Eurokinissi | Τατιάνα Μπόλαρη
Αυξημένες είναι οι τιμές στην αγορά ενόψει της Πρωτοχρονιάς (1/1) και δη του κρέατος, επομένως το οικογενειακό τραπέζι αναμένεται να κοστίσει αρκετά – τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με πέρσι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το OPEN και τον κρεοπώλη, Κώστα Λίτσα, «ο Έλληνας καταναλωτής δεν σηκώνει άλλες αυξήσεις και ήρθε η ώρα να αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές». Ακόμα, ο ίδιος είπε πως το μοσχάρι πωλείται στα 15-16 ευρώ/κιλό, το αρνί στα 16-17 ευρώ/κιλό και τα πουλερικά στα 5-6 ευρώ. Μάλιστα, πριν από πέντε χρόνια, οι αντίστοιχες τιμές ήταν περίπου 10 ευρώ/κιλό για το μοσχάρι, 8-9 ευρώ/κιλό για το αρνί και 3-4 ευρώ για τα πουλερικά.
Ως εκ τούτου, όπως είπε ο κ. Λίτσας, έχει παρατηρηθεί αύξηση κατά 50% στις τιμές του κρέατος κατά την τελευταία πενταετία. Οι καταναλωτές προτίμησαν αρνί και γαλοπούλα για τα Χριστούγεννα και αρνί και μοσχάρι επιλέγουν για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς (1/1).
Οι τιμές στη Βαρβάκειο για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι
Ικανοποίηση για την κίνηση στη Βαρβάκειο εξέφρασε, το Σάββατο (28/12), ο Ανδρέας Νιώτης πρόεδρος της Βαρβάκειου Αγοράς.
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ανέφερε στην ΕΡΤ ότι ο κύριος όγκος των καταναλωτών έκανε τις αγόρες του ενόψει του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού – και για την Πρωτοχρονιά, προτιμώντας το χοιρινό, όπως και το μοσχάρι, και το αρνί και το κατσίκι.
Το χοιρινό αρχίζει από 5-6 ευρώ/κιλό, το αρνί και το κατσίκι φτάνουν τα 10-12 ευρώ/κιλό και το μοσχάρι κυμαίνεται από 7,5 έως 10,90 ευρώ/κιλό. Όσον αφορά στο χοιρινό, τα μικρά γουρουνάκια – όπως είπε ο κ. Νιώτης – κινήθηκαν μεταξύ 7 και 10 ευρώ/κιλό, «μειωμένη τιμή περίπου 2 ευρώ σε σχέση με πέρσι». Η Βαρβάκειος πουλάει μέχρι και 3 ευρώ φθηνότερα, όπως επεσήμανε ο πρόεδρός της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου