Παρασκευή, Δεκεμβρίου 20, 2024
Ο Πίτερ Μάντελσον πρέσβης της Βρετανίας στις ΗΠΑ - Ποιος είναι ο «πρίγκιπας του σκότους» του Τόνι Μπλερ Πώς απέκτησε το παρατσούκλι. Η κρίσιμη αποστολή του Μάντελσον και τα «αγκάθια». Τι λένε για αυτόν στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
EPA/ANDY RAIN
Τις βαλίτσες του για μία νέα ζωή στις ΗΠΑ φαίνεται ότι ετοιμάζει ο Πίτερ Μάντελσον, μετά από μία μια μακρά και ενίοτε αμφιλεγόμενη καριέρα στη βρετανική δημόσια ζωή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Politico, ο Μάντελσον αναμένεται σήμερα Παρασκευή (20/12) να ανακοινωθεί από τη Βρετανία ως το πρόσωπο που θα αναλάβει καθήκοντα νέου πρέσβη της χώρας στην Ουάσιγκτον.
Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο κεφάλαιο για τον Μάντελσον, ο οποίος τάσσεται σταθερά κατά του Brexit και υποστηρίζει μεγαλύτερη συνεργασία με την Κίνα. Αυτοί και μόνο οι παράγοντες είναι αρκετοί για να ρίξουν τις «μετοχές» του σε μία Ουάσιγκτον του Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, η πολιτική του δεινότητα, η βαθιά εμπορική του εμπειρία και ο εξωστρεφής χαρακτήρας του συζητούνται ως πλεονεκτήματα όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ και την ομάδα του.
Καθώς οι φήμες για τον πιθανό διορισμό του Μάντελσον κυκλοφόρησαν τον περασμένο μήνα, το Politico μίλησε με σημαντικές προσωπικότητες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να μάθει πώς ένας βετεράνος των Εργατικών θα μπορούσε να τα πάει με το πλήθος του «Make America Great Again».
Πώς απέκτησε το παρατσούκλι «ο πρίγκιπας του σκότους»
Ο Μάντελσον, ένας έμπειρος πολιτικός χειριστής που βοήθησε στην επιστροφή του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος στην εξουσία τη δεκαετία του 1990, ανήκει σταθερά στο βρετανικό πολιτικό κατεστημένο, με έδρα στη Βουλή των Λόρδων, το ανώτερο σώμα του βρετανικού κοινοβουλίου.
Αφού βοήθησε τον νέο πρωθυπουργό Κίρ Στάρμερ να εισέλθει στην Ντάουνινγκ Στριτ το περασμένο καλοκαίρι, τερματίζοντας άλλη μια μακρά περίοδο «ανομβρίας» για το κόμμα, ο πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ πρόκειται τώρα να διαδεχθεί την Κάρεν Πιρς - νυν κάτοικο της πολυτελούς πρεσβευτικής κατοικίας στον αποκλειστικό θύλακα Embassy Row στα βορειοδυτικά της πόλης.
Το στέλεχος της Εργατικής Αριστεράς, ο φιλοεπιχειρηματίας και με καλές διασυνδέσεις Μάντελσον έχει διανύσει μέχρι στιγμής μια περιπετειώδη καριέρα - και δεν είναι άγνωστος στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Ο Μάντελσον αναγκάστηκε να παραιτηθεί δύο φορές από την κυβέρνηση λόγω σκανδάλων και έχει τη φήμη της γλυκανάλατης ευγένειας δημοσίως αλλά και των αδίστακτων πολιτικών ελιγμών παρασκηνιακά, κερδίζοντας το παρατσούκλι «ο πρίγκιπας του σκότους».
Παρά τις ικανότητές του στα μέσα ενημέρωσης - είναι γνωστός στο Westminster για τους πικρόχολους τόνους με τους δημοσιογράφους που τον διαψεύδουν.
Το 2023 αποκαλύφθηκαν οι παρελθοντικές σχέσεις του Μάντελσον με τον ατιμασμένο χρηματοδότη Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος τον αποκαλούσε «Πέτι». Και μια εξίσου στενή σχέση με τον ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα του προκάλεσε πονοκέφαλο όταν αποκαλύφθηκε το 2008, όπως και άλλες συναλλαγές με τους παγκόσμιους υπερπλούσιους.
Η κρίσιμη αποστολή του Μάντελσον και τα «αγκάθια»
Ωστόσο, οι απόψεις του Μάντελσον για την Ευρώπη, την Κίνα και το εμπόριο θα μπορούσαν να κάνουν δύσκολη τη νέα του ζωή στην Ουάσιγκτον.
Αρχικά, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε με ενθουσιασμό το Brexit. Ο Πίτερ Μάντελσον όχι.
Ο ομότιμος των Εργατικών ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της επίσημης εκστρατείας για την παραμονή κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την ΕΕ το 2016 και στη συνέχεια τάχθηκε υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανατροπή της απόφασης μετά τη νίκη του Brexit.
Καταλαβαίνει καλά πώς λειτουργούν οι πολιτικοί θεσμοί στις Βρυξέλλες, καθώς διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος για το εμπόριο μεταξύ 2005 και 2008 και είχε καλύψει τον ρόλο του εμπορίου στην κυβέρνηση προηγουμένως.
Αφού ο Τραμπ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, ο Μάντελσον δήλωσε στους Times ότι η Βρετανία μπορεί να «έχει και την πίτα» της στο εμπόριο, οικοδομώντας στενότερους δεσμούς τόσο με την ΕΕ όσο και με τις ΗΠΑ, αντί να επιλέγει μεταξύ τους.
Είναι ένας τομέας πολιτικής που ο επόμενος πρεσβευτής στις ΗΠΑ θα περάσει μεγάλο μέρος του χρόνου του διαπραγματευόμενος, με τις ελπίδες του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσει επιτέλους μια εμπορική συμφωνία που θα εξισορροπείται από τους φόβους ότι ο Τραμπ θα πραγματοποιήσει τις απειλές του για επιβολή δασμών.
Ο Dan Mullaney, πρώην βοηθός του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ και άλλους προέδρους, ο οποίος διασταυρώθηκε με τον Μάντελσον στις Βρυξέλλες, συμφώνησε με την ανάλυσή του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα χρειαστεί απαραίτητα να επιλέξει μεταξύ στενότερων δεσμών με την Ουάσιγκτον ή τις Βρυξέλλες.
«Δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητα μια δυαδική επιλογή», δήλωσε. «Μπορείτε να έχετε βαθύτερη ολοκλήρωση με τις ΗΠΑ που να συνάδει με μια βαθύτερη ολοκλήρωση με την ΕΕ».
Ο Mullaney, που τώρα είναι ανώτερος συνεργάτης στο think tank Atlantic Council, υποστήριξε ότι ο ομότιμος των Εργατικών θα μπορούσε να τα πάει καλά ως μεσάζων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στο εμπόριο.
«Έχοντας κάποιον από το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ στην Ουάσιγκτον που γνωρίζει και τα τρία συστήματα - το σύστημα της ΕΕ, το σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, και γνωρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και γνωρίζει το εμπόριο - νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο σύνολο δεξιοτήτων για τις προκλήσεις που πρόκειται να έρθουν», είπε.
Πρόσθεσε ότι ο Μάντελσον ήταν «ρεαλιστής» παρά το γεγονός ότι κατά βάθος ήταν ελεύθερος έμπορος και τον περιέγραψε ως «καλό συνομιλητή σε μερικές φορές τεταμένα εμπορικά ζητήματα».
Ωστόσο, για να σημειώσει πρόοδο ο Μάντελσον, ο Τραμπ θα πρέπει να τον συγχωρήσει για την καταδίκη της προσέγγισης «Πρώτα η Αμερική» του προηγούμενου και μελλοντικού προέδρου στο εμπόριο σε άρθρο του το 2018.
Στο άρθρο αυτό, ο ομότιμος είπε ότι ήταν «απαραίτητο να αναγνωρίσουμε τη συμπεριφορά του κ. Τραμπ ως αυτό που είναι: είναι ένας νταής και μερκαντιλιστής που πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα κερδίσουν στο εμπόριο μόνο όταν οι άλλοι χάνουν».
Ο Μάντελσον και ο... «Δράκος» - Τι λένε για τον ίδιο
Μια άλλη αμήχανη συζήτηση μεταξύ του Μάντελσον και του πλήθους των MAGA θα αφορούσε για την Κίνα, αφού ο Τραμπ επέλεξε σκληροπυρηνικά γεράκια κατά της Κίνας για ανώτερες θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του εκλεκτού του για υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο.
Ο Μάντελσον έχει ταχθεί υπέρ ενός νέου οικονομικού διαλόγου μεταξύ της Βρετανίας και του Πεκίνου, χρησιμοποιώντας μια ομιλία στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ νωρίτερα φέτος για να καλέσει την Κίνα να ανταποδώσει την επιθυμία της νέας κυβέρνησης των Εργατικών να βελτιώσει τη σχέση.
Πέρασε επτά χρόνια ως πρόεδρος του Κέντρου Μεγάλης Βρετανίας-Κίνας, ενός μη υπηρεσιακού οργάνου του Υπουργείου Εξωτερικών αφιερωμένου στις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Κίνα, και ήταν ο μοναδικός Εργατικός που ψήφισε κατά μιας τροπολογίας που αποσκοπούσε στην καταγγελία της φερόμενης γενοκτονίας στην επαρχία Σιντζιάνγκ.
«Είναι παράλογο να φανταστεί κανείς να βάζει μια χώρα με τέτοιο βάρος στη γωνία», έγραψε ο Μάντελσον το 2018 για τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
«Αυτό που είναι πραγματικά παράλογο είναι να πιστεύει κανείς ότι κάποιος τόσο φιλοκινέζος όσο ο Μάντελσον είναι μια καλή επιλογή για να είναι ο άνθρωπός μας στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Λουκ ντε Πούλφορντ, εκτελεστικός διευθυντής της Διακοινοβουλευτικής Συμμαχίας για την Κίνα, ενός παγκόσμιου δικτύου που αντιτίθεται στις πρακτικές της κινεζικής κυβέρνησης.
Όμως ο Έντι Λίστερ, ένας συντηρητικός πρώην σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ που ασχολήθηκε με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η αποστολή του Μάντελσον στην Ουάσιγκτον θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια χρήσιμη «εξισορροπητική πράξη» με τις ΗΠΑ.
«Τα συμφέροντα της Βρετανίας δεν είναι να είναι γεράκι απέναντι στην Κίνα», δήλωσε ο Λίστερ, ο οποίος έχει τις δικές του αμφιλεγόμενες σχέσεις με το Πεκίνο. «Τα συμφέροντα της Βρετανίας είναι να συνεργαστεί με την Κίνα. Αλλά πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με την Αμερική. Έτσι, υπάρχει μια πραγματική πράξη εξισορρόπησης εδώ».
Ο Νάιτζελ Φάρατζ -στενός βρετανός φίλος του Τραμπ- είχε κάποτε μιλήσει για τον εαυτό του για τη θέση. Αλλά περιέγραψε τον Μάντελσον ως «μια έξυπνη προσωπικότητα που γνωρίζει καλά τη δουλειά του, όπως είδα όταν εργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Είπε στην εκπομπή του GB News τον περασμένο μήνα: «Αν και δεν είμαι σίγουρος ότι είναι ο ιδανικός για να αντιμετωπίσει άμεσα τον Τραμπ, η ευφυΐα του θα προκαλούσε τουλάχιστον σεβασμό».
Οι περισσότεροι από τους υποστηρικτές του Τραμπ που προσέγγισε το POLITICO τον περασμένο μήνα δεν είχαν ακούσει ποτέ για τον Μάντελσον, αν και λέγεται ότι έχει σχέσεις με τον Σκοτ Μπέσεντ, έναν διαχειριστή hedge fund που φέρεται να είναι υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών του Τραμπ.
«Ο Μάντελσον ‘τικάρει πολλά κουτάκια’: τη θέση του στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, την ένταξή του στους Εργατικούς και τους ισχυρούς δεσμούς του με τις ΗΠΑ», δήλωσε ένας επιχειρηματίας με έδρα την Ουάσιγκτον. «Το ερώτημα είναι αν έχει το δίκτυο και την πρόσβαση σε μια κυβέρνηση Τραμπ».
Αλλά ο Myron Brilliant, πρώην εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ, το οποίο ανέλαβε τον Μάντελσον και την Global Counsel ως πελάτη στην Ευρώπη, δήλωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ουάσιγκτον βρίσκονταν στην ίδια βάρκα όταν επρόκειτο για την ανάπτυξη επαφών με την ομάδα Τραμπ.
«Ακόμη και όσοι από εμάς ζούμε στην Ουάσιγκτον πρέπει να έχουμε αυτή τη δύναμη», είπε. «Ο Πίτερ είναι επαγγελματίας. Θα ξέρει ότι πρέπει να χτίσει γέφυρες με τον πρόεδρο Τραμπ και την ομάδα του».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου