεγχο που έκανε και μάλιστα ως προανακριτικός υπάλληλος, ενήργησε με άμεσο δόλο να προσπορίσει στην ελεγχόμενη επιχείρηση παράνομο περιουσιακό όφελος και προέβη σε ψευδή αναφορά προς την Εισαγγελική Αρχή. Το ίδιο στέλεχος επιχείρησε να κλείσει υπόθεση πιέζοντας συνάδελφό του, ελεγκτή του ΣΔΟΕ, να υπογράψει υπέρ ελεγχόμενου προσώπου που ήταν στη λίστα Λαγκάρντ.
Στους ελέγχους που ξεκίνησαν στο Documento, όπως ήταν φυσικό δεν βρέθηκε το παραμικρό…
Τότε λοιπόν, αποφάσισαν να κατασκευάσουν «το πρόβλημα». Με μια αυθαίρετη κρίση, αποφάνθηκαν, ότι οι εκπτώσεις που γίνονται σε διαφημιζόμενους με ποσοστά πάνω από 80%, αποτελούν αδήλωτα και κρυφά κέρδη, δηλαδή μαύρο χρήμα.
Δεν παρέθεσαν καμία απόδειξη ύπαρξης μαύρου χρήματος. Αλλά κατηγόρησαν ότι το Documento έχει πάρει μαύρο χρήμα, άρα μεγάλες εταιρείες όπως: οι Τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδας, ακόμη και τα υπουργεία αλλά και ο ΕΔΟΕΑΠ, είχαν εκ των πραγμάτων δώσει το μαύρο χρήμα.
Στην αντίκρουση του πορίσματος που έβγαλαν κατά του Documento, με το οποίο καταλόγισαν πρόστιμο 245.000 ευρώ, παραθέσαμε εκατοντάδες τιμολόγια από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης (Όμιλος Μαρινάκη, Καθημερινή, Real, Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, Εφημερίδα Συντακτών) από τα οποία αποδεικνύεται ότι είναι πάγια εμπορική τακτική να γίνονται εκπτώσεις ακόμη και της τάξης του 99%, πολύ δε περισσότερο σε πελάτες που κλείνουν μεγάλα διαφημιστικά πακέτα για κάποιες από τις διαφημίσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η χώρα λειτουργεί με όρους ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού και είναι τα ΜΜΕ και οι διαφημιζόμενοι που ορίζουν τις τιμές ανάλογα με τις συνθήκες. Αυτοί και μόνο αυτοί. Το ίδιο άλλωστε κάνουν και οι αεροπορικές εταιρείες οι οποίες κάνουν εκπτώσεις σε εισιτήρια των αεροπλάνων τους έως και 99%, κάτω από τη λογική πρόσκλησης πελατών ή πλήρωσης του αεροπλάνου, που έτσι και αλλιώς θα ταξίδευε με κενές θέσεις.
Μετά την ανακοίνωση του προστίμου, οι πελάτες που είχαν διαφημιστεί στο Documento, τα media shop αλλά και η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) πήραν θέση ξεκαθαρίζοντας πως οι εκπτώσεις αποτελούν πάγια εμπορική τακτική και η απόφαση της ΑΑΔΕ επιχειρεί να πλήξει την ελευθεροτυπία, αλλά και αυθαίρετα να ενοχοποιήσει την ελεύθερη αγορά.
Χθες λοιπόν, ο δεύτερος φορολογικός έλεγχος, ανακοίνωσε ότι το πρόστιμο στο Documento είναι 161.000 ευρώ, χωρίς κανένα εύρημα, παρά μόνο τους ίδιους έωλους λόγους των εκπτώσεων σε διαφημιζόμενους πελάτες. Αλλά μετά από έλεγχο για να διαπιστώσουμε με βάση ποια τιμολόγια με μεγάλες εκδόσεις μάς επιβλήθηκε πρόστιμο (λέγοντας στην ουσία ότι οι εκπτώσεις υποκρύπτουν διακίνηση μαύρου χρήματος), διαπιστώσαμε ότι οι ελεγκτές άλλες εκπτώσεις της τάξης για παράδειγμα του 90% τις θεωρούν διακίνηση μαύρου χρήματος, ενώ άλλες της ίδιας τάξης, θεωρούν ότι δεν σχετίζονται με μαύρο χρήμα.
Η απόδειξη της δόλιας τακτικής
Κάθε επιχείρηση, μετά την επιβολή προστίμου από τον φορολογικό ελεγκτικό μηχανισμό, έχει δικαίωμα να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Η ΔΕΔ είναι αυτή που εξετάζει την υπόθεση και αποφαίνεται για τη βασιμότητά της.
Μετά την επιβολή του πρώτου προστίμου των 245.000 ευρώ, το Documento απευθύνθηκε όπως ορίζει ο νόμος στη ΔΕΔ, ζητώντας τη διαγραφή του, γιατί ήταν αυθαίρετο, χωρίς νομικό έρεισμα και φυσικά για λόγους εκδίκησης. Η ΔΕΔ παρότι θα ήταν απολύτως λογικό να αποφανθεί για μια υπόθεση η οποία είχε δημοσιοποιηθεί και εξέθετε τον φορολογικό μηχανισμό και για την οποία είχαν πάρει θέση το Ευρωκοινοβούλιο και τα δημοσιογραφικά συνδικαλιστικά όργανα όπως και η ΕΣΗΕΑ άφησε να εκπνεύσει η προβλεπόμενη 4μηνη προθεσμία χωρίς να αποφανθεί. Δεν θέλησε να καθαρίσει την τιμή και την υπόληψη των στελεχών που κατηγορήσαμε ότι έδρασαν με εντολές για να μας στραγγαλίσουν οικονομικά και στην ουσία δια της σιωπής της συνήργησε με αυτούς.
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η ίδια η ΑΑΔΕ, το 40% και πλέον όσων προσφεύγουν στη ΔΕΔ δικαιώνονται, ενώ μόλις το 8% των περιπτώσεων απορρίπτονται σιωπηλά (δηλαδή δεν εξετάζονται από τη ΔΕΔ). Η δε τάση που υπάρχει είναι να εξετάζονται όλες οι υποθέσεις από τη ΔΕΔ. Το Documento ανήκει στο 8% των υποθέσεων που δεν εξετάστηκαν. Προκύπτει λοιπόν ότι η απόφαση της ΔΕΔ να μην ασχοληθεί με την υπόθεση έχει έναν και μόνο στόχο.
Να φτάσουμε μετά από χρόνια στα Διοικητικά Δικαστήρια ώστε να δικαιωθούμε. Έως τότε, πρέπει να πληρώσουμε τα πρόστιμα και ευελπιστούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε κλείσιμο του ενοχλητικού Μέσου Ενημέρωσης. Αναμένεται ένα ακόμη πρόστιμο με την ίδια μέθοδο και της ίδιας τάξης για το οικονομικό έτος 2019.
Είναι πλέον απολύτως κατανοητό πως δεν έχουμε μια φορολογική υπόθεση, αλλά στοχευμένη προσπάθεια χτυπήματος Μέσου, με άμεσο σκοπό τον αφανισμό του, μέσω του οικονομικού στραγγαλισμού του.
Πληρώνουμε τις δημοσιογραφικές έρευνες
Την τελευταία χρονιά, χωρίς να πτοείται από τους στημένους ελέγχους και τα παράνομα πρόστιμα, το Documento έχει προχωρήσει σε μια σειρά από έρευνες για τη δράση της Κυβέρνησης, αλλά και για τη λειτουργία φοροεισπρακτικού μηχανισμού της, δηλαδή της ΑΑΔΕ.
Έχει αποκαλυφθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει προχωρήσει σε ενοικίαση κτιρίων για την κατά τα λοιπά Ανεξάρτητη Αρχή, προκηρύσσοντας φωτογραφικούς διαγωνισμούς προκειμένου να ενοικιαστούν συγκεκριμένα κτίρια συγκεκριμένων επιχειρηματιών. Η πιο πλέον πρόσφατη χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ενοικίαση των κεντρικών κτιρίων της ΑΑΔΕ, όπου ένα κλειστό Mall, μετατράπηκε σε κτίριο άλλης χρήσης ενώ ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ, προκήρυξε διαγωνισμό για να ενοικιάσει αυτό και μόνο αυτό το κτίριο. Η ενοικίαση του ακινήτου για 12 έτη στοιχίζει για την ΑΑΔΕ και προσφέρει στον ιδιοκτήτη του 53 εκατομμύρια ευρώ, ποσό δηλαδή που είναι πολύ μεγαλύτερο ακόμη και από το κόστος αγοράς του.
Επίσης, το Documento έχει αποκαλύψει, ότι ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, προχωρά συνεχώς σε έργα στην ΑΑΔΕ, τα οποία συστηματικά κοστολογεί λίγο κάτω από 30.000 ευρώ ώστε να παρακάμπτει τους διαγωνισμούς και να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις.
Ακόμη και σε περιπτώσεις που προκηρύσσονται διαγωνισμοί για έργα εκατομμυρίων, αυτό γίνεται την τελευταία στιγμή. Έτσι οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ αποφαίνονται ότι δεν υπάρχει χρόνος για τον διαγωνισμό λόγω του επιμελημένα κατεπείγοντος και έτσι προχωράνε τελικώς και πάλι σε απευθείας αναθέσεις.
Η πιο συγκλονιστική όμως αποκάλυψη, αφορά τον εκβιαστικό τρόπο λειτουργίας στελεχών του φορολογικού μηχανισμού. Στο εσωτερικό της ΑΑΔΕ, έχει δημιουργηθεί μια κανονική μαφία.
Στελέχη της ΑΑΔΕ, στέλνουν στην Υπηρεσία ανώνυμες επιστολές που περιγράφουν δήθεν άνομες ενέργειες επιχειρήσεων. Στη συνέχεια άλλα στελέχη της ΑΑΔΕ, αξιοποιώντας κατά το σχέδιο τους τις ανώνυμες επιστολές, προτεραιοποιούν παρατύπως έρευνες εναντίον αυτών των επιχειρήσεων. Μπαίνουν στα λογιστήρια και καταλογίζουν πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ.
Στη συνέχεια οι επιχειρηματίες ή εκβιάζονται άμεσα ή παραπέμπονται σε συγκεκριμένα λογιστικά και δικηγορικά γραφεία για να τους «καθαρίσουν». Στην ΑΑΔΕ έχουν σταλεί χιλιάδες επιστολές που καταγγέλλουν τη δράση του κυκλώματος, αλλά αντί να προωθηθούν στην εισαγγελία για πλήρη έρευνα (με άνοιγμα ηλεκτρονικών μέσων, έρευνες σε σπίτια, παρακολούθηση τηλεφώνων, ως ορίζει ο νόμος ακριβώς για να υπάρξει ουσιαστική έρευνα σε τέτοιες υποθέσεις διαφθοράς) παραπέμπονται στη διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ίδιας της ΑΑΔΕ και καθαρίζονται «υπηρεσιακά». Σε δύο περιπτώσεις, που οι πολίτες κατήγγειλαν όσα γνώριζαν σε άλλον φορέα, και δη στην ΕΛΑΣ (υποθέσεις Εφορίας Χαλκίδας και Εφορίας Κέρκυρας), εντοπίστηκαν και εξαρθρώθηκαν τα δύο κυκλώματα.
Πρόσφατα το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την έκθεση του έτους 2023 που αφορούσε τη λειτουργία της ΑΑΔΕ, εντοπίζει και αυτό, την τακτική των στελεχών της ΑΑΔΕ, να πραγματοποιούν αυθαίρετες έρευνες πέρα από το κριτήρια προτεραιοποίησης που ορίζει ο νόμος με διάφορα προσχήματα. Η αιτία δεν είναι άλλη από τους εκβιασμούς που ασκούνται σε επιχειρήσεις και τους χρηματισμούς που εξασφαλίζονται με τον τρόπο αυτό.
* Να σημειωθεί ότι είναι ήδη ενήμερες ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ, ενώ ενημερώνονται διεθνείς οργανώσεις Τύπου και δημοσιογράφοι ξένων ΜΜΕ που είχαν αντιδράσει έντονα και στο προηγούμενο «χτύπημα» στην ελευθεροτυπία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου