Σάββατο, Δεκεμβρίου 14, 2024

Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν υιοθετήσετε μια γάτα Μυρτώ Τζώρτζου

 
Photo: Shutterstock

 



Εδώ και καιρό έχετε στην άκρη του μυαλού σας μια επιθυμία, η οποία μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο έντονη. Θέλετε να υιοθετήσετε ένα ζωάκι και να γίνετε και εσείς περήφανος κηδεμόνας ενός μαλλιαρού πλάσματος.

Και ενώ αγαπάτε και τους σκύλους και τις γάτες, καταλήγετε στις γάτες. Όπως και να έχει είτε σκύλος είτε γάτα αυτό που έχει σημασία είναι να είστε συνειδητοποιημένοι στο τι πάτε να κάνετε και τι σημαίνει η κηδεμονία ενός ζώου. Και αυτό γιατί πολλοί άνθρωποι πάνω στον ενθουσιασμό τους να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο, δεν σκέφτονται πολλά πράγματα. Ένα ζώο δεν είναι μόνο αγκαλιές, φιλιά και παιχνίδια. Έχει καθημερινές ανάγκες, θέλει περιποίηση, προσοχή, και όλα αυτά για μια ζωή.

Οι γάτες με τους σκύλους είναι διαφορετικά πλάσματα και έχουν διαφορετικές ανάγκες. Και αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να τα γνωρίζουμε από πριν.


Οπότε αν αποφασίσατε να υιοθετήσετε μια γάτα, θα σας συμβουλεύαμε πριν κάνετε το οτιδήποτε, να ρωτήσετε τον εαυτό σας τα ακόλουθα:

1. Τι πρέπει βασικά να γνωρίζω πριν πάρω μια γάτα;

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της κηδεμονίας μιας γάτας; Ανεξάρτητα από τη φυλή, την ηλικία ή το φύλο που υιοθετείτε, αυτά είναι μερικά βασικά πράγματα που οφείλετε να γνωρίζετε:

Δέσμευση: Δύσκολη λέξη. Οι γάτες μπορούν να ζήσουν πάνω και από 20 χρόνια. Οπότε η υιοθεσία μιας γάτας- όπως και όλων των ζώων φυσικά- είναι μια μεγάλη δέσμευση.

Χώρος: Οι γάτες μπορούν να ζήσουν σε πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα, από μικρά στούντιο έως μεγάλα σπίτια. Το μυστικό για τη δημιουργία ενός σπιτιού φιλικού προς αυτές είναι να αξιοποιήσετε τους χώρους σας δημιουργώντας φωλίτσες φιλικές προς εκείνες.


Θα χρειαστούν επίσης εκτός από μπολάκια νερού και φαγητού, παιχνίδια, κρεβατάκια, αμμολεκάνη για την τουαλέτα τους αλλά και ονυχοδρόμια. Αν δεν τρελαίνεστε με την ιδέα της αμμολεκάνης, κάτι που συμβαίνει σε πολλούς, σκεφτείτε και πάλι την απόφασή σας να πάρετε γάτα. Την αμμολεκάνη την παντρεύεστε, όπως και τη γάτα. Οπότε να ξέρετε ότι το σπίτι σας δεν θα είναι το ίδιο, όπως πριν.

Επίσης σε όλα προσθέστε και λίγες ή πολλές ζημιές σε καναπέδες και καρέκλες από τα νυχάκια τους, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατον να αποφύγετε. Με άλλα λόγια αρτιμελή καναπέ δεν πρόκειται να έχετε.

Υγεία: Οι γάτες, όπως και οι σκύλοι, πρέπει να στειρώνονται και να αποπαρασιτώνονται συστηματικά, κάτι που θα τις βοηθήσει να παραμείνουν υγιείς. Τα τακτικά ραντεβού με τον κτηνίατρο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα. Συχνά θεωρούμε ότι μια γάτα δεν αρρωσταίνει εύκολα, είναι πιο ανθεκτική ή δεν έχει τόσες ανάγκες όσες ένας σκύλος. Αυτό φυσικά σε καμία περίπτωση δεν ισχύει.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής σας: Ενώ μπορείτε να αφήσετε τη γάτα σας για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ένα στοργικό κατοικίδιο ζώο που δεν θέλει να είναι κοντά στους κηδεμόνες της. Ακριβώς το αντίθετο. Οπότε καλό είναι να γνωρίζετε ότι έχει τεράστια ανάγκη την παρουσία σας.

2. Ποια φυλή γάτας είναι κατάλληλη για μένα;


Η δική μας συμβουλή είναι να υιοθετήσετε μια αδέσποτη γάτα, είτε από το δρόμο είτε από φιλοζωική. Τα ημίαιμα πλάσματα είναι οι καλύτερες ψυχές και μια τέλεια παρέα. Αφήστε που θα σας ευγνωμονούν για πάντα που τους δώσατε έναν υπέροχο σπίτι. Οι άνθρωποι μάλιστα των φιλοζωικών, οι οποίοι γνωρίζουν τα ζώα, θα σας ενημερώσουν για ό,τι θέλετε. Το χαρακτήρα της κάθε γάτας, τις ανάγκες της, το παρελθόν της, αν το γνωρίζουν, και ό,τι άλλο χρειαστείτε. Οπότε να είστε σίγουροι ότι θα κάνετε την καλύτερη επιλογή.

Αν τώρα επιμένετε να πάρετε μια γάτα κάποιας φυλής, το πρώτο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι πρέπει να απευθυνθείτε σε νόμιμο -και μόνο- εκτροφέα. Ποτέ μέσω διαδικτύου. Ποτέ από εκτροφέα της πίσω αυλής, που λέμε τους παράνομους εκτροφείς. Το επόμενο βήμα είναι να μάθετε το χαρακτήρα της φυλής που θέλετε γιατί μπορεί να μην είναι αυτός που νομίζετε ή θέλετε. Εντάξει, μπορεί να σας αρέσουν οι Maine Coon αλλά καλό είναι να γνωρίζετε ότι μπορεί να φτάσουν τα 10 κιλά. Κάποιες επίσης φυλές είναι πιο φιλικές και αγαπησιάρες ενώ κάποιες άλλες πιο ανεξάρτητες. Άλλες πιο ενεργητικές, άλλες πιο τεμπέλες.

3. Να υιοθετήσω μια μικρή ή μια μεγάλη σε ηλικία γάτα;

Τα γατάκια είναι φυσικά αξιολάτρευτα. Ποιος μπορεί να τους αντισταθεί; Όμως είναι παιχνιδιάρικα, συχνά ζημιάρικα, συχνά κουραστικά και έχουν απίστευτη ενέργεια.

Αν δεν είστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο, η υιοθεσία μιας μεγαλύτερης γάτας είναι μια εξαιρετική επιλογή. Οι ενήλικες ή ηλικιωμένες γάτες τείνουν να είναι πιο ήρεμες και λιγότερο καταστροφικές. Έχουν διαμορφωμένη προσωπικότητα και γνωρίζετε από πριν με τι έχετε να κάνετε.

Για τις ηλικιωμένες γάτες πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα υγείας ή να ”φύγουν” σύντομα. Αυτό σας το λέμε γιατί δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που αυτό δεν το σκέφτονται. Και μόλις αρρωστήσει η γάτα, συχνά την πάνε για ευθανασία για να αποφύγουν τα έξοδα. Επίσης ηλικιωμένη γάτα πρέπει να πάρει κάποιος που έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει το σύντομο χαμό της. Κάποιοι δεν είναι. Για κάποιον συνειδητοποιημένο και έτοιμο να δώσει απέραντη αγάπη αυτό είναι υπέροχο.

Η δική μας γνώμη είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από την υιοθεσία μιας μεγάλης σε ηλικία γάτας. Θα της προσφέρετε ένα σπίτι όπου θα ζήσει ευτυχισμένη και προστατευμένη τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Και δεν θα πεθάνει μόνη της, είτε στο δρόμο είτε σε κλουβί.


10 λόγοι για να σκεφτείτε σοβαρά να υιοθετήσετε μια μαύρη γάτα

Από τις πιο αδικημένες γάτες του κόσμου είναι αναμφισβήτητα οι μαύρες γάτες.


4. Να είναι αρσενική ή θηλυκή;

Λέγονται πολλά για το χαρακτήρα των αρσενικών και θηλυκών γατών. Ότι τα αρσενικά είναι πιο φιλικά, τα θηλυκά πιο απόμακρα και άλλα παρόμοια. Το μόνο που ισχύει είναι ότι το κάθε ζώο έχει τη δική του προσωπικότητα, η οποία δεν έχει να κάνει με το φύλο του. Φυσικά ένα στειρωμένο ζώο έχει διαφορετική συμπεριφορά από ένα αστείρωτο. Όπως και να έχει, το κατοικίδιό μας πρέπει να είναι στειρωμένο.

Τελικά, να πάρω γάτα;

Αν συμφωνείτε με τα πιο πάνω και είστε έτοιμοι και αποφασισμένοι, τότε να το κάνετε. Το παν είναι να είμαστε συνειδητοποιημένοι, να ξέρουμε ακριβώς τι πάμε να κάνουμε, τι θέλουμε, αλλά και τι μπορούμε να προσφέρουμε στο ζώο. Τα ζώα είναι μέλη της οικογένειάς μας και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου