Πέμπτη, Δεκεμβρίου 19, 2024

Στα 156 ευρώ το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για 4 άτομα - Τιμές «φωτιά» σε κρέας και τυριά Ο... προϋπολογισμός του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Οι τιμές σε κρέας, τυριά, κρασιά. Καμπανάκι για τις εξαγωγές αρνιών, κατσικιών στην Ιταλία.




CC0

 
 


Μία μόλις εβδομάδα απομένει για τα Χριστούγεννα, με τους καταναλωτές που έχουν ήδη ξεκινήσει τις έρευνες αγοράς για τα «καλούδια» που βάλουν στο εορταστικό τραπέζι, να διαπιστώνουν ότι φέτος θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών περί αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και των τιμών.
Ο… προϋπολογισμός του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Του λόγου το ακριβές επιβεβαιώνει έρευνα του ΙΝΚΑ, σύμφωνα με την οποία, φέτος οι καταναλωτές θα πληρώσουν κατά 10% ακριβότερα το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σε σχέση με τα περσινά Χριστούγεννα, αφού για 4 άτομα πέρυσι η τιμή ήταν στα 146,55€, ενώ φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 156,02€.


Τα 156,02€ προκύπτουν ως εξής:Γαλοπούλα: κιλά 2, 11 ευρώ/κιλό = 22 ευρώ
Αρνί Παϊδάκια: κιλά 2, 14 ευρώ/κιλό = 28 ευρώ
Λουκάνικα: κιλό 1, 10 ευρώ/κιλό = 10 ευρώ
Ντομάτες: γραμμάρια 300, 2,90 ευρώ/κιλό = 0,87 ευρώ
Αγγούρι: τεμάχιο 1, 0,70 ευρώ/τεμάχιο = 0,70 ευρώ
Κρεμμύδια φρέσκα: ματσάκι 1, 0,70 ευρώ/ματσάκι = 0,70 ευρώ
Λάχανο: τεμάχιο 1, 1,50 ευρώ/τεμάχιο = 1,50 ευρώ
Καρότα: κιλό 1/2, 2 ευρώ/κιλό = 1 ευρώ
Πατάτες: κιλό 1, 1,25 ευρώ/κιλό = 1,25 ευρώ
Τυρί φέτα: κιλό 1/2, 13 ευρώ/κιλό = 6,50 ευρώ
Κασέρι ή γραβιέρα: κιλό 1/2, 18 ευρώ/κιλό = 9 ευρώ
Κρασί εμφιαλωμένο: τεμάχιο 1 γραμμάρια 750, 16 ευρώ/τεμάχιο = 16 ευρώ
Αναψυκτικά: τεμάχια 8, 0,95 ευρώ/τεμάχιο = 7,60 ευρώ
Μπύρες: τεμάχια 2, 2,20 ευρώ/τεμάχιο = 4,40 ευρώ
Μελομακάρονα - κουραμπιέδες: κιλό 1, 17 ευρώ/κιλό = 17 ευρώ
Γλυκά: 13 ευρώ
Φρούτα: 3,5 ευρώ
Γέμιση γαλοπούλας: 13 ευρώ
Σύνολο: 156,02 ευρώ

Άρα 156,02 ευρώ / 4 = 39 ευρώ το άτομο.

Οι τιμές στο κρέας - Ποιες «πάγωσαν», ποιες αυξήθηκαν

Όσον αφορά συγκεκριμένα στο κρέας, οι τιμές σε ορισμένα είδη εμφανίζουν σταθεροποίηση, ενώ άλλα πωλούνται πιο «τσιμπημένα» σε σχέση με πέρσι.
Κρέας (τιμή/κιλό) Δεκέμβριος 2023 Δεκέμβριος 2024
Γαλοπούλα 10,50 – 12€ 11 – 13€
Αρνί & κατσίκι 12,5 – 16,5€ 12 – 16€
Χοιρινό 7,5 – 9,5€ 7,5 – 9,5€
Κοτόπουλο 3,5 – 5€ 3,5 – 5€
Μοσχάρι 12€ 14,50€
Κιμάς μοσχαρίσιος 10 – 10,50€ 12 – 12,50€

Τιμές «φωτιά» και στα τυριά - Ακριβότερα τα ελληνικά από τα δημοφιλή εισαγόμενα

Παράλληλα, οι καταναλωτές φέτος θα αγοράσουν αρκετά ακριβότερα και τα τυριά.


Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του ΑΝΤ1, τα ελληνικά τυριά κοστίζουν περισσότερο από κάποια δημοφιλή εισαγόμενα.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

Κατσικίσιο τυρί
εισαγωγής από 7,47 ευρώ/κιλό
ελληνικό από 15 – 16 ευρώ/κιλό

Καμαμπέρεισαγωγής από 2,68 ευρώ/κιλό
ελληνικό από 4,50 ευρώ/κιλό

Την ανιούσα στις τιμές έχουν πάρει και πολλά παραδοσιακά ελληνικά τυριά. Το ελληνικό κίτρινο τυρί το βρίσκει κανείς από τα 22 με 23 ευρώ το κιλό. Η γραβιέρα από 19 με 20 ευρώ, ενώ και το λαδοτύρι Μυτιλήνης κυμαίνεται στα 19 με 20 ευρώ το κιλό.
Κρασί με τιμή… σαμπάνιας

Το κρασί είθισται να μη λείπει από κανένα τραπέζι την ημέρα των εορτών. Ωστόσο, οι τιμές των ελληνικών μπορούν φέτος να ανταγωνιστούν τις τιμές κρασιών από το εξωτερικό.

Παραδείγματα:


Σοβινιόνεισαγωγής από 19 ευρώ
ελληνικό από 13 ευρώ

Ξινόμαυροεισαγωγής από 20 ευρώ
ελληνικό από 16 ευρώ

Ασύρτικο
Σαντορίνης από 20 ευρώ
Ισπανικό από 25 ευρώ






Καμπανάκι για τις εξαγωγές αρνιών, κατσικιών στην Ιταλία - «Αν συνεχιστούν, έρχονται αυξήσεις τη Δευτέρα»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, κρούει το «καμπανάκι» για τις εξαγωγές αρνιών και κατσικιών προς την Ιταλία.

«Στα κρεοπωλεία και τις αγορές, η τιμή του αρνιού και του κατσικιού είναι η ίδια με πέρυσι. Εκεί που έχει μειωθεί η τιμή, είναι η τιμή στον κτηνοτρόφο κατά ένα ευρώ», ανέφερε μιλώντας στο MEGA.

«Αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας, και από εκεί θα εξαρτηθεί η τιμή στα αμνοερίφια μέχρι τέλος της εβδομάδας, τα αρνιά και τα κατσίκια τα οποία είναι βάρος έως 8 κιλά, όλα φεύγουν για την Ιταλία, τα εξάγουμε. Αν συνεχιστούν οι εξαγωγές για την Ιταλία στα γάλακτος που λέμε, στα αμνοερίφια, τότε η τιμή από τη Δευτέρα θα εκτοξευτεί γιατί δεν θα έχουμε επάρκεια», προειδοποίησε.

«Πονοκέφαλος» η ευλογιά των αιγοπροβάτων

Παράλληλα, προβλήματα σε κτηνοτρόφους και εμπόρους δημιουργεί και η ευλογιά, η οποία οδηγεί πολλά κοπάδια σε θανάτωση.

«Βρισκόμαστε σε μια εξάπλωση του ιού, να θανατώνουμε το ένα κοπάδι μετά το άλλο. Τώρα έχουμε σε αναμονή στα 6 – 7 κοπάδια για θανάτωση. Συνολικά πρέπει να περνάν τα 40.000 ζώα στη Θεσσαλία. Είναι πολλά τα ζώα. Μιλάμε για κοπάδια από 500 – 600 έως 1.200 – 1.300», τόνισε στο MEGA ο Γιώργος Τερζάκης, πρόεδρος κτηνοτροφών Μαγνησίας.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται στο κρέας γιατί πριν σφάξει ένας παραγωγός, πάνε οι κτηνίατροι, του παίρνουν δείγμα, του κάνουν τις εξετάσεις και όταν είναι εντάξει, σφάζει την άλλη μέρα. Το κρέας, σε εμάς τους παραγωγούς, έχει πέσει 1 ευρώ κάτω από πέρυσι», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Εκτός το 1 ευρώ κάτω στον κτηνοτρόφο, μας πετάνε συκώτια, πνευμόνια, νεφρά. Ένα αρνί που είναι 10 κιλά, πετάγεται ενάμιση κιλό. Μας είπαν λόγω της ευλογιάς».
«Πεσμένες» οι παραγγελίες στα κρεοπωλεία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας καταστηματαρχών κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της αγοράς λόγω της ευλογιάς.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη χασούρα στα κοπάδια. Έχουν σφαχτεί υπερβολικά πολλά ζώα, από την άλλη μεριά όμως ο φόβος της λέξης ‘ευλογιά’ έχει κάνει τον καταναλωτή να σταματήσει να τρώει αρνί και κατσίκι. Αυτήν την περίοδο εμείς θα έπρεπε να είχαμε πολλές παραγγελίες σε αρνάκι και κατσικάκι και δυστυχώς έχουμε ελάχιστες», σημείωσε.

«Εμείς αυτήν τη στιγμή, σε όλη την Ελλάδα, από κοντινά μέρη σε σφαγεία έως τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, έχουμε από 12 μέχρι 15 ευρώ. Πέρυσι κάτω από 14 δεν υπήρχε πουθενά. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι σαν κρεοπώλες να βάλουμε στο γιορτινό τραπέζι του καταναλωτή πάνω από όλα την ποιότητα και μετά την τιμή», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τις ελληνοποιήσεις, ο ίδιος τόνισε: «Ελληνοποιήσεις αυτήν τη στιγμή είναι δύσκολο να υπάρξουν γιατί και τα ρουμάνικα τα αρνιά είναι λιγοστά και δεν αξίζει τον κόπο ο έμπορος να το φέρει από εκεί και να το πουλήσει».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου