Σάββατο, Νοεμβρίου 09, 2024

Γερμανία: Ποιοι και γιατί πιέζουν τον Σολτς για εκλογές «εδώ και τώρα» To CDU είναι πρώτο στα γκάλοπ και θέλει να επιστρέψει στη διακυβέρνηση - Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, όσο παρέμεναν στην κυβέρνηση, κινδύνευαν να μείνουν εκτός Βουλής - Πώς μεθόδευσε την έξοδό του ο αρχηγός τους Κρίστιαν Λίντνερ








Πιέζουν για άμεση προσφυγή στις κάλπες στη Γερμανία τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU, όσο και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του FDP, που αποχωρούν από την τρικομματική κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημoκράτες και τους Πρασίνους, μετά από την αποπομπή του προέδρου τους, Κρίστιαν Λίντνερ από το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση Σολτς.

Ο προϋπολογισμός που καλείται να καταθέσει η κυβέρνηση Σολτς τις επόμενες ημέρες, διαμορφώνεται υπό την απειλή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου η οποία επιβάλλει περικοπή δαπανών ύψους 25 δισ. ευρώ. Ήδη, ο Σολτς ζήτησε την ανοχή των Χριστιανοδημοκρατών για να περάσει ο προϋπολογισμός ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το κράτος, για να εισπράξει ένα μεγαλοπρεπές «nein.

O αρμόδιος για τον προϋπολογισμό Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών ως την Τετάρτη και ηγέτης του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), το οποίο απειλείται να βρεθεί εκτός Μπούντεσταγκ στις επόμενες εκλογές, σχεδίασε μία "ηρωική έξοδο” από το τρικομματικό κυβερνητικό σχήμα, την οποία ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Σολτς μετέτρεψε σε αποπομπή.

Ο Λίντνερ απέστειλε στους κυβερνητικούς εταίρους κείμενο με το οποίο ζητούσε την περιστολή της γραφειοκρατίας, αλλά και την υιοθέτηση φοροαπαλλαγών για τα μεγαλύτερα εισοδήματα, όπως και περικοπές στις συντάξεις - μία πικρή συνταγή, η οποία έφερε στον Λίντνερ κάποια άμεσα δημοσκοπικά οφέλη - με την αύξηση του ποσοστού πρόθεσης ψήφου υπέρ του FDP από το 4% στο 4,5%.

Όπως είναι γνωστό, οι δημοσκοπήσεις του Οκτωβρίου έδειξαν ότι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες θα έμεναν εκτός Μπουντεσταγκ σε ενδεχόμενες εκλογές, ενώ οι Σοσιαδημοκράτες του Σολτς θα μοιράζονταν την δεύτερη θέση με το ακροδεξιό AfD και οι Πράσινοι θα είχαν και ελαφρά άνοδο μίας ποσοστιαίας μονάδας. Ωστόσο, σε προσωπικό επίπεδο, ο Όλαφ Σολτς ήταν δεύτερος, με μόλις δύο μονάδες διαφορά από τον πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς. Σε ένα ενδεχόμενο άμεσων εκλογών, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες εφόσον «ξεπλυθούν» εκλογικά από το κόστος που είχαν μετέχοντας σε μία «αριστερόστροφη» συμμαχία, θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην κυβέρνηση ως συνεταίροι της CDU, αυτή τη φορά.

Η προειδοποίηση στον Σολτς

Ο ίδιος ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών κάλεσε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και όχι στα μέσα Ιανουρίου, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο καγκελάριος. "Το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας" διεμήνυσε με δηλώσεις του, θέλοντας να επισπεύσει την προσφυγή στις πρόωρες κάλπες, δεδομένου ότι το κόμμα του είναι σταθερά πρώτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις και ο ίδιος έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος καγκελάριος.

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβάλουμε τώρα τις πρόωρες εκλογές" τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία δεν μπορεί τους επόμενους μήνες να πορευθεί με μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μέσα στην Πέμπτη, ο Φρίντριχ Μέρτς θα συναντηθεί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για να συζητήσουν όλα τα πιθανά σενάρια, ενώ ήδη συναντήθηκε με τον (σοσιαλδημοκράτη) πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος θα πρέπει τώρα να χειριστεί μία πολύπλοκη πολιτική κρίση μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και με την απειλή Τραμπ για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα να φοβίζει το Βερολίνο.

«Ο Σολτς με εξαπάτησε»

Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ κατηγόρησε την Πέμπτη τον καγκελάριο ότι τον εξαπάτησε, ενώ του καταλόγισε και «αδυναμία να ηγηθεί». Ζήτησε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης και προκήρυξης εκλογών και δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του.

«Η κρατική πολιτική ευθύνη περιλαμβάνει και το στιλ του αξιωματούχου, προκειμένου να μην ζημιώνεται η δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Λίντνερ και επανέλαβε ότι είχε εισηγηθεί στον καγκελάριο Σολτς να δρομολογήσει πρόωρες εκλογές εφόσον δεν υπήρχε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2025, αλλά ως απάντηση δέχθηκε πίεση για άρση του φρένου χρέους, λόγω της περιβόητης τρύπας των 9 δισ. ευρώ που δημιουργούν οι αποφάσεις του Ανώτατου Συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας.

«Αυτό ήταν σκόπιμη παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας. Αν αντιμετώπιζα το Σύνταγμα με τέτοια αμέλεια, θα είχα παραβιάσει τον όρκο μου», σημείωσε και έκανε λόγο για «παράσταση αποπομπής» εκ μέρους του κ. Σολτς. «Το ορθό θα ήταν μια άμεση ψήφος εμπιστοσύνης και νέες εκλογές», δήλωσε και τόνισε ότι «δεν επιτρέπεται η καγκελαρία να γίνει αρχηγείο προεκλογικής εκστρατείας, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πολιτικά ανεύθυνο».

Ο αρχηγός του FDP δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του – εφόσον συμφωνούν και τα αρμόδια κομματικά όργανα. «Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες μπήκαν στην προεκλογική εκστρατεία με στόχο να συνεχίσουν να αναλαμβάνουν τις ελπίδες τους», είπε ο Κρίστιαν Λίντνερ και σε ιδιαίτερα προσωπικό τόνο δήλωσε ότι υπέφερε στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς δεν μπορούσε να αναλάβει δράση λόγω των διαφωνιών των εταίρων. «Το να βλέπω πόσο δυσαρεστημένοι είναι οι άνθρωποι, όταν κάθε τόσο τους λέγαμε ότι θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία ανάπτυξης, με κούρασε ως άνθρωπο», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση του υπουργού Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ να παραμείνει στην κυβέρνηση παρότι το FDP απέσυρε όλους τους υπουργούς του, ο κ. Λίντνερ περιορίστηκε να δηλώσει: «Το σημειώνω. Του εύχομαι το καλύτερο σε ανθρώπινο επίπεδο».

Υπέρ Σολτς οι Πράσινοι

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) υπερασπίστηκε την απόφαση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς να μην ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης και να συνεχίσει να φέρνει στην Bundestag νομοσχέδια προς ψήφιση.

«Η κυβέρνηση δεν είναι υπηρεσιακή. Εξακολουθεί να λειτουργεί και έχει πολλά σχέδια. Μέρος της δουλειάς του υπουργού είναι να συνεχίσει να αναπτύσσει νέους νόμους και να τους φέρνει στο κοινοβούλιο, ακόμη και αν η κυβέρνηση δεν έχει πλέον πλειοψηφία», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Οικονομίας επαίνεσε τον υπουργό Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ για την απόφασή του να παραμείνει στην κυβέρνηση παρότι το FDP απέσυρε όλους τους υπουργούς του. «Βρίσκω εντυπωσιακό το γεγονός ότι βάζει το υπουργείο πάνω από το κόμμα. Τον τιμώ για αυτό και προσβλέπω στην περαιτέρω συνεργασία μας», πρόσθεσε.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ επανέλαβε ότι η διάλυση του συνασπισμού θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και κάλεσε τους πολίτες να μην κοιτάζουν πίσω. «Όλοι έβλεπαν ότι δεν κάναμε ο ένας τη ζωή του άλλου εύκολη», παραδέχθηκε και υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τώρα με σοβαρότητα τα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου