Πέμπτη, Δεκεμβρίου 19, 2024
Μερτς: «Κούρεμα» 100 δισ. σε κοινωνικές δαπάνες θέλει ο υποψήφιος διάδοχος του Σολτς Ο Φρίντριχ Μερτς προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των πρόωρων εκλογών.
(AP Photo/Ebrahim Noroozi)
Ο συντηρητικός υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Φεβρουαρίου, πρότεινε περικοπή 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη μετανάστευση και τις κοινωνικές δαπάνες σε μια προσπάθεια να διορθώσει τα οικονομικά της χώρας.
Το σχέδιο αναδεικνύει την έντονη αντίθεση του ηγέτη του CDU Φρίντριχ Μερτς με την πολιτική υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος απέφυγε τις μειώσεις στην κοινωνική πρόνοια παρά το τεράστιο κόστος για τους φορολογούμενους.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο Μερτς έβαλε από νωρίς στο στόχαστρο τον Σολτς, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την οικονομική παρακμή της Γερμανίας στα πόδια του σοσιαλδημοκράτη.
Η γερμανική οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί για δεύτερο συνεχόμενο έτος λόγω της μείωσης των εξαγωγών και των υψηλών τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όποιος κι αν σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και δημόσια στήριξη για τις μαζικές επενδύσεις που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό των ετοιμόρροπων υποδομών της χώρας, την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων και την πλοήγηση στην επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
«Ο Σολτς έχει χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι εγκαταλείπουν τη χώρα», δήλωσε την Τρίτη ο Μερτς, ο οποίος ηγείται της συμμαχίας CDU/CSU, προσθέτοντας ότι θέλει να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 25%.
«Είμαστε έτοιμοι και ικανοί να αναλάβουμε ξανά την κυβερνητική ευθύνη στη Γερμανία».
Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2025 ανέρχεται σε 488 δισ. ευρώ, με τις εργασιακές και κοινωνικές δαπάνες να είναι 179 δισ. ευρώ.
Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε τη Δευτέρα, αφού ο Σολτς έχασε την πρόταση εμπιστοσύνης στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, προκαλώντας νέες ομοσπονδιακές εκλογές που θα διεξαχθούν πιθανότατα στις 23 Φεβρουαρίου, επτά μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σολτς θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.
Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς, μαζί με τους πρώην εταίρους του στον συνασπισμό, τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους, έχουν υποφέρει από τις δημοσκοπήσεις.
Η συμμαχία CDU/CSU του Μερτς προηγείται με ποσοστό υποστήριξης περίπου 31%, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία - ή AfD - είναι δεύτερη με 19,8% και το SPD τρίτο με 17%, σύμφωνα με τον τελευταίο μέσο όρο των δημοσκοπήσεων του Bloomberg.
Οι Πράσινοι είναι τέταρτοι με 11,2% και το BSW - ένα νέο ακροαριστερό κόμμα που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο - πέμπτο με 7,5%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, η απόλυση του οποίου προκάλεσε τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, εξακολουθούν να κινδυνεύουν να πέσουν κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο. Το κόμμα συγκεντρώνει επί του παρόντος ποσοστό 4,9%.
Διαπραγματεύσεις μετά τις εκλογές
Μετά τις εκλογές, θα χρειαστούν εβδομάδες, αν όχι μήνες, για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Αν και η CDU/CSU προηγείται στις δημοσκοπήσεις, απέχει πολύ από το να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν, και ενδεχομένως περισσότερους, εταίρους συνασπισμού. Και όσο περισσότερα κόμματα διεκδικούν έδρες στο κοινοβούλιο, τόσο πιο δύσκολο είναι να δημιουργηθεί μια συμμαχία.
Ο Μερτς έχει προτείνει την άμεση διακοπή της ροής της παράτυπης μετανάστευσης προς τη Γερμανία, μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος, συνεχή στήριξη της Ουκρανίας και δέσμευση για το συνταγματικό φρένο χρέους. Την Τρίτη, πρότεινε ότι 100 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από περικοπές στη μετανάστευση και την κοινωνική βοήθεια.
Επιχείρησε επίσης να διαχειριστεί τις προσδοκίες, λέγοντας ότι «δεν θα υποσχεθώ ότι όλα θα βελτιωθούν αμέσως».
Ο Σολτς και οι Σοσιαλδημοκράτες θα παρουσιάσουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα αργότερα την Τρίτη, εκθέτοντας το σχέδιό τους για την ανάκαμψη της οικονομίας. Το SPD έχει προτείνει έκπτωση φόρου 10% για τις εταιρείες που επενδύουν στη Γερμανία και τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου 100 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας.
Για να ενισχύσει τη ζήτηση για τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα, το SPD εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο φορολογικών εκπτώσεων για τους αγοραστές ηλεκτρικών οχημάτων. Επιπλέον, ο Σολτς θέλει να χαλαρώσει τα αυστηρά όρια δανεισμού της χώρας, να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τις βαριές βιομηχανίες με την επιβολή ανώτατου ορίου στα τέλη του δικτύου και να τονώσει την εγχώρια ζήτηση με τη μείωση του φόρου εισοδήματος για τα περισσότερα νοικοκυριά, αυξάνοντας παράλληλα τη φορολογική επιβάρυνση για όσους κερδίζουν τα περισσότερα.
«Χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη και αυτό είναι εφικτό μόνο με περισσότερες επενδύσεις στις υποδομές μας», δήλωσε ο Σολτς στη Bundestag τη Δευτέρα. «Αυτό είναι το καθήκον της γενιάς μας τώρα - οι μελλοντικές γενιές θα μας μετρήσουν με βάση αυτή την πρόκληση».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου