Δευτέρα, Δεκεμβρίου 02, 2024

Σε τούνελ συμβιβασμών ο Κυριάκος Μητσοτάκης



Προς κεντροδεξιό Πρόεδρο μετά τον κεντροδεξιό Επίτροπο με πρώτη επιλογή τον Δένδια - Τραπεζίτης στο Υπουργείο Οικονομικών και απόπειρα στροφής στην μεσαία τάξη μετά το «μάθημα Τραμπ»

Σε ριζική αναθεώρηση της κεντρώας στρατηγικής του οδηγείται εκών άκων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η απάντηση που έδωσε προσφάτως σε δημοσιογραφική ερώτηση για τον εκλογικό νόμο και η στροφή στην ρητορεία του για την οικονομία κρύβουν δύο μεγάλα μυστικά.


του Μανώλη Κοττάκη

Το πρώτο είναι ότι με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς που οδηγούν σε συγκυβέρνηση και διαμοιρασμό της εξουσίας κάτι που αντιπαθεί σφόδρα ο πρωθυπουργός κλίνει αυτή την στιγμή στην απόφαση να μην είναι υποψήφιος για το αξίωμα στις προσεχείς εκλογές. Θέλει να αποδράσει από την Ελλάδα , αν το επιτρέψουν οι περιστάσεις. Το δεύτερο είναι ότι ανεξαρτήτως της τελικής απόφασης του, αντελήφθη μετά και την οδυνηρή ήττα των «Δημοκρατικών» στις ΗΠΑ ότι η προπαγανδιστική τακτική που ακολουθεί για την οικονομία ακόμη και με «μοχλευμένα» δημοσιεύματα στον Economist στο Bloomberg και αλλαχού όχι μόνο δεν αποφέρει καρπούς αλλά έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Εκνευρίζει.

Προκαλεί αυτό που είπε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην τελευταία του ομιλία στην Πάτρα: «Αγανάκτηση και θυμό στην κοινωνία». Έτσι με εφαλτήριο την διάρκεια μιάμισης ώρας συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό επιχείρησε με τεράστια καθυστέρηση να στείλει το μήνυμα στους πολίτες ότι καταλαβαίνει τα προβλήματα τους. Αφίππευσσε έστω και καθυστερημένα από την κάλαμο της αποθέωσης των οίκων αξιολόγησης και των διθυραμβικών δημοσιευμάτων με τελευταίο κρούσμα της γερμανικής Handelsblatt που είναι η εφημερίδα του γερμανικού οικονομικού κατεστημένου.
Η νέα στρατηγική του Πρωθυπουργού

Ο μίτος της Αριάδνης για να κατανοήσει κανείς την νέα στρατηγική του πρωθυπουργού κρύβεται στην απάντηση που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha για τον εκλογικό νόμο. Οι πάντες γνωρίζουν ότι ο έμπιστος του Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος έχει καταρτίσει δύο σχέδια εκλογικού νόμου τα οποία α) κατεβάζουν τον πήχυ της αυτοδυναμίας από το 39% του νόμου Γεραπετρίτη στο 32% β) συναρτούν το νέο αυξημένο μπόνους της αυτοδυναμίας από την διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος γ) ανεβάζουν το πλαφόν εισόδου κόμματος στην Βουλή στο 5% ( υπάρχει και παραλλαγή με το πλαφόν 3% του εκλογικού νόμου Κούβελα αλώβητο). Η προβληματική αυτή αναπτύχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την μετέπειτα παγίωση του με τάσεις επιδείνωσης στις δημοσκοπήσεις.

Το μέγα ερώτημα είναι με ποιον θα συγκυβερνήσει η ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Και δεδομένου ότι η Αφροδίτη Λατινοπούλου της οποίας η «Φωνή Λογικής» σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις μελετά την πιθανότητα να θέσει όρο για το πρόσωπο του πρωθυπουργού για να συνεργαστεί ( άρα βέτο για το πρόσωπο του κυρίου Μητσοτάκη) ο επόμενος πλησιέστερος σύμμαχος είναι ο ….Στέφανος Κασσελάκης ! Ο κατά δήλωση του «οδηγός» ( σωφέρ) του κυρίου Μητσοτάκη στις επισκέψεις του στην Νέα Υόρκη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παρολίγον υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην πρώτη κυβέρνηση της ΝΔ. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι λοιπόν όρος κυβερνητικής επιβίωσης για τον πρωθυπουργό. Γιατί λοιπόν απέρριψε κάθετα κάθε ιδέα για την αλλαγή του;
Δημιουργεί το έδαφος για..απόδραση

Οι φίλοι του κυρίου Μητσοτάκη υποστηρίζουν ότι «σιχαίνεται» να μοιράζεται την εξουσία του στις συγκυβερνήσεις. Πιθανόν. Άλλοι θεωρούν ότι ο εκλογικός νόμος θα ανοίξει αν το ζητήσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στην επικείμενη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό καθώς ενδιαφέρεται να εισπράττουν το μπόνους αυτοδυναμίας και οι συνασπισμοί κομμάτων.

Αλλά αυτό δύσκολα θα του το έδινε ο κύριος Μητσοτάκης αίροντας την παλαιά απαγόρευση του νόμου Σκανδαλίδη γιατί στο βάθος καιροφυλακτεί ο Αλέξης Τσίπρας για να ηγηθεί ενωτικού σχήματος της Κεντροαριστεράς. Γιατί λοιπόν ο κύριος Μητσοτάκης αφού σημείωσε ότι το «εκλογικό σύστημα είναι αυτό που έχουμε αυτή την στιγμή , με πλαφόν εισόδου του 3%, το μπόνους όπως καθορίζεται αυτή την στιγμή» ξεκαθάρισε ότι «με αυτό το εκλογικό σύστημα θα πάμε στις εκλογές του 2027»;

Κατ’αρχάς για να παζαρέψει με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την επιστολική ψήφο των Αποδήμων και στις εθνικές εκλογές. Κατά βάθος όμως γιατί ξέρει ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα μπει σε τέτοια παζάρια και γιατί ο ίδιος μέσα του θέλει να αποδράσει στο εξωτερικό. Προς τούτο έχει αρνηθεί άλλωστε επανειλημμένως σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του να δεσμευθεί ότι θα διεκδικήσει τρίτη θητεία.

Ο πρωθυπουργός έχει μύχιο πόθο να μετακινηθεί στην θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκοί Συμβουλίου γι αυτό και έστειλε την διπλωματική του σύμβουλο Αννα Μαρία Μπούρα στην θέση του Αντόνιο Κόστα. Κοιτά και προς την πλευρά της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα αποχωρήσει από την ΕΚΤ την ίδια περίοδο. Πάνω λοιπόν στην αυξημένη πιθανότητα να μην είναι εκ νέου υποψήφιος πρωθυπουργός το 2027 πρέπει να «πατήσει» κανείς για να διαβάσει και να διερευνήσει τις επόμενες κινήσεις του οι οποίες έχουν ως βασικό στόχο να μην πέσει η ΝΔ στις προσεχείς εκλογές κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%. Και αυτό τον οδηγεί σε μια σειρά συμβιβασμών με βάση την δική του λογική .
Ο «Κώδικας Μεσαία Τάξη»

Ο πρώτος συμβιβασμός του κυρίου Μητσοτάκη ήταν με την πραγματικότητα. Η συνειδητοποίηση του ότι οι αγαπημένοι του «Δημοκρατικοί» των ΗΠΑ γνώρισαν βαριά ήττα στις προσεχείς εκλογές τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το αυτάρεσκο στυλ του για την πορεία της οικονομίας και να αφιερώσει όλη την συνεδρίαση του υπουργικού του Συμβουλίου στον «Κωδικό Μεσαία Τάξη». Αν δεν νικούσε ο Τραμπ ακόμη θα κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη ερώτηση που του έγινε από τον Alpha ήταν για την οικονομία. Και η πρώτη του απάντηση αφιερώθηκε «στους συμπολίτες μας που τα βγάζουν πέρα δύσκολα» με έμφαση « στο νέο παιδί που θα πιάσει δουλειά και αναγκάζεται να μένει με τους γονείς του γιατί αν είναι στο νοίκι αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα» και «στον χαμηλοσυνταξιούχο που δοκιμάζεται από την ακρίβεια». Πολύ αργά για δάκρυα.

Ωστόσο το φιλολαικό του άνοιγμα υπονομεύεται από τους εξοπλισμούς μαμούθ για τους οποίους κατά δήλωση του δαπανάται πλέον το 3% του ΑΕΠ ( από 2%) , από την σκανδαλώδη και προνομιακή μεταχείριση επιχειρηματιών ( που έχει ενοχλήσει σφόδρα τμήμα του οικονομικού κατεστημένου της Δύσης και τον έχει «λοκάρει» ) και από τις πρόωρες εξοφλήσεις του χρέους ύψους 8 δις ευρώ. Οι οποίες γίνονται όχι μόνο για να αλλάξει το προφίλ του χρέους μας τώρα που μπορούμε ενόψει 2033 αλλά και για να ενισχυθεί η υποψηφιότητα του κυρίου Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό αξίωμα.

Για αυτό τελευταία ασχολείται με το Χρηματιστήριο Αθηνών και με την ενσωμάτωση του στο «ευρωπαϊκό μέλλον» ο σύμβουλος του κύριος Αλέξης Πατέλης. Γι αυτό δεν αλλάζει πολιτική για την Ουκρανία και μετά την συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μάρκ Ρούττε αύξησε τις πιθανότητες περαιτέρω εμπλοκής της Ελλάδος με F16 στον πόλεμο. Γι αυτό και έκανε «αθώα» επίκληση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ για αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουμε αν σύμμαχος δεχθεί επίθεση. Γι αυτό και αμφισβήτησε αρχικώς την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση εντάλματος σύλληψης στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανυάχου. Και ας είμαστε ιδρυτικό μέλος του. Η προσωπική φιλοδοξία περνά μέσα από τις εθνικές υποθέσεις.

Ο δεύτερος συμβιβασμός που μελετά ο κύριος Μητσοτάκης για την οικονομία συνεπεία του πρώτου είναι η αντικατάσταση του χαμηλής δημοτικότητας υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη με πρόσωπο από την αγορά, κατά προτίμηση τραπεζίτη. Από την λίστα εκείνων ειδικώς των τέως με τους οποίους συνομιλεί θεσμικώς σε συνέδρια και προέρχονται από δυνάμεις του οικονομικού συστήματος με τις οποίες είναι συμπόρευση. Μόνο ένας τραπεζίτης με ….λαικό λόγο που ηχεί ως καραμούζα θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα Μητσοτάκη με την μεσαία τάξη καθώς ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την μανιέρα της επενδυτικής βαθμίδας και των οίκων ελάχιστα πείθει τους πολίτες .
Οι επικρατέστεροι για Πρόεδροι της Δημοκρατίας

Ο τρίτος συμβιβασμός Μητσοτάκη είναι ο κεντροδεξιός Πρόεδρος μετά την επιλογή δεξιού Επιτρόπου στην ΕΕ , του Απόστολου Τζιτζικώστα. Στην short list του κυρίου Μητσοτάκη ήταν προ εβδομάδος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ( ο Μάκης Βορίδης βολιδοσκόπησε τον στενό του φίλο Βουλευτή Γιώργο Βλάχο και έλαβε ως απάντηση μια ερώτηση κατά Θεοδωρικάκου για την ακρίβεια συν την Πάτρα ), ο Νίκος Δένδιας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος , ο Κώστας Τασούλας , η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο άγνωστος Χ δικαστικός ( το 2020 ο κ. Μητσοτάκης αθέτησε υπόσχεση που είχε δώσει στον τέως Πρόεδρο του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμένο για Προεδροποίηση και χρωστά ).

Από την λίστα αυτή πρέπει να αφαιρεθούν ο Κώστας Καραμανλής και μετά το βέτο Ανδρουλάκη και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Αν επιμείνει στο «Όχι» ο πιεζόμενος να αποδεχθεί Νίκος Δένδιας ο οποίος πρέπει να περιμένει ως το 2026, στα 67 του , για να διαδεχθεί τον κύριο Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ , τότε απομένουν οι κύριοι Βενιζέλος και Τασούλας. Εκτός και αν ο κύριος Ανδρουλάκης βάλει στο τραπέζι τα ονόματα της Άννα Διαμαντοπούλου και του σημιτικού Ιωάννη Στουρνάρα. Το ιδεολογικό προφίλ των οποίων όμως δεν ταιριάζει αυτή την στιγμή στους ευρύτερους προσωπικούς σχεδιασμούς του κυρίου Μητσοτάκη. Πρώτη του επιλογή είναι ο Νίκος Δένδιας γιατί θεωρεί ότι λύεται αυτομάτως ( ή μήπως περιπλέκεται ; ) το ζήτημα της διαδοχής του. Έπεται ο κύριος Τασούλας.
Η μετακίνηση του «γενναίου» κ. Γεραπετρίτη

Ο τέταρτος συμβιβασμός περνά μέσα από τον ανασχηματισμό και την εκ νέου μετακίνηση του κυρίου Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κύριος Μητσοτάκης εκμυστηρεύεται σε φίλους του σε βραδινούς αγώνες τένις ότι δεν βγαίνει πουθενά ο διάλογος με την Τουρκία και δημοσίως εξέφρασε την απογοήτευση του γιατί δεν σημειώνεται πρόοδος. Τα 2/3 της ευρύτερης εκλογικής βάσης της δεξιάς όπως έδειξε η έρευνα της Metron Analysis απορρίπτουν κάθε συμβιβασμό.

Ωστόσο ο «γενναίος» κύριος Γεραπετρίτης κάνει την βρώμικη δουλειά αυτή την στιγμή. Την Πέμπτη μιλώντας στον Real Fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου ενταφίασε ουσιαστικώς τα 12 μίλια «όπου» ενοχλούν την γείτονα, μίλησε για «δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα», δεσμεύτηκε την επαύριο των απειλητικών δηλώσεων Γκιουλέρ «τίποτε χωρίς άδεια της Τουρκίας στην Μεσόγειο» ότι η Ελλάς «θα αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες» ( με ό,τι αυτό σημαίνει για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου) και εξήγγειλε τετραμερή ( κατ ουσίαν πενταμερή ) για την ΑΟΖ της Μεσογείου! Με Αίγυπτο, Τουρκία, Ελλάδα , Κύπρο και στο βάθος του τραπεζιού το ψευδοκράτος. Γι αυτό κάθισε στην ίδια ομήγυρη με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον «αναγνώρισε» ο Πρόεδρος Ερντογάν. Η φωτογραφία ήταν χάρτης!

Τώρα καλούμαστε εμείς να «αναγνωρίσουμε» τον Τατάρ! Και η συμμετοχή του Ράμα σε αυτήν σημαίνει διευθέτηση και του ζητήματος που έχει η Ελλάς με την ΑΟΖ της Αλβανίας. Ωστόσο στην Κύπρο δεν υπάρχει καλό κλίμα για τον κύριο Γεραπετρίτη κάτι που κατέστησε σαφές στον Έλληνα πρωθυπουργό ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριος Κόμπος έχει διαμαρτυρηθεί στον Πρόεδρο του ότι ο Έλλην ΥΠΕΞ δεν ενημερώνει τον ίδιο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στον ΟΗΕ και ότι δεν επιθυμεί να συνδεθεί με αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες που θα γράψουν το όνομα του με μαύρα γράμματα στην ιστορία.

Ο ίδιος ο Χριστοδουλίδης ενοχλήθηκε από το αίτημα του κυρίου Γεραπετρίτη να κάνει ωμή παρέμβαση λογοκρισίας στον τηλεοπτικό σταθμό Sigma και στον ιδιοκτήτη του Κωστή Χατζηκωστή ώστε να πάψει να μεταδίδει το διάσημο πλάνο με την επίκυψη του στον Πρόεδρο Ερντογάν κάθε φορά που αναφέρει το όνομα του στο δελτίο ειδήσεων ! Αίτημα που απερρίφθη. Περίεργο πάντως να τον ενοχλεί το πλάνο αφού δήλωσε στον Real Fm πως θα…. συνεχίσει τις επικύψεις επιδεικνύοντας προσήκοντα σεβασμό σε κάθε αρχηγό κράτους. Ο κύριος Γεραπετρίτης θα προαχθεί στην κατάλληλη στιγμή σε αντιπρόεδρο και προσωπάρχη του Μαξίμου καθώς ενοχλεί μέσα στο Μέγαρο η υπεκινητικότης του υφυπουργού Εσωτερικών Υποθέσεων Γιώργου Μυλωνάκη.

Άπαντες θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός που θα προβλέπει υπουργοποίηση Καραμανλικών και Σαμαρικών Βουλευτών θα γίνει μετά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Αν όμως ο Πρόεδρος είναι δεξιός τίποτε δεν εμποδίζει τον κύριο Μητσοτάκη να τον ανακοινώσει και αιφνιδιαστικά πριν τα Χριστούγεννα και πριν ανέβει στο βουνό. Στην Αρίστη, το Πάπιγκο και τον Άγιο Μηνά….

Πηγή: Εστία της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου