«Πολύ λίγα, πολύ αργά». Κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η αντίδραση της αντιπολίτευσης στα όσα δήλωσε με ύφος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα τα οποία έχουν σαφή επικοινωνιακή στόχευση και δεν αντιστοιχούν σε καμία περίπτωση σε «παρέμβαση»...την ώρα που τα κέρδη των τραπεζών για το 2024 υπολογίζονται περίπου στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Δειλά μέτρα»
Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχολίασε εξερχόμενος από τη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να υποστηρίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ πέτυχε μια σημαντική κοινοβουλευτική νίκη. Εδώ και δύο χρόνια ο κ. Μητσοτάκης έκανε τον Πόντιο Πιλάτο μπροστά στην κερδοσκοπία των τραπεζών. Σήμερα, μετά από την δεκαπενθήμερη πίεση μας με συνεχείς προτάσεις, ανακοίνωσε κάποια δειλά μέτρα. Έστω κι αυτό είναι ένα βήμα. Εμείς θα συνεχίσουμε σ' αυτόν τον δρόμο της παραγωγικής, ουσιαστικής αντιπολίτευσης που *θα οδηγεί την κυβέρνηση να βρίσκεται πάντα προ των ευθυνών της».
«Κοροϊδία»
Πιο αιχμηρός εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Καραμέρος.
Με δήλωσή του από το περιστύλιο της Βουλής άφησε αιχμές για την αφωνία του πρωθυπουργού σχετικά με την εξωτερική πολιτική, ενώ αναφορικά με τις τράπεζες υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αφήνει τα υπερκέρδη ανέγγιχτα, παρεμβαίνει καθυστερημένα και προχωρά σε μέτρα κοροϊδία.
Η δήλωση αναλυτικά:
Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να κρύψει την ανεπάρκειά του με διαρκείς επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
Πνίγηκε στη σούπα του κ. Σαμαρά και δεν άρθρωσε ούτε μία λέξη για την εξωτερική πολιτική.
Όσο για τις τράπεζες:
Αφήνει τα υπερκέρδη ανέγγιχτα.
Παρεμβαίνει καθυστερημένα μετά από μια τριετία εξωφρενικών χρεώσεων που συσσώρευσαν στα ταμεία των τραπεζών δισεκατομμύρια. Εδώ μάλιστα, περιμένουμε να δούμε τις λεπτομέρειες των ρυθμίσεων.
Τα 100 εκατομμύρια της έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών και μάλιστα με κατεύθυνση προς τις κατασκευαστικές εταιρείες είναι κοροϊδία με δεδομένα τα 4,5 δισ. κερδών.
Τι εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Οι πέντε βασικές παρεμβάσεις είναι οι εξής:
Μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις για τραπεζικές κινήσεις
Μπαίνει πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων έως 5.000 ευρώ με έμβασμα. «Μπαίνει τέλος στις καταχρηστικές πρακτικές που ήθελαν τις τράπεζες να χρεώνουν κατά βούληση εξοργιστικά ποσά» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Από το 2026 διπλασιάζεται ο ΕΝΦΙΑ στα κινητά που διαχειρίζονται οι τράπεζες και οι servicers για «να ξέρουν ότι θα έχουν επιπρόσθετο κόστος εάν τα ακίνητα αυτά δεν βγουν στην αγορά».
Παύουν οι παλαιότεροι περιορισμοί στη λειτουργία των εταιρειών παροχής πιστώσεων. Να μπορούν να μπαίνουν στην αγορά των μικρότερων χρηματοδοτήσεων ώστε «να πιέσουν τις τράπεζες να είναι πιο ανταγωνιστικές στα επιτόκια που προσφέρουν. Μας απασχολεί η πρόσβαση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στον τραπεζικό δανεισμό».
Εκατό εκατομμύρια ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα μεταφερθούν με σκοπό να υποστηρίξουν την αναγέννηση υφιστάμενων ή την ανέγερση νέων σχολείων βάσει του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα, μίλησε και για ακόμη τρεις ρυθμίσεις:
Δίνονται επιπλέον 100 εκατομμύρια από τις τράπεζες για τη συγκρότηση Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Διευρύνεται το όριο καθημερινών συναλλαγών στο Σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ, και μηδενίζεται η χρέωση για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ.
Δίνεται δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν όλα τα διαθέσιμα επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, όπως και κάθε προμήθεια στην ιστοσελίδα της ΤτΕ.
Όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, χωρίς εξαιρέσεις, θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς κόστος από το νέο έτος (Συνολικά, 310.000 συνταξιούχοι με χαμηλές αποδοχές θα έχουν, πια, δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακά τους).
Αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι 150.000 ένστολοι, άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι νέες ρυθμίσεις θα αναλυθούν σήμερα από το οικονομικό επιτελείο...
Εφ.Συν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου