ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Γράφει ο Βαγγέλης Κύρκος
Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής Πόθεν Έσχες, καθώς η νέα πλατφόρμα βρίσκεται ήδη στον «αέρα» και οι υπόχρεοι μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις του έτους 2023 (χρήση 2022) και του έτους 2024 (χρήση 2023).
Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση κομβικής σημασίας και πολύ μεγάλης εμβέλειας. Και αυτό διότι στην πλατφόρμα πλέον εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα στοιχεία από τραπεζικά ιδρύματα, δηλαδή λογαριασμοί, επενδύσεις, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, δάνεια, θυρίδες κ.τ.λ. Οι υπόχρεοι απλώς θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την ορθότητά τους.
Δεδομένα αποτελεί το μεγάλο συν της νέας διαδικασίας συμπλήρωσης του Πόθεν Έσχες. Με αυτόν τον τρόπο λύνονται χρόνια ζητήματα. Όπως, για παράδειγμα, ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να ταλαιπωρούνται και να πηγαίνουν στις τράπεζες για να έχουν το υπόλοιπο στους λογαριασμούς..
Και δεν είναι μόνο η ταλαιπωρία, είναι και η διαφάνεια. Καθίσταται πλέον σαφές σε όλους ότι το Κράτος ξέρει!
Πόθεν Έσχες: Λύνονται σταδιακά τα ζητήματα που προέκυψαν
Όπως κάθε τι καινούριο, έτσι και η πλατφόρμα για το Πόθεν Έσχες έβγαλε προβλήματα νεότητας.
Τα περισσότερα θέματα έχουν ήδη διορθωθεί, ή δρομολογείται η λύση τους.
Ενδεικτικά ζητήματα που προέκυψαν, αφορούν την προσωρινή και την οριστική υποβολή της δήλωσης.
Ειδικότερα:
Όσον αφορά την οριστική υποβολή, δεν ήταν αρχικά εφικτή, διότι αρχικά είχαν σταλεί στοιχεία από 90-100 ιδρύματα για να προσυμπληρωθούν οι δηλώσεις. Όμως, υπήρχαν πολίτες που είχαν δεδομένα σε κάποιες μικρές επενδυτικές εταιρείες, οι οποίες δεν τα είχαν αποστείλει.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έπρεπε να ανοίξει την εφαρμογή, για να προχωρήσει η διαδικασία. Έτσι, η αναμονή για την οριστική υποβολή ήταν αναγκαία, προκειμένου οι υπόλοιποι πολίτες που αρχικά που δεν είχαν εξυπηρετηθεί, να δουν τα δικά τους στοιχεία προσυμπληρωμένα.
Σχετικά με την προσωρινή δήλωση, όταν κάποιος χρήστης της πλατφόρμας περνά μια πληροφορία, για να μπορεί να αποθηκεύσει προσωρινά, πρέπει αυτή η πληροφορία να είναι πλήρης. Συνεπώς, εάν υπάρχουν κενά, αυτά πρέπει να συμπληρωθούν.
Το βασικότερο ζήτημα σχετίζεται με τα οχήματα. Το σύστημα φέρνει τα στοιχεία από την περσινή δήλωση, αλλά όταν ένας χρήστης τα καταχωρεί, πρέπει να καταχωρήσει και την πηγή προέλευσής τους.
Δηλαδή, από τις περσινές δηλώσεις υπάρχουν κενά σε κάποια πεδία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο υπόχρεος ή ο λογιστής του, να μην μπορεί να αποθηκεύσει τη δήλωση, επειδή δεν είχαν περαστεί όλα τα στοιχεία.
Έτσι, το σύστημα έβγαζε μήνυμα που έλεγε στον υπόχρεο να μπει στα μέσα μεταφοράς, προκειμένου να συμπληρώσει τα στοιχεία που έλειπαν και να πατηθεί η προσωρινή αποθήκευση.
Επίσης, εμφανίστηκαν και κάποια «κρυφά» σφάλματα που τέθηκαν υπόψιν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και για τα οποία επίσης δρομολογήθηκε η λύση τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στις καλλιέργειες με δέντρα, για τις οποίες το σύστημα ζητούσε από τους χρήστες να καταχωρήσουν όροφο και έτος κατασκευής. Και αυτό, εάν δεν έχει ήδη διορθωθεί, θα γίνει τις επόμενες ώρες.
Πόθεν Έσχες: Οι περιπτώσεις που ο πολίτης πρέπει να βάλει… το χέρι του
Αναφορικά με τη λογική της πλατφόρμας, είναι πάρα πολύ απλή. Ό,τι υπάρχει ήδη διαθέσιμο στο Δημόσιο ως στοιχείο, περνά κατευθείαν στη δήλωση του πολίτη. Ωστόσο, δεν είναι δυνατό να γίνουν όλα αυτόματα.
Ό,τι δεν γνωρίζει η τράπεζα ή ο αρμόδιος φορέας, είναι αυτό που πρέπει να καταχωρήσει μόνος του ο υπόχρεος. Δηλαδή, ο πολίτης (ή ο λογιστής) που θα συμπληρώσει τη δήλωση, πρέπει να αναφέρει το πώς προέκυψε ένα Χ ποσό σε κάποιον λογαριασμό.
Προσοχή: Τα ζευγάρια πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστά τις δηλώσεις τους
Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια τα ζευγάρια να υπέβαλαν μαζί τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες, αλλά αυτό πλέον έχει αλλάξει. Πλέον, κάνουν ξεχωριστά. Είναι μια διαφορά που σίγουρα δεν αρέσει στους πολίτες σε σχέση με το παρελθόν, αλλά αυτό δεν οφείλεται στον σχεδιασμό της πλατφόρμας. Είναι κάτι που προβλέπει η νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι καταληκτική ημερομηνία για υποβολή της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης είναι η 31η Δεκεμβρίου 2024. Για να μπείτε στην πλατφόρμα μπορείτε να πατήσετε ΕΔΩ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου