Παρασκευή, Δεκεμβρίου 27, 2024

Κάτω απο τη Βουλγαρία στην αγοραστική δύναμη η Ελλάδα – Γκρεμίζεται το κυβερνητικό αφήγημα

 

Κάτω από τη Βουλγαρία στην αγοραστική δύναμη η Ελλάδα – Γκρεμίζεται το κυβερνητικό αφήγημα

Είναι βασική αξία σε κάθε δημοκρατικό καθεστώς που σέβεται τον εαυτό του να αμείβονται όλοι «ικανά για να ζήσουν» οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Αυτό μάλλον πρέπει να το ξεχάσουμε για μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών που γεωγραφικά και μόνον ανήκουν στην Ευρώπη. Δυστυχώς όπως φαίνεται και η Ελλάδα βρίσκεται στην κατηγορία αυτή.

Ελλάδα: Στον πάτο αν μετρήσουμε την αγοραστική δύναμη

Το ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος, μετά την Βουλγαρία, σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών είναι γνωστό. Μιλάμε για το γνωστό PPS «μια τεχνητή νομισματική μονάδα» που ορίζεται από τη Eurostat, όπου μια μονάδα PPS μπορεί θεωρητικά να αγοράσει την ίδια ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών σε κάθε χώρα. Η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP) «εξαλείφει την επίδραση των διαφορών στο επίπεδο τιμών μεταξύ των χωρών» και διαγράφονται οι πραγματικές διαφορές. 

Με τον δείκτη αυτό η αγοραστική δύναμη του μισθού στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από ό,τι στη Βουλγαρία, τοποθετώντας την Ελλάδα κυριολεκτικά στον πάτο. Και αυτό γίνεται χειρότερο, αν θέσουμε και μια άλλη διάσταση: Άνδρας ή γυναίκα;

Ούτε οι αστυνομικοί «εξαιρούνται»

Όσο εστιάζουμε σε διάφορα επαγγέλματα που αφορούν τις λειτουργίες της Δημοκρατίας και αν εξαιρέσουμε τους πολιτικούς ή τους ανώτερους δικαστικούς, αυτό που συμβαίνει στους αστυνομικούς, στους λιμενικούς ή για παράδειγμα στους πυροσβέστες δεν διαφέρει καθόλου από μια δημοκρατία που δεν σέβεται τον πολίτη και την ίδια της την ύπαρξη. 

Ρίχνοντας μια ματιά στα στοιχεία της Eurostat για το 2023 ξεκινάμε πως η Ε.Ε. δίνει ένα 1,7% του ΑΕΠ της στις δαπάνες για την τάξη και την ασφάλεια. Ας λύσουμε εδώ και μια ακόμη πιθανή απορία. Τους περισσότερους αστυνομικούς σε αναλογία με τον πληθυσμό της είχε και έχει η Κύπρος.

Πώς η Ε.Ε. πληρώνει τους αστυνομικούς της;

Εδώ ξεπερνάμε μια πραγματικότητα, αν κάνουν τη δουλειά τους, αν συμπεριφέρονται νόμιμα, αν δεν ξυλοφορτώνουν μετανάστες μέσα σε αστυνομικά τμήματα ή αν ξεσπάνε σε διαδηλωτές.

Αν δούμε την γκάμα του μικτού μισθού η διακύμανση είναι τεράστια ανάμεσα στα 5.761 το μήνα στη Δανία και τα 699 ευρώ της Βουλγαρίας.

Εκτός από τη Δανία, οι μισθοί των αστυνομικών υπερέβαιναν τα 4.000 ευρώ σε τρεις επιπλέον χώρες: τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο, που ακολούθησαν τη Δανία με μισθούς γύρω στα 4.200 ευρώ, ενώ οι αστυνομικοί στις Κάτω Χώρες λάμβαναν 3.881 ευρώ και εκείνοι στην Ιρλανδία 3.576 ευρώ. 

Στη Γαλλία, ένας αστυνομικός που πληρούσε τις παραπάνω προδιαγραφές λάμβανε 3.395 ευρώ, ενώ στην Ιταλία το ποσό αυτό ανερχόταν σε 2.537 ευρώ. Μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ, οι Ισπανοί αστυνομικοί λάμβαναν τον χαμηλότερο μισθό, 2.271 ευρώ.

Ο μισθός στην Ευρώπη (Άνδρες – Γυναίκες) για έναν αστυνομικό

Τα στοιχεία αυτά ισχύουν για έναν 35χρονο άνδρα αστυνομικό με πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας, κατώτερη τριτοβάθμια εκπαίδευση και 36ωρη εβδομαδιαία εργασία.

Στην Ελλάδα οι μικτές αποδοχές βρίσκονται στα 1.423 ευρώ για τους άνδρες με ανώτατα τα 5.761 ευρώ στη Δανία και τα 699 στη Βουλγαρία. Βρισκόμαστε στην 17η θέση μεταξύ των 26 κρατών μελών.

Στις γυναίκες οι μικτές αποδοχές βρίσκονται στα 1.135 ευρώ με ανώτατη τη Δανία που με 5.178 ευρώ και πάλι τελευταία τη Βουλγαρία με 624 ευρώ. Κατεβαίνουμε άλλες δύο θέσεις και βρισκόμαστε στην 19η.

Το Λουξεμβούργο το μόνο που πληρώνει περισσότερο τις γυναίκες

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα σε ολόκληρη την Ευρώπη, και η αστυνομία δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το Λουξεμβούργο ξεχωρίζει ως η μόνη χώρα όπου οι γυναίκες αστυνομικοί κερδίζουν περισσότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, οι άνδρες αστυνομικοί κερδίζουν πάνω από 10% περισσότερο από τις γυναίκες συναδέλφους τους.

Το 2022, ένας στους πέντε αστυνομικούς στην ΕΕ ήταν γυναίκα. Το παραπάνω διάγραμμα αναδεικνύει επίσης τους μισθούς των γυναικών αστυνομικών.

 

Άλλο μικτοί μισθοί και άλλο αγοραστική δύναμη

Είναι μια ουσιαστική διάσταση καθώς φωτογραφίζει τη δύναμη κάθε μισθού στην αγορά

Με βάση τον δείκτη της αγοραστικής δύναμης – το PPS – οι τεράστιες διαφορές αμβλύνονται χωρίς ωστόσο να εξαλείφονται, ενώ δημιουργούνται ανακατατάξεις.

Έτσι η Ελλάδα στους άνδρες αστυνομικούς χάνει την 17η θέση και πέφτει στην 19η θέση μεταξύ των 26 κρατών-μελών.

Στις γυναίκες πέφτει ακόμα περισσότερο και βρισκόμαστε στην 22η θέση από 19η που βρισκόταν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου