Σάββατο, Δεκεμβρίου 07, 2024
ΣΥΡΙΖΑ: Το δύσκολο στοίχημα για τον Φάμελλο, η επιστροφή Σπίρτζη και Τεμπονέρα – Πυρά στον Ανδρουλάκη
Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή από τις 11:00 για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιστροφές και ανοίγματα, καρφιά στο ΠΑΣΟΚ, κυκλοφορεί και πάλι η Αυγή
Πανηγυρικό χαρακτήρα προσδίδει η ηγεσία της Κουμουνδούρου στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής υπό την προεδρία του Σωκράτη Φάμελλου μετά την εκλογή του στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο νέος πρόεδρος έχει μπροστά ένα δύσκολο εγχείρημα, να ξαναλειτουργήσει τις κομματικές οργανώσεις, να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πιο επώδυνη διάσπαση θα είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και ότι μπορεί να επαναπατρίσει σε εύλογο χρόνο τις δυνάμεις εκείνες που αποχώρησαν πριν από ακριβώς ένα χρόνο αλλά και τους ψηφοφόρους που έχουν σταθμεύσεις σταθερά από το 23 στην αποχή.
Το σήμα της επανεκκίνησης αναμένεται να δοθεί από τον κ. Φάμελλος και για το γεγονός ότι κατάφερε μετά από διαδοχικές συναντήσεις και επισκέψεις στα γραφεία των κομματικών μέσων του ΣΥΡΙΖΑ να η Αυγή και το ραδιόφωνο Στο Κόκκινο να επαναλειτουργήσουν.
Η Κυριακάτικη Αυγή θα κυκλοφορήσει και πάλι αύριο καθώς μετά την εξόρμηση στις εκλογές οι εργαζόμενοι άρχισαν και πάλι να πληρώνονται και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν πληρωθεί και τον Νοέμβριο και το δώρο Χριστουγέννων για να αρχίσει από το νέο έτος να υλοποιείται και το σχέδιο εξυγίανσης και διάσωσης.
Στριμώχνουν τον Ανδρουλάκη
Πρώτο δείγμα για τις προθέσεις του ο κ. Φάμελλος και η νέα ηγετική ομάδα το έδωσαν στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίγει μέτωπο με τον Νίκο Ανδρουλάκη ασκώντας του μεγάλη πίεση για το «ταγκό της συναίνεσης» που επιχείρησε να «χορέψει» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως σημειώνουν εμφατικά από την Κουμουνδούρου.
Η Χαριλάου Τρικούπη αναπόφευκτα θα βρεθεί στο στόχαστρο του κ. Φάμελλου καθώς θα επαναλάβει τις αιχμές προς τον Νίκο Ανδρουλάκη τα περί βολικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζοντας ότι σε αυτή τη θέση τον κατέταξαν οι πολίτες στις εθνικές εκλογές και οφείλει να την τιμήσει.
Χαρακτηριστική ως προς την προσέγγιση της Κουμουνδούρου απέναντι στο ραντεβού Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη ήταν και η τοποθέτηση του Χρήστου Σπίρτζη ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι στον κ. Ανδρουλάκη λέγοντας ότι «το κλίμα συναίνεσης ή αστεϊσμού στην συνάντηση δεν ταιριάζει με το αδιέξοδο που έχει φέρει η κυβέρνηση σε μια σειρά από ζητήματα».
Επιστροφές
Ο κ. Φάμελλος αναμένεται σήμερα από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής να δώσει το σήμα για να εκκινήσει μια νέα πολιτική εξόρμηση και μια νέα προσπάθεια να επανέλθουν στο ΣΥΡΙΖΑ όσοι απομακρύνθηκαν από τα κορυφαία καθοδηγητικά και εκτελεστικά όργανα αλλά ουσιαστικά δεν αποχώρησαν ποτέ από το κόμμα.
Η ανακοίνωση – πρόταση προς την ΚΕ να ανακάμψει ο Χρήστος Σπίρτζης στην Πολιτική Γραμματεία από την οποία είχε παραιτηθεί πέρσι το καλοκαίρι διαφωνώντας με τις διαδικασίες εξπρές που είχαν συμφωνήσει τότε οι σύντροφοί του για την fast track εκλογή προέδρου, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά στην κανονικότητα, αλλά και στην πολιτική. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν τα στελέχη της ομάδας των 87+ που μπήκαν μπροστά στη μάχη για την έξωση του Κασσελάκη.
Το δεύτερο πρόσωπο που αναμένεται να δώσει το παρόν και να σηματοδοτήσει τη στρατηγική των ανοιγμάτων και των συνεργασιών είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας που είχε παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή.
Μαζί του θα ανακάμψουν πιο ενεργά στο κόμμα ο Χάρης Τσιόκας που δεν είχε παραιτηθεί από το όργανο αλλά είχε αποστασιοποιηθεί και ο Αντώνης Κοτσακάς.
Πρόκειται για την τριανδρία η οποία παράλληλα με τον κ. Σπίρτζη είχε ταχθεί υπέρ της συνεννόησης και της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και προσώπων του ευρύτερου χώρου υπό την ομπρέλα ενός ενιαίου φορέα στην κεντροαριστερά.
Οι νέοι συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν μετά τη διάσπαση δεν αλλάζουν τη βασική επιδίωξη, αλλά η έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την «θεσμική εκτροπή» από τις ανεξαρτητοποιήσεις των κασσελακικών στελεχών υποχρεώνει πλέον σε αλλαγές στην τακτική τους.
Το στοίχημα
Ο Σωκράτης Φάμελλος βάζει ένα στοίχημα και δεν είναι άλλο όπως έχει πει από το «μεγάλωμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Αυτό προϋποθέτει ανοίγματα και αξιοπιστία όπως προσθέτει στις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις του για να έχει αντίκρισμα και η οργανωτική και η πολιτική ανασυγκρότηση του κόμματος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται σήμερα να καλέσει όλα τα στελέχη να κατέβουν και πάλι στη βάση για να ξαναγνωριστούν με τα οργανωμένα μέλη του κόμματος που έδωσαν μαζικά παρών στο κάλεσμα για επανεκκίνηση στις εκλογές προέδρου, αλλά κυρίως για να εντοπίσουν και να εντάξουν ενεργά το πιο σημαντικό κομμάτι των 11.000 νέων μελών που πήγαν στις κάλπες.
Το μήνυμα αυτό το συμπυκνώνει και η ισχυρή κυρία του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη η οποία σε συνέντευξή της «στο Καρφί» δίνει το στίγμα ότι «ήρθε η ώρα για μια μεγάλη προοδευτική εκλογική συνεργασία απέναντι στη ΝΔ».
Η τοποθέτησή της αυτή μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται καθώς γίνεται σε μια φάση που ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά επιδιώκει πολιτικά να εκφράσει ηγεμονικά το χώρο της Αριστεράς αλλά και μεγάλο μέρος του προοδευτικού κόσμου που θέλει αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση.
Ο Νίκος Παππάς που δεν μετέχει στον «πρωινό καφέ» των κορυφαίων στελεχών υπό τον νέο πρόεδρο από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου επιχείρησε να δώσει πρώτος το στίγμα της προσέγγισης που θα επιχειρηθεί λέγοντας πως «υπάρχουν τρόποι να κλείσουν οι πληγές με τη Νέα Αριστερά για τη διάσπαση και τις έδρες».
Φρένο στις αποχωρήσεις
Με αυτό τον τρόπο θα επιχειρηθεί να μπει και ένα φρένο στις αποχωρήσεις οι οποίες είναι πάντα πάνω στο τραπέζι. Στελέχη όπως η Ράνια Θρασκιά και ο Βασίλης Κόκκαλης βρίσκονται πάντα στο στόχαστρο πιέσεων από την πλευρά Κασσελάκη.
Κορυφαία στελέχη του κόμματος βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση για να συγκρατήσουν αυτές τις φυγόκεντρες τάσεις και για την ώρα το πολιτικό στίγμα που εκπέμπεται με βάση και τα σημάδια ανάκαμψης στις δημοσκοπήσεις φρενάρουν τα στελέχη αυτά από το να αποχωρήσουν.
Εξάλλου και ο νέος πρόεδρος φρόντισε να τους προσεγγίσει δίνοντάς του ρόλους και χώρο μέσα στο κόμμα.
Το βλέμμα στη Νέα Αριστερά
Τα βλέμματα της νέα ηγετικής ομάδας είναι στραμμένα και στους συντρόφους από τη Νέα Αριστερά και κυρίως σε εκείνους που έφυγαν από το κόμμα με βαριά καρδιά και με μεγάλη δυσκολία.
Οι πληγές που άφησε η περίοδος Κασσελάκη είναι ακόμη ανοιχτές όπως όμως ανοιχτοί είναι και οι λογαριασμοί με τους πρώην συντρόφους του «νέου κύματος» που θα έπαιρνε τα ινία στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Τσίπρα.
Αυτό είναι και το δυσκολότερο πρότζεκτ για την Κουμουνδούρου το οποίο ωστόσο μπορεί πλέον να τρέξει χωρίς πολλά από τα «βαρίδια» του παρελθόντος.
Η περίπτωση του Χρήστου Ράμμου, του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έχει λειτουργήσει καταλυτικά για να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος με το ευρύτερο χώρο.
Μπορεί για την ώρα τα δυο μεγαλύτερα κόμματα να μην μπαίνουν ζεστά στη συζήτηση αυτή ωστόσο όσο θα πλησιάζει η ώρα της εκλογής νέου προεδρου της δημοκρατίας η πρόταση των Χαρίτση (πρόεδρος Νέας Αριστεράς) – Μαργρίτη (Ανανεωτική Αριστερά) δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ο συνδετικός κρίκος για την πρώτη ενιαία έκφραση των προοδευτικών δυνάμεων πάνω σε ένα κορυφαίο θεσμικό ζήτημα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου