Σάββατο, Δεκεμβρίου 28, 2024

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 2024...

 




Οι 10 δισεκατομμυριούχοι με τα μεγαλύτερα κέρδη ή απώλειες...

Το 2024 το χρηματιστήριο των ΗΠΑ παρουσίασε μεγάλη άνοδο, ύψους 25% για τον δείκτη S&P 500 και 33% για τον Nasdaq, κάνοντας έτσι αρκετούς δισεκατομμυριούχους πολύ πλουσιότερους...

Οι πέντε δισεκατομμυριούχοι που απέκτησαν τον μεγαλύτερο πλούτο το 2024 είδαν την περιουσία να αυξάνεται συνολικά κατά 542 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index στις 27 Δεκεμβρίου.

Οι συγκεκριμένοι δισεκατομμυριούχοι προέρχονται όλοι από τον τομέα της τεχνολογίας, όπου η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και ο ενθουσιασμός γύρω από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ώθησαν πολλές μετοχές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Υπήρχαν, ωστόσο, και εκείνοι των οποίων οι περιουσίες δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα. Ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι των οποίων τα χρήματα προέρχονται από το λιανικό εμπόριο πολυτελείας, έχασαν δεκάδες δισεκατομμύρια.

Αυτή είναι η λίστα με τους μεγαλύτερους χαμένους και κερδισμένους του 2024.

Έλον Μασκ: 239 δισ. δολάρια πλουσιότερος

Ο Έλον Μασκ είδε την προσωπική του περιουσία να διπλασιάζεται το 2024, φτάνοντας πλέον τα 468 δισεκατομμύρια δολάρια και πλέον είναι με διαφορά ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του προήλθε όταν οι μετοχές της Spacex και της Tesla έκαναν «ράλι», στον απόηχο του αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

 
Παρόλο που οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων δεν αυξήθηκαν με τους αναμενόμενους ρυθμούς, η τιμή της μετοχής της Tesla έχει κάνει άλμα πάνω από 70% φέτος. Η SpaceX, εν τω μεταξύ, έχει διπλασιάσει την αξία της τον τελευταίο χρόνο και τώρα αξίζει 350 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Μασκ, ο οποίος έδωσε περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, έχει γίνει σύμβουλος του εκλεγμένου προέδρου, ο οποίος επέλεξε τον ίδιο και τον Βίβεκ Ραμασουάμι να ηγηθούν του νεοσύστατου Τμήματος Κυβερνητικής Αποδοτικότητας.

Μαρκ Ζούκερμπεργκ: 85 δισ. δολάρια πλουσιότερος

Η άνοδος στην περιουσία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ οφείλεται στην ισχυρή επίδοση της Meta, μητρικής εταιρείας των Facebook και Instagram. Ο 40χρονος μεγιστάνας κατέχει περίπου το 13% των μετοχών της εταιρείας, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο μεμονωμένο μέτοχό της.

 
Η τιμή της μετοχής της Meta έχει αυξηθεί πάνω από 70% φέτος χάρη στην ισχυρή διαφημιστική της δραστηριότητα και την περαιτέρω ώθηση επένδυση της στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ζένσεν Χουάνγκ: 78 δισ. δολάρια πλουσιότερος

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο, η Nvidia, μία αμερικανική τεχνολογική εταιρεία, έχει αναδειχθεί σε κυριάρχο «παίκτη» στη βιομηχανία των υπολογιστικών τσιπ. Ως αποτέλεσμα, η μετοχή της παρουσιάζει σταθερή άνοδο, με την αξία της να αυξάνεται κατά 175% μόνο το 2024.
 
Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, κατέχει περίπου το 3,5% της εταιρείας, οδηγώντας έτσι την προσωπική περιουσία του στα ύψη. Πλέον, υπολογίζεται στα 128 δισεκατομμύρια δολάρια.

Λάρι Έλισον 70 δισ. δολάρια πλουσιότερος

Ο Λάρι Έλσιον, με προσωπική αξία 193 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογίας της Oracle.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο, με εστίαση στα λογισμικά και τις υπηρεσίες cloud, η μετοχή της οποίας σημείωσε άνοδο 60% από την αρχή του έτους.

 
Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Έλισον προέρχεται από το μερίδιο του στην Oracle, ενώ είναι και ιδιοκτήτης περίπου του 1% των μετοχών της Tesla, το οπίο αξίζει 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τζεφ Μπέζος 69 δισ. δολάρια πλουσιότερος

Ο συνιδρυτής της Amazon, παραμένει ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της εταιρείας, κατέχοντας σχεδόν το 9% της εταιρείας αξίας 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το μερίδιό του στον κολοσσό του λιανεμπορίου και της τεχνολογίας αποτελεί περισσότερο από το 80% της περιουσίας του, ύψους 246 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 
Η μετοχή τηςAmazon, η οποία έχει αυξηθεί περισσότερο από 45% το 2024, σημείωσε άνοδο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Η εταιρεία έχει επίσης επωφεληθεί από την ηγετική της θέση στο ηλεκτρονικό εμπόριο και το cloud computing.

Ωστόσο, ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι αντιμετώπισαν πλήγματα στις περιουσίες τους.

Μπερνάρ Αρνό: 31 δισ. δολάρια φτωχότερος

Η χρονιά που πέρασε ήταν μία από τις χειρότερες, τουλάχιστον από οικονομική άποψη, για τη βιομηχανία πολυτελείας. Ως αποτέλεσμα, ο Μπερναρ Αρνό, ο διευθύνων σύμβουλος της LVMH, του κολοσσού στον οποίον ανήκουν η Louis Vitton, η Dior και η Fendi μεταξύ άλλων, είδε την περιουσία του να μειώνεται δραστικά.
 
Ο Αρνό έχει μερίδιο 48% στην εταιρεία, έτσι είδε την προσωπική του αξία να μειώνεται κατά 31 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία τώρα υπολογίζεται στα 176 δισ.

Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερ: 25 δισ. δολάρια φτοχώτερη

Η Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερ, η κληρονόμος της περιουσίας της L'Oréal, είναι η δεύτερη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο με net worth 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 
Η εταιρεία καλλυντικών είχε ένα δύσκολο 2024, καθώς οι πωλήσεις στην Κίνα δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα. Η τιμή της μετοχής της έχει υποχωρήσει περισσότερο από 26% από την αρχή του έτους.

Κάρλος Σλιμ: 23 δισ. δολάρια φτωχότερος

 
Ο Μεξικανός δισεκατομμυριούχος Κάρλος Σλιμ, ο οποίος αξίζει 82 δισεκατομμύρια δολάρια, είδε την περιουσία του να ακολουθεί πτωτική πορεία αντίστοιχη με τη μετοχή της América Móvil, του γίγαντα τηλεπικοινωνιών που του ανήκει.

Κόλιν Χουάνγκ: 17 δισ. δολάρια φτωχότερος

Σχεδόν όλη η περιουσία του Κόλιν Χουανγκ, ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πηγάζει από το μερίδιό του στην Pinduoduo, τη μητρική εταιρεία της Temu, η μετοχή της οποίας έχει πέσει περισσότερο από 30% φέτος.

 
Τον Αύγουστο, η Temu ανακοίνωσε ότι αναμένει μείωση των κερδών της στο μέλλον λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού και της αλλαγής του καταναλωτικού κλίματος. Η εταιρεία δέχτηκε άλλο ένα χτύπημα μετά τη νίκη του Τραμπ, δεδομένης της αβεβαιότητας για το πώς οι μελλοντικοί δασμοί στις ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσουν τις πωλήσεις.

Φρανσουά Πινό14 δισ. δολάρια φτωχότερος

Ο Γάλλος μεγιστάνας των αγαθών πολυτελείας ήταν ένας ακόμη βαρόνος της συκγεκριμένης βιομηχανίας που έγινε κατά μερικά δισεκατομμύρια φτωχότερος το 2024.

 
Ο Φρανσουά Πινό ίδρυσε τον όμιλο πολυτελείας Kering, ο οποίος περιλαμβάνει μάρκες όπως οι Balenciaga, Gucci, και Saint Laurent, και το μεγαλύτερο μέρος περιουσίας του ύψους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι δεσμευμένο στην εταιρεία, η μετοχή της οποίας έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% από έτος σε έτος.

Με πληροφορίες από Business Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου