Κυριακή, Δεκεμβρίου 22, 2024

Δύο αποκαλυπτικές δημοσκοπήσεις: Τέλος η αυτοδυναμία για τη ΝΔ – Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ – Σίγουρα στη Βουλή το Κίνημα Δημοκρατίας




Διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από 11,8% έως 13% δίνουν δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη.

Η Metron Analysis για λογαριασμό του Mega δίνει προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία με 29,2%, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί στο 17,4%, ενώ η Pulse για τον ΣΚΑΙ 30% στη Νέα Δημοκρατία και 17% στο ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ παραμένει τρίτο, με την Ελληνική Λύση να ακολουθεί μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, φαίνεται πως κλειδώνει την είσοδό του στη Βουλή.


Metron Analysis

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis ως προς την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ έχει μια σχετική άνοδο στο 24,2% από το 22,6%, το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί ελαφρά από το 15.1% στο 14,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται χαμηλά στο 6,2% (με μικρή άνοδο), το ΚΚΕ υποχωρεί ελαφρά στο 7.5%, η Ελληνική Λύση υποχωρεί επίσης ελαφρά στο 7,2%, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζει μια άνοδο από το 3,8% στο 6%. Ως προς το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, για πρώτη φορά καταγράφεται ως ένα κόμμα που θα μπορούσε να περάσει το κατώφλι του 3%. Αντιθέτως, Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25 δείχνουν να μένουν εκτός Βουλής εάν γίνονταν εκλογές σήμερα.
Εκτίμηση ψήφου: Μακριά από την αυτοδυναμία η ΝΔ

Με βάση αυτά τα δεδομένα η εκτίμηση ψήφου που κάνει η Metron Analysis δίνει +1% στη Νέα Δημοκρατία που φτάνει το 29,2%, ξεπερνώντας ελαφρά το ποσοστό των ευρωκλογών, αλλά παραμένοντας μακριά από ποσοστό αυτοδυναμίας, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 7,4% με ελαφρά άνοδο από την προηγούμενη μέτρηση στην κορύφωση της εσωκομματικής κρίσης, το ΠΑΣΟΚ με μικρή υποχώρηση στο 17,4%, το ΚΚΕ στο 9,1%, η Ελληνική Λύση σε μικρή υποχώρηση στο 8,7%, η Νίκη οριακά στο 3%, η Πλεύση Ελευθερίας με ανοδικά στο 4,8%, ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά κάτω από το 3%, η Φωνή της Λογικής στο 5,3%, ενώ η εκτίμηση για το Κίνημα Δημοκρατίας είναι ότι θα κινηθεί στο 4,1%.



Επιμένει η δυσαρέσκεια

Το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση και μόνο το 32% ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η προσωπική του κατάσταση σε σχέση με ένα χρόνο πριν είναι χειρότερη (44%) ενώ μόνο το 17% δηλώνει ότι είναι καλύτερη, με ένα σημαντικό ποσοστό να δηλώνει ότι είναι στην ίδια κατάσταση (39%).

Η ακρίβεια και η οικονομία Νο1 προβλήματα

Ως προς τους λόγους της κοινωνικής δυσαρέσκειας η δημοσκόπηση της Metron Analysis δείχνει ότι στο επίκεντρο της ανησυχίας των πολιτών βρίσκονται όσα σχετίζονται με την οικονομία και την ακρίβεια.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δηλαδή ο μέσος όρος του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετική – αρνητική) και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει – θα χειροτερέψει) παραμένει αρνητικός.

Οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση ακολουθούν το γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας. Έτσι το 59% έχει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση και μόνο το 31% έχει θετική. Και εδώ η κυβέρνηση καταγράφει μια βελτίωση των επιδόσεών της, ωστόσο βασικό στοιχείο παραμένει η αρνητική αξιολόγηση.


Αντίστοιχα πλειοψηφούν οι αρνητικές γνώμες για το πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με το 57% να έχει αρνητική γνώμη και το 35% να έχει θετική.

Ως προς την αξιολόγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το ΠΑΣΟΚ το 26% έχει θετική γνώμη και το 58% αρνητική.

Στην ερώτηση για την αξιολόγηση του Νίκου Ανδρουλάκη ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι θετικές γνώμες φτάνουν στο 29%, όμως και πάλι καταγράφεται και ένα 57% που έχει αρνητική γνώμη για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ως προς τις συσπειρώσεις των κομμάτων η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μια υψηλή συσπείρωση στο 84,7%, με «διαρροές» πρωτίστως προς το ΠΑΣΟΚ και προς την Ελληνική Λύση.


Το ΠΑΣΟΚ έχει μια ανάλογα υψηλή συσπείρωση (84,2%) και διαρροές κυρίως προς τη Νέα Δημοκρατία.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη μικρότερη συσπείρωση, με μόλις 31,3% των ψηφοφόρων του να παραμένουν αποφασισμένοι να τον στηρίξουν και τις μεγαλύτερες διαρροές να είναι προς το Κίνημα Δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά.

Ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός
Στην ερώτηση για τον ποιον θεωρούν οι πολίτες ως καταλληλοτερο ένοικο του Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει στο νήμα τον «Κανένα» με 31% έναντι 30%.
Δημοφιλία υπουργών

Ως προς την αξιολόγηση των υπουργών, πρώτος έρχεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, με 34%, που ακολουθείται από τον Κυριάκο Πιερρακάκη με 13% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 6%. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το 30% των πολιτών αρνείται να θεωρήσει ότι κάποιος των κυβερνητικών στελεχών δικαιούται τον τίτλο του «καλύτερου υπουργού».
Ελληνοτουρκικά: Υπέρ του διαλόγου η πλειοψηφία

Ως προς το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι πολίτες δείχνουν πεισμένοι ότι αυτές θα επιδεινωθούν, καθώς το 56% απαντάει ότι θα χειροτερέψουν και το 32% ότι θα βελτιωθούν, μια τάση λίγο πολύ σταθερή.

Οι πολίτες επιθυμούν διάλογο με την Τουρκία και μάλιστα διάλογο «εφ’ όλης της ύλης», αφού το 52% ζητά διάλογο για όλα τα θέματα που θέτουν και οι δύο πλευρές, το 27% διάλογο μόνο για τα θέματα που θέτει η ελληνική πλευρά και μόνο το 19% πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες.
Pulse

Η μέτρηση της Pulse δίνει την εικόνα μίας Βουλής εννέα κομμάτων με τη Νέα Δημοκρατία να παραμένει σε ένα ποσοστό γύρω στο 30%, διατηρώντας διψήφια διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, της τάξεως του 13% στην αναγωγή των αναποφάσιστων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως διαμορφώνει τις δυνάμεις του γύρω από το 8%, καταλαμβάνοντας πλέον την 5η θέση τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, πίσω και από ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Την ίδια ώρα «μάχη» στο 5% δίνουν Πλεύση Ελευθερίας, Φωνής Λογικής και Κίνημα Δημοκρατίας, του Στέφανου Κασσελάκη.

Πάνω από το όριο του 3% εμφανίζεται η Νίκη, ενώ το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη βρίσκεται στο 2,5%. Κάτω από το όριο, επίσης, βρίσκονται οι Σπαρτιάτες και η Νέα Αριστερά.



Οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο προβληματίζουν έντονα τους Έλληνες, καθώς τα μέτωπα στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή φαίνται πως δύσκολα θα επιλυθούν.

Οι 7 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι προβληματίζονται από τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ οι 8 στους 10 θεωρούν ότι η κατάσταση θα παραμείνει ίδια ή θα χειροτερέψει το 2025.

Ανάλογα είναι τα ποσοστά του προβληματισμού και στα ελληνοτουρκικά, κυρίως σε ότι αφορά τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στο γενικότερο πλαίσιο.

Όσον αφορά στην εσωτερική επικαιρότητα, οι ερωτηθέντες παρουσιάστηκαν αδιάφοροι ή αρνητικοί για τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά, συνέπεια των οποίων ήταν η διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Η νέα μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στη θέση του προέδρου, δεν φαίνεται να προκάλεσε -μέχρι τώρα- αντιστροφή του κλίματος.

Οι αλλαγές στο κοινοβουλευτικό τοπίο μετά τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, επανέφεραν μετά από χρόνια το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου